Hristos a înviat!

Hristos Domnul, Cel înviat din morți, să vă dăruiască cu îmbelșugare Harul sfințitor și mântuitor, bucurii duhovnicești, sănătate sufletească și trupească și puterea de a mărturisi Adevărul, în lumina Sfintei Învieri, cu mult curaj, dragoste curată și deplină seninătate.

Redăm în rândurile de mai jos, ca mângâiere duhovnicească, la ceas de mare Sărbătoare, câteva cuvinte scrise de Mitropolitul Hierotheos Vlachos la Praznicul Învierii lui Hristos.

invierea_domnului_5,,Învierea lui Hristos nu trebuie sărbătorită ca un eveniment istoric și social, ci ca unul existențial, ceea ce echivalează cu împărtășirea din harul Învierii. Postul de dinaintea sărbătorii, care durează șapte săptămâni și nevoința ascetică, țintesc spre desăvârșita împartășire din taina Învierii.

Însă, așa cum ne învață toți Sfinții Părinți, pentru acest lucru, este nevoie atât de curățirea simțurilor trupești, cât și de cea a celor sufletești. Omul are trup și suflet, și de aceea are simțuri trupești și simțuri sufletești. Într-un tropar, Sfântul Ioan Damaschin scrie:

„Să ne curățim simțurile și să vedem pe Hristos strălucind cu neapropiată lumina a Învierii. Şi, cântându-I cântare de biruință, luminat să-L auzim zicând: bucurați-vă”.

Așadar, curățirea este o condiție necesară pentru vederea de Dumnezeu și pentru comuniunea cu Acesta. Sfântul Grigorie Teologul spune: „De aceea, să te curățești mai întâi pe tine pentru ca să se curățească și cei din jurul tău”.

Scopul vieții duhovnicești este ca omul să se unească cu Hristos înviat din morți și să îl vadă pe Acesta în inima sa. Hristos înviază în inimă, omorând gândurile de răzvrătire care sunt sădite acolo de diavoli și zdrobind patimile și atacurile păcatului, la fel cum a zdrobit pecețile mormântului (Sfântul Maxim Mărturisitorul). Prin urmare, nu suntem în fața unei sărbători exterioare și ceremoniale, ci a unui praznic lăuntric și existențial. Astfel privind lucrurile, Sfântul Grigorie Teologul ne îndeamnă să nu facem din Înviere o petrecere lumească, ci să o sărbătorim cu sfințenie și să ne îndepărtăm de duhul lumesc.

Împartășirea din taina Învierii înseamnă trăirea îndumnezeirii. Cel care a început să înțeleagă puterea tainică a Învierii a cunoscut din experiență scopul pentru care Hristos a zidit lumea (Sfântul Maxim Mărturisitorul). Cu adevărat, omul a fost creat pentru a ajunge la îndumnezeire, iar lumea – pentru a se sfinți prin om. Prin urmare, cei care încep să înțeleagă puterea tainică a Învierii, ajung la îndumnezeire și împlinesc scopul existenței lor pe pământ. În acest fel, aceștia dobândesc o mare cunoștință.

Sfântul Apostol Pavel ne recomandă tuturor să dăm vieții noastre un asemenea curs, scriind că, prin Botez, ne-am îngropat cu Hristos în moarte, „pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții” (Rom. 6, 4). Această renaștere este absolut necesară, pentru că altfel, omul moare duhovnicește, după cuvântul Apostolului Pavel: ,,căci dacă viețuiți după trup, veți muri, iar dacă ucideți cu Duhul faptele trupului, veți fi vii. Căci câți sunt mânați de Duhul lui Dumnezeu, sunt fii ai lui Dumnezeu” (Rom. 8,13-14)

Învierea lui Hristos este cel mai mare eveniment din istorie. Ea înseamnă învierea și îndumnezeirea firii omenești și nădejdea de îndumnezeire și de înviere a propriului nostru ipostas. Pentru că s-a găsit tratamentul, acum există speranță de viață. Prin Învierea lui Hristos, viața și moartea capătă un alt înțeles. Deja nu mai considerăm că viața este reprezentată de totalitatea evenimentelor istorice, ci de comuniunea cu Dumnezeu. De asemenea, nu mai considerăm că sfârșitul acestei vieți înseamnă moarte, pentru că moartea este îndepărtarea omului de Hristos, în vreme ce despărțirea sufletului de trup nu este decât un somn temporar. Tocmai pentru că se simte în comuniune cu Hristos înviat din morți, Sfântul Apostol Pavel poate să mărturisească: ,,Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înalțimea, nici adâncul și nici o alta făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru” (Rom. 8, 38-39).

Într-un cuvânt de învățătură – un adevărat imn de biruință – al Sfântului Ioan Gură de Aur, se spune că, prin Învierea lui Hristos, au fost depașite toate problemele omenești:

,,Nimeni nu trebuie să plângă pentru sărăcie și, în general, pentru lipsa celor necesare, pentru că „s-a arătat Împărăția cea de obște”.

Nimeni nu trebuie să jelească pentru păcatul pe care l-a făcut, pentru că „din mormânt iertare a răsărit.

Nimeni nu trebuie să se teamă de moarte, pentru că „ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului”.

Acest „nimeni” este absolut, pentru că izvorăște din Învierea lui Hristos. Cu cât ne închidem mai mult în relativ și ne îndepărtam de absolutul lui „nimeni”, cu atât mai mult vom plânge, vom jeli și ne vom teme“.

Arhim. Hierotheos Vlachos – Predici la Marile Sărbători, p. 249 – 251

Reclame

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

14 gânduri despre „Hristos a înviat!”

 1. HRISTOS A INVIAT!
  Binecuvantati parinte Claudiu!
  Domnul sa va miluiasca, din belsug, cu ale Sale bunatati, atat pe Sfintia voastra, cat si pe cei de un cuget!

  INVIEREA

  De doua mii de ani incoa
  Din ziua-ntai, si zi de zi,
  Tu Cel ce toate le-ai facut a fi,
  Esti omorat pe crucea Ta,
  Si-nvii tot de atatea ori,
  Catand pe noi a ne-nvia.

  Ne iart-a noastra ne voire,
  De a gusta macar putin,
  Din vreun amar sau din vreun chin,
  De-a vietui in nevoire,
  Spre nemurire-ntru alin,
  Si-nvesnicirea-ntru iubire.

  Ci lasa-ne, la chip, odat’
  A fi si noi partasi schimbarii,
  Arzand ca pala lumanarii,
  In strigat de: “HRISTOS A INVIAT”!
  Si-n zborul ultim al suflarii,
  Sa te aflam ,”ADEVARAT”!

  Apreciază

   1. Adevarat a inviat! Dumnezeu sa va daruiasca multa pace si bucurie, alaturi de cei dragi, parinte, si sa va intareasca in marturisirea dreptei credinte.

    Apreciază

  1. Adevărat a Înviat, se pare că Marea Sărbătoare a Învierii Domnului a mai adus un Pr Nepomenitor este vorba despre Pr Evghenie din județul Sibiu sursa prietenii SF Efrem al Pr Staicu

   Apreciază

 2. Hristos a Inviat!

  Scrierile IPS Ierothei Vlachos sunt de mare folos. Totusi, ca pozitie a sa ca om si ierarh, nu am inteles-o: pe de o parte nu a semnat la Creta, pe de alta parte, cu ocazia vizitei sale in Romania, indemna la ascultarea mitropolitului Moldovei, acesta din urma dupa cum stim, fiind un aprig suporter al ereziei ecumenismului… A fost oare intrebat de cineva Mitropolitul Ierothei Vlachos de aceasta contradictie? Cum oare o putem explica noi in lipsa unei explicatii ale sale?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Adevărat a înviat!
   IPS Ierothei folosește diplomația bisericească. Deși scrierile lui sunt de foarte mare valoare pentru Ortodoxie, în plan practic a greșit, s-a lipsit de mărturisire. A refuzat să semneze la Creta, dar a păstrat și păstrează comuniunea cu cei care au trădat. Această atitudine este greșită și trebuie revizuită după învățăturile Sfinților Părinți. Gheron Sava explică foarte bine această slăbiciune a mitropolitului.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s