Sensul duhovnicesc al întoarcerii Iordanului la Botezul Domnului

138844_botezul-domnuluiRâul Iordan a rămas consemnat în istorie prin mai multe evenimente, dar mai ales în legătură cu propovăduirea și cu Botezul Sfântului Ioan Înaintemergătorul și prin faptul că Însuși Hristos S-a botezat în acest râu.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Iordanul este chipul neamului omenesc. El se numește astfel, pentru că are în alcătuire două izvoare: Ior și Dan. Aceste izvoare formează râul Iordan, care se varsă în Marea Moartă. Potrivit unei tâlcuiri referitoare la originile noastre, întregul neam omenesc se trage din două izvoare, adică din Adam și Eva, dar prin păcat, el a fost îndreptat spre moarte, adică spre marea moartă a vieții noastre, care este cuprinsă de întunecime. Întrupandu-Se, Hristos a venit în Iordan, adica în neamul omenesc, a biruit moartea și i-a întors pe oameni spre viața primordială.

Proorocul David spune:

,,Marea a văzut și a fugit, Iordanul s-a întors înapoi“ (Ps. 113, 3).

Prin aceste cuvinte, el a vrut să arate uimirea mării, a apelor de pe mari întinderi și a râului Iordan la intrarea lui Hristos cel fără de păcat în apă. Această mirare este explicată în rugăciunea pentru sfințirea apelor, scrisă de Sfântul Sofronie, Episcopul Ierusalimului:

,,Iordanul s-a întors înapoi, văzând focul Dumnezeirii pogorându-Se trupește și intrând într-însul“.

Așadar, focul Dumnezeirii a intrat în apă prin trupul lui Hristos.

Într-un anume fel și într-o anumită măsură, această profeție se aplică și în viața creștinului. Marea este existența omului plină de zbucium, fapt pentru care este numită mare sărată. Și, după cum am văzut anterior, Iordanul este viața omenească care, după căderea primelor făpturi, a fost îndreptată spre pieire și s-a unit cu moartea și cu stricăciunea. Prin pocăință, omul se izbăvește de marea sărată a vieții, iar viața lui se schimbă, se transformă, se întoarce la adevaratele ei izvoare și capătă un alt sens (Isihie Preotul).

ÎPS Hierotheos Vlachos, fragment din Predica și tâlcuire la Botezul Domnului

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

11 gânduri despre „Sensul duhovnicesc al întoarcerii Iordanului la Botezul Domnului”

 1. https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2017/01/04/%e2%80%8bscrisoare-deschisa-catre-toti-crestinii-trezvitori-dreptmaritori/

  Scrisoare deschisă catre toti creștinii trezvitori dreptmaritori

  Nici nu a început bine lupta împotriva ,,panereziei” ecumeniste, şi noi care ar trebui trup si suflet sa le fim alaturi, susținând dupa putere si din ravna cea dupa Dumnezeu, a fiecaruia dintre noi, pe Parintii care au indraznit sa se ingradeasca de erezie si sa marturiseasca public, trezind din amortire neamul acesta, ne grăbim sa le si găsim, din orice pozitie, pricini de rătăcire, acuzându-i si calomniindu-i in orice chip, aducand in felul acesta o mai mare dezbinare in randul poporului.

  Cum nici nu au oprit bine pomenirea, diavolii zvoneri si raspandaci au si inceput cu defăimare la adresa unor părinți.

  Ca de ce ii ia apărarea pr. Eftimie Mitra parintelui Pamvo, fiind inca in rătăcire, neoprind pomenirea ierarhului sau, uitând in felul acesta că fiecare a asteptat un moment cat mai prielnic pentru a marturisi.
  De ce fiul parintelui Mihail de la spital, vietuitor la m-rea Trei Ierarhi, a acceptat hirotonia din mana lui Teofan nemarturisitorul, contestand validitatea tainei.

  Apoi vine parintele Sava Lavriotul si explica prin exemplul ereticului Nestorie cum ca la sinodul al-lll-lea unde a fost osandit, hirotoniile i-au fost considerate valabile insa nu si caterisirile. V-ati smintit si de acesta, incepand cu defaimari la adresa lui, cum ca s-a inselat , zicând: numai „ratacitul de Matei Vulcănescu ” a putut sa il traga in ratacirea asta, ca nu e contra cip, ba ca mai are si carduri .

  Biet popor roman nemaistiind ce sa faci, ai ajuns mai rau decat babele de la gura ulitei!

  Că parintele Mihail de ce accepta totusi sa slujească si sa se împărtășească intr-un context ,,eretic” alaturi de unul care nu se ingradeste de erezie, uitând ca acum mai mult ca niciodata sa fie aproape de el si sa il sustina in marturisire.

  Lasandu-i pe acestia, a venit randul parintelui Elefterie, că da, si-a gasit el acuma cand aflase ca e ultimul pe lista lui Ioachim care trebuie schimbat, pe motiv ca făcea parte din grupul cel vechi al lui Eftimie, s-a apucat el sa braveze luand-o inainte cu oprirea pomenirii.

  Rusine sa va fie ca gândiți asa, el fiind unul din primii părinți, care, nepasandu-i de confortul lui, a ales sa isi pună sufletul pentru oi , renunțând la toata slava cea vatamatoare de suflet din episcopie.

  Apoi, de parca nu era de ajuns, l-ati gasit pe parintele Macarie de la Oituz, cum ca e inselat, ca împărtăseste poporul, uitând de fapt ca el a fost primul dupa sinod care a dat semnalul pentru lupta contra ereziei. Si cum nu vă puteati opri aici din ,,limbutia pizmasa” l-ati luat la periat de ,,rataciri” pe Pr. dr. Ciprian Ioan Staicu – cum ca e mândru, ca nu va asculta, ca e ,,arsenist” , ca distribuie carti eretice , ca cine este el de isi permite să organizeze ,,sinaxe nationale”, ca a rupt legatura cu noi ,,ratacitii” din Neamt, si multe alte acuze .

  In loc sa vedeti ca punandu-si sufletul pentru turma a fost alungat in chip samavolnic din parohie, expunandu-se in felul acesta, mai bine pe el si familia sa, decat sa stea în minciuna , atrăgând asupra-i propunerea pentru caterisire. Insa ne e cuvantul putin si despre părintele nostru Antim ca doar nu a-ti fi crezut ca se putea opri cleveteala aici , sa auzim :

  A inceput sa se spuna pe net, mai exact pe Facebook, cum ca parintele Antim a inceput sa dea semne de clatineala , ca se caieste ca a oprit pomenirea !

  Oare nu suntem noi langa sfintia sa ?
  Nu ii vedem statornicia in lupta contra panereziei?

  Atunci de ce il acuzati ca el este in spatele asociatiei facuta de saccsiv, si ca l-a pus pe acesta sa inițieze strângerea de fonduri, folosindu-se in felul acesta pentru a-si face manastire privata la Valea Alba intre Războieni si Piatra Neamt? Nu va e rusine sa faceti astfel de afirmatii eronate ? Nu va dati seama ca voi ,,clevetitorii de serviciu” produceti dezbinare in toata tara si mai ales intre cei ce au avut curajul sa infiereze aceasta cumplită rătăcire de pe urma? Ce căutați, ori mai bine, ce urmăriți ? Halal sustinere aduceti parintilor prin asa denigrari. Uitati ca Sfintii au fost oameni cu patimi si afecte omenesti? Nu stiti oare ca nu ne mantuim dupa faptele noastre, ca sa nu se laude nimeni, ci in darul lui Hristos? Ca altfel cadem si noi in capcana meritelor prisositoare la fel ca apostatii papistasi.

  Sa incetam, fratilor, de a ne mai ura si a duce cleveteala de la unii la altii, sa ne adunam in duhul dragostei, sa fim in gandul lui Hristos.

  Sa luam aminte bine de noi însine căutând sa ne ajutam si sa ne iubim unii pe altii apropiindu-ne cu inima si cugetul curat de Hristos Mântuitorul nostru acum si in vecii vecilor

  Semnat ,,Constiinta neamului romanesc cel binecredincios „

  Apreciază

 2. Doamne ajuta,

  Am gasit mai jos pe acest site aceste scrisori mai putin cunoscute …

  Credeti ca un articol despre acestea, mai lamuritor, daca stie cineva mai multe detalii, pentru luminarea noastra si spre Slava lui Dumnezeu, ar ajuta mult !

  https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2017/01/02/scrisorile-parintelui-cleopa-catre-parintele-arsenie-bocasunteti-un-izvor-curat-din-care-se-adapa-oile-lui-hristos/

  SCRISORILE PARINTELUI CLEOPA CATRE PARINTELE ARSENIE BOCA:
  Epistolar monahal: Părintele Ilie Cleopa către Părintele Arsenie Boca:

  „Sunteti un izvor curat din care se adapă oile lui Hristos cele insetate de apa”

  https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2017/01/01/o-scrisoare-a-parintelui-cleopa-ilie-prin-care-se-arata-profunda-gandire-teologica-inainte-de-a-se-infiltra-comunistii-in-biserica-ortodoxa/

  Studii teologice Revista Istitutelor Teologice din Patriarhia Româna ,Mai-Iunie anul 1953.

  O scrisoare a părintelui Cleopa Ilie prin care se arată profunda sa gândire teologică înainte de a se infiltra comuniştii în Biserica Ortodoxă.

  Apreciază

 3. Astăzi in ajunul botezului Domnului , in aceasta zi de infranare in care tot omul isi îndreaptă atenția spre ziua de maine in care se sfintesc apele devenind Aghiasma , cati reusesc sa constientizeze ca totusi Izvorul Vietii ramane insusi Hristos Domnul in Sfânta Euharistie spre care ar trebui întâi sa alergam cu toții

  Iar ei au zis catre El: „Doamne, da-ne totdeauna painea aceasta”. (In. 6, 22-34).

  Zis-a lor Iisus: „Eu sunt Painea cea vie, Care S-a pogorat din cer. De va manca cineva din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu”.

  Auzind acestea, iudeii se certau intre ei, zicand: „Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-L mancam?” Si le-a zis Iisus: „Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru El.

  Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez prin Tatal, si cel care Ma mananca pe Mine va trai prin Mine. Aceasta este Painea Care S-a pogorat din cer. Cel ce mananca aceasta paine va trai in veac, nu precum au mancat parintii vostri mana si au murit”.

  Multi dintre ucenici nu au crezut

  Multi din ucenicii Lui, insa, auzind, au zis: „Greu este cuvantul acesta! Cine poate sa-l asculte?” Iar Iisus, cunoscand in Sine ca ucenicii Lui murmura impotriva Lui le-a zis:

  „Va sminteste aceasta? Dar daca veti vedea pe Fiul Omului, suindu-Se acolo unde era mai inainte? Duhul este Cel ce da viata; trupul nu foloseste la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh si sunt viata. Dar sunt unii dintre voi care nu cred”.

  Caci Iisus stia de la inceput cine sunt cei ce nu cred si cine este cel care Il va vinde, si zicea: „De aceea am spus voua ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu-i este dat de la Tatal”. Si de atunci multi dintre ucenicii Sai s-au retras si nu mai umblau cu El.

  Atunci Iisus a zis celor doisprezece: „Nu vreti si voi sa va duceti?” Simon-Petru I-a raspuns: „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu” (In. 6, 51-69).

  Dupa cum reiese din cuvintele Domnului in pericopa evanghelice de mai sus .
  Este o eroare neindreptata de unii preoti faptul ca unii credincioși aseamana Aghiasma Mare cu jumatate de Împărtășanie, acest lucru fiind exclus pentru ca apa primeste doar sfintenie prin pogorarae Duhului Sfant
  Numai in elementele de pâine si vin transfigurate de Insusi savarsitorul Tainei Hristos, avem pe Sfânta Masa Trupul lui Hristos insusi Viu si real

  Apreciază

 4. Iordanul se intoarce pe data de 19.01.2017 Atunci este sarbatoarea Botezului Domnului dupa calendarul vechi, patristic. Niciodata nu s-a intors la Botezul Domnului sarbatorit dupa calendarul nou. La fel ca si Sfanta Lumina de la Ierusalim, la fel ca si norul care vine in fiecare an pe Tabor, toate acestea se intampla doar dupa calendarul vechi.

  Apreciază

   1. A ramane in Biserica nu inseamna a fi in comuniune liturgica cu cei care incalca dogmele si canoanele care ii osandesc si ii scot in afara Ortodoxiei. Patriarhia de 100 de ani face numai pogoraminte..care mai de care mai smintite..In afara Bisericii sunt Ierarhii BOR si cei care sunt in comuniune cu ei si cu cei care au calcat si calca voit legile Ortodoxiei. Doamne ajuta!

    Apreciază

   2. Compromisuri sau tot făcut de-a lungul celor 100 de ani de ecumenism însă, Biserica lui Hristos a rămas întreagă. Acum lucrurile se schimbă prin legiferarea panereziei ecumenismului la Creta. ,,A fi în comuniune liturgică cu cei care încalcă dogmele și canoanele” înseamnă, fără îndoială, a fi în afara hotarelor Bisericii lui Hristos. Asta se întâmplă acum!!! Sper că nu v-ați referit la anul 1924?!

    Apreciază

 5. Iordanul este și Apa cea Tainică din Trupul Omului, exprimată ca SĂMÂNȚĂ și LIMFĂ. Curgerea la vale a Iordanului este asemenea curgerii seminței spre exterior, prin desfrânare, semn al omului căzut din Har și viciat de patimile lumești. Prin Botezul Domnului, apa Iordanului se întoarce spre IZVOR, spre ORIGINI, care, în cazul omului sunt reprezentate de INIMĂ. Un fapt mai puțin cunoscut, dar argumentat cu dovezi de necontestat din anatomie și biofiziologie este că, atunci când omul este abstinent, căutând să se înfrâneze, sămânța sa păstrată prin castitate se resoarbe prin canalele limfatice din zona inghinală, ajunge într-un rezervor limfatic din zona abdomenului și de acolo urcă în sus până la nivelul venei subclaviculare stângi de unde se varsă direct în INIMĂ prin vena cavă superioară. Această recirculare a seminței păstrată prin castitate potențează întreaga ființă umană, conferindu-i vigoare și robustețe fizică și mentală. Prin Botezul Domnului, Hristos a vrut să sfințească toată firea apelor, inclusiv a acelora din făptura noastră, dar cu participarea noastră activă, prin asumarea conștientă a abstinenței, a castității, pe anumite perioade de timp. Legătura între Aghiasma Mare care se face la Bobotează și desfrânare este bine știută, omul desfrânat primid această Aghiasmă Mare în loc de Împărtășanie, tocmai pentru a-i aduce aminte să se ÎNFRÂNEZE, ca astfel apele sale interioare, sămânța și limfa, să urce spre INIMĂ, schimbându-și cursul specific omului căzut din har și marcat de desfrânare. Mai multe detalii despre Taina Seminței Omului pe anthropologiaviva.wordpress.com

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: