Duminică, 18 iunie 2017: SINAXA națională a clericilor, monahilor și credincioșilor ortodocși antiecumeniști

afis-sinaxa-oraseni.jpg

Duminică, 18 iunie 2017, se va desfășura, în Municipiul Botoșani, Sinaxa națională a clericilor, monahilor și credincioșilor ortodocși care au întrerupt comuniunea cu ierarhii adepți ai pseudosinodului din Creta, având ca temă de dezbatere Mărturisirea Dreptei Credințe împotriva ecumenismului promovat de pseudosinodul din Creta.

Evenimentul se va desfășura începând cu orele 14.00, la Pensiunea Casa Lux Botoșani., situată pe Calea Națională, nr. 167, între stațiile Petrom și Rompetrol, și va fi prefațat de participarea, de dimineață, începând cu ora 9.00, la Sfânta Liturghie în Parohia “Schimbarea la Față a Domnului” Schit Orășeni, situată la 8 kilometri de Botoșani, la ieșirea înspre Iași. Gazde ale evenimentului sunt Asociația “Sfinții Mărturisitori din Închisori Bucovina” și Parohia “Schimbarea la Față a Domnului” Schit Orășeni.

Sinaxa va debuta prin rostirea câtorva cuvinte de salut din partea:

 • Părinților aghioriți care au întrerupt pomenirea ierarhului (Gheron Sava Lavriotul).

 • Sinaxei Creștinilor Ortodocși din Creta (domnul Giorgios Vlamakis, președintele Sinaxei).

 • unui grup de preoți nepomenitori din Biserica Ortodoxă din Moldova, Patriarhia Rusă (părintele Gheorghe Corcescu).

 • unor credincioși din Diaspora română (doamna Daniela Gherasim).

Va urma prezentarea următoarelor referate:

 • Abaterile neortodoxe care au precedat sinodul din Creta. Scurtă cronologie a ecumenismului (ieromonah Ioan Chițu)

 • Influența mentalității ecumeniste asupra etosului creștin în Biserica Ortodoxă Română (pr. dr. Ciprian Staicu)

 • Considerații teologice cu privire la caracterul eretic al pseudosinodului din Creta(preot Claudiu Buză)

 • Întreruperea pomenirii, măsură eficientă contra ereziei. Considerații de ordin canonic (teolog Mihai-Silviu Chirilă)

Se va da citire unei rezoluții a sinaxei, care va fi semnată de către toți participanții care sunt de acord cu aceasta. Când se va încheia strângerea de adeziuni, rezoluția va fi depusă la Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pentru a participa la semnarea acestei rezoluții, este necesar un act de identitate.

Facilități de cazare pentru cei veniți de departe:

 • În jur de 250 de locuri de cazare, la prețuri cuprinse între 50-60 RON pe noapte de persoană sau 30 RON pentru camere cu mai multe paturi, se pot rezerva la numerele de telefon 0752093175 și 0752759834.

 • Pentru cei care au persoane cunoscute în zona Botoșani, Suceava, Neamț, se pot aranja facilități de cazare în casele acestora.

Indicații referitoare la traseu

Pentru cei ce vin din Moldova sau din sudul țării, recomandăm ruta care trece prin Roman (sau Târgu Neamț) – Fălticeni – Suceava – Botoșani. Drumul este bun și bine marcat, încât se poate ajunge fără peripeții. La Suceava se merge prin centrul orașului, pe lângă Catedrala Sfântului Ioan cel Nou, prin Burdujeni, spre Salcea, apoi spre Botoșani, pe un drum foarte bun și bine marcat.

La Schit Orășeni se ajunge din Botoșani astfel: la sensul giratoriu de la ieșirea din Botoșani către Iași se face la dreapta către Vorona-Liteni. După localitățile Orășeni-Deal și Orășeni-Vale, parcurgându-se 7-8 km, pe stânga urmează o pădure și un sat cu o troiță la intrarea sa, iar pe un indicator pe stânga, în panta urcușului, scrie “Schit Orășeni”.

De la intrarea în sat, biserica se află, conform indicatoarelor, lângă școală. Cine vine dinspre Târgu Frumos-Hârlău, când va ajunge să vadă indicatorul “Botoșani”, va face, în acel sens giratoriu, la stânga, spre direcția Vorona-Liteni.

Sursa:  http://ortodoxinfo.ro/2017/06/14/duminica-18-iunie-2017-sinaxa-nationala-clericilor-monahilor-si-credinciosilor-ortodocsi-antiecumenisti/

 

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

4 gânduri despre „Duminică, 18 iunie 2017: SINAXA națională a clericilor, monahilor și credincioșilor ortodocși antiecumeniști”

 1. „14. Pentru aceasta, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Iisus Hristos,
  15. Din Care îşi trage numele orice neam în cer şi pe pământ,
  16. Să vă dăruiască, după bogăţia slavei Sale, ca să fiţi puternic întăriţi, prin Duhul Său, în omul dinăuntru,
  17. Şi Hristos să Se sălăşluiască, prin credinţă, în inimile voastre, înrădăcinaţi şi întemeiaţi fiind în iubire,
  18. Ca să puteţi înţelege împreună cu toţi sfinţii care este lărgimea şi lungimea şi înălţimea şi adâncimea,
  19. Şi să cunoaşteţi iubirea lui Hristos, cea mai presus de cunoştinţă, ca să vă umpleţi de toată plinătatea lui Dumnezeu.
  20. Iar Celui ce poate să facă, prin puterea cea lucrătoare în noi, cu mult mai presus decât toate câte cerem sau pricepem noi,
  21. Lui fie slava în Biserică şi întru Hristos Iisus în toate neamurile veacului veacurilor. Amin!”
  Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel(3,14-21)
  In acest Sfant si minunat post,in care se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime(de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii),a randuit Mangaietorul sa avem parte de marea bucurie duhovniceasca,de a ne intalni ,acea parte a pliromei ortodoxe ,care s-a ingradit de panerezia ecumenista izvorata din documentele semnate in Creta de ierarhii nostri in frunte cu presedintele sinodului,cu Parintii care drept invata Cuvantul Adevarului,monahi si monahii in acelasi cuget si simtire Ortodoxa ,dand Slava lui Dumnezeu pentru toate!
  Ne rugam Atotmilostivului Domn IISUS HRISTOS ,sa trimita Harul Mangaietorului Duh care sa umbreasca cu Mila si Indurari,pe binecinstitorii Parinti,Prea Cucernicii monahi si tot cinul monahal prezent,daruindu-le smerita si dreapta cugetare,intelepciunea si cuvantul binevestitor ,asteptat de pliroma ortodoxa ,insetata de Cuvantul Adevarului pe drumul mantuirii si indumnezeirii.Bucuria sa fie deplina!
  La Filipeni 4, 4: „Bucura-ţi-vă pururea întru Domnul. Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă”. La II Corinteni 13, 11: „Deci fraţilor bucuraţi-vă”.
  La I Telasoniceni 5, 16: „Bucuraţi-vă pururea”.
  La I Petru 4, 15: „Să vă bucuraţi cu bucurie mare”.
  Zile frumoase ,pline de pacea,bucuria si harul Sf.Duh,doresc tuturor ,din inima!

  Rugaciunea catre Maica Domnului „SPORIREA MINTII”
  Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi Si-a zidit-O, datatoarea darurilor duhovnicesti, ceea ce de la cele lumesti la cele dinainte de lume mintea noastra o inalti si pe toti la cunostiinta intelepciunii ii ridici! Primeste aceasta cantare de rugaciune de la noi, nevrednicii robii Tai, care cu credinta si cu smerenie ne inchinam in fata Preacinstitei Tale icoane!
  Indupleca-L pe Fiul Tau si Dumnezeul nostru sa le dea mai marilor nostri intelepciune si putere, judecatorilor dreptate si necautare la fata omului, pastorilor intelepciune duhovniceasca, ravna si buna paza a sufletelor noastre, invatatorilor smerita intelepciune, fiilor ascultare si noua tuturor Duhul chibzuintei si al evlaviei, duhul smereniei si al blandetii, duhul curatiei si al adevarului. Si acum, Maica Prealaudata, da-ne buna sporire a mintii, pe cei aflati in vrajba si in dezbinare impaca-i, uneste-i si pune intre ei o legatura de iubire nedespartita, pe cei rataciti din nesocotinta intoarce-i spre lumina adevarului lui Hristos, povatuieste-i frica de Dumnezeu, infranarea si harnicia, da-le cuvantul intelepciunii si cunostiinte folositoare de suflet celor ce le cer, lumineaza-ne cu bucuria cea nepieritoare, Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii. Iar noi, vazand faptele minunate si preachibzuita intelepciune a lui Dumnezeu in lume si in viata noastra, sa ne instrainam de desertaciunea pamanteasca si de prisositoarele griji lumesti si sa ne ridicam mintile si inimile noastre spre cer, pentru ca, prin ocrotirea si ajutorul Tau, lauda, multumire si inchinare pentru toate sa-i aducem Intreit Slavitului Dumnezeu si Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
  P.S.Icoana Maicii Domnului „ Sporitoarea minţii”,a fost descoperita in Rusia, in Catedrala Schimbarea la Fata – Spaso Preobrajensk – din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului.
  Este deosebit de frumoasa ,impreuna cu acatistul.

  Apreciază

 2. „Pentru a participa la semnarea acestei rezoluții, este necesar un act de identitate.” și dacă nu am, nu semnez? Oare nu ajunge mărturia mea înaintea Prea Sfintei Treimi, că sunt botezat, cu numele Daniel? Trebuie să mărturisească statul ateist cine sunt? Dacă este așa, nu semnez, este simplu.

  Apreciază

 3. Un gand plin de adanca iubire si pretuire a Marelui Eminescu,in aceasta zi de 15 iunie,cand se implinesc 128 de ani de la invesnicire:În „Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), G. Călinescu a scris aceste emoţionate cuvinte despre moartea poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”. „Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseţile, durerile şi nădejdile crescute din ele.”[Mircea Eliade]
  Mitropolit Valeriu Anania :
  IMN EMINESCULUI
  în nouasprezece cânturi [fragment]
  Treapta a cincea

  Menit ai fost sa scaperi un verb de foc prin oameni.
  Icnesc în furci miseii, nebunii’n cusca rag,
  Hienele’ncoltite stau gata de artag,
  Abrase ca din toate’n nimic nu li te-asameni.
  Instanta ti-este vorba, condeiul tau, toiag.

  bucura-te mustratorul prostilor si far’delegii
  bucura-te grai prin care si-au râvnit puterea regii
  bucura-te jude tânar, nemitarnic si barbat
  bucura-te ca’mprejuru-ti stau toti Tepesii la sfat
  bucura-te ca prin tine bunii de cei rai se-aleg
  bucura-te Om întreg !
  bucura-te bici pe cei ce limba neamului o spurca
  bucura-te spaima celor ce jucara tara’n turca
  bucura-te zeu ce’nfrunta toate stimele’n fruntarii
  bucura-te ca te-or teme hotii, gâzii si samsarii
  bucura-te cel ce-i sparii pe cezarii pusi pe trai
  bucura-te’nvesnicirea Eminescului Mihai!

  Treapta a noua

  Mirunsa frunte. Logos în treapta lui înalta.
  Iluminata stema’n vecia unui neam.
  Harìsma’n deznadejdea sub care ne’nclinam
  Amurgului. Cu viii si mortii laolalta
  Iesimu-ti în nuntire prin sfânt epitalam:

  bucura-te’nflacarare adunata’ntr’o scânteie
  bucura-te strop de roua revarsat în curcubeie
  bucura-te ram pe care stelele’n ciorchin roira
  bucura-te alauta’n zbor cu strunele spre lira
  bucura-te vaz launtric ce’n auzul alb se’nscrie
  bucura-te Poezie !
  bucura-te’ntregul nostru ce prin secoli s’a tot frânt
  bucura-te darul pâinii de-a se’ntoarce în cuvânt
  bucura-te ne’mpartirea inimii ce ni se’mparte
  bucura-te bucurie din adânc si de departe
  bucura-te cel ce’n moarte printr’o carte ni te dai
  bucura-te’nvesnicirea Eminescului Mihai!
  [(Valeriu Anania IMN EMINESCULUI în nouasprezece cânturi, Cartea Româneasca, 1992, p.5-23).]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s