Teolog Mihai-Silviu Chirilă: Îndemn de luptă dreaptă contra ereziei și a schismei

Cea mai mare miză a noastră, după lupta împotriva ereziei, este să nu cădem în vreo schismă sau în vreo greșeală care să ne ducă în afara Sfintei noastre Biserici.

 

Cuvânt la Schitul Orășeni, cu ocazia prăznuirii hramului Schimbarea la față a Domnului.

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/08/06/teolog-mihai-silviu-chirila-indemn-de-lupta-dreapta-contra-ereziei-si-schismei/

Reclame

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

7 gânduri despre „Teolog Mihai-Silviu Chirilă: Îndemn de luptă dreaptă contra ereziei și a schismei”

 1. Cuvintele dl.teolog Mihai Silviu Chirila,rostite la marea Sarbatoare a Schimbarii la fata a Domnului nostru Iisus Hristos,pline de dragoste jerfelnica pentru noi toti ne atentioneaza,ca ispitele de acum,s-au inmultit ca matraguna, si otravesc pe nesimtite sufletele celor angajati in lupta contra ereziei,care nu iau seama la neputintele personale,continuand vorbirea desarta,osandirea,nesupunerea,adancindu-se in egoism ,slava desarta,parerea de sine,indreptatirea de sine si in duhul iscodirii care pe tacute „*le mananca oasele”,pricinuind sufletului rani de nevindecat . Unii ca acestia,se afla intr-o permanenta primejdie,pierzand timpul pe carari intortocheate,amagiti,uitand ca „unde lipseste carmuirea, lumea cade ca frunzele; izbavirea sta in prisosul sfatului”(Pild. 11, 14)”*Vai, fratilor! Biruiti-va ispita mintii si cugetarile desarte pe care le auziti de la altii. Nu va lasati prada indoielilor si nu ingaduiti ca indrazneata si orgolioasa intrebare: „De ce?” si „Pentru ce?” sa va zdruncine echilibrul credintei.”(mai presus de orice asculta ce graieste duhovnicul,care este „gura lui Hristos”,caci doar acesta asemanandu-se Domnului Hristos,poate sa-si ia asupra lui toate pacatele noastre)
  „*Cu cât trăieşti mai atent şi mai aspru, cu atât mai sălbatic te ataca vrăjmaşul…Gândurile îndoielii, precum şi cele ruşinoase şi de hulă, trebuie să le dispreţuiţi. Să nu le daţi nici o importanţă! Dispreţuiţi-le! Şi atunci vrăjmaşul diavol nu va mai rezistă, ci va fugi.”,“Iată, ACUM este vremea potrivită, iată, ACUM este vremea mântuirii”,ne indeamna staretul Varsanufie al Optinei.Ne indreptam spre schisma,(mare primejdie)care este separarea credinciosilor din comunitatea religioasa din care faceau parte,in urma unor neintelegeri dogmatice.(a se vedea Marea schisma dela 1054)
  Toti cei care accepta sinodul eretic din Creta intra in schisma cu Hristos si Biserica lui.De unde stim ca toti cei care apartin cinului laic si monahal care pomenesc ierarhul care a semnat erezia in Creta,sunt eretici(de acord in totalitate cu ereziile si promovandu-le chiar prin orice mijloace)Poate nu sunt de acord,dar situatia familiala nu le permite nepomenirea si caterisirea ulterioara.Poate nu au puterea,taria sa inceteze pomenirea,dar asta nu ii face eretici!Clar!Este doar partas la erezie si nu complice,caci complicele este o persoană care participă în mod secundar la săvârșirea unei infracțiuni sau,care inlesneste,conlucreaza la savarsirea actului (in cazul nostru de tradare a ortodoxiei).Desi Harul este acelasi”Iisus Hristos ieri si astazi si in veci,este acelasi”(Evrei,13.8),”nu mai este nici un fel de tarie in purtarea marilor nevointe”(Sf.Serafim de Sarov)si s-a racit de tot dragoastea noastra pentru aproapele.
  Ecumenistii raman nevindecati,daca nu ii tratam cu dragoste,delicatete,fara ura si incrancenare.

  Apreciază

  1. Avem nevoie, cu totii, de oameni echilibrati care, din dragoste, sa ne atentioneze asupra pericolelor care apar pe calea marturisirii Adevarului! Dl Mihai Silviu Chirila este unul dintre acestia!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s