Un COMENTARIU de bun simț la Broșura Patriarhiei

sinod-creta-brosura-intrebari-raspunsuri-3.jpgCu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Editura Basilica a Patriarhiei Române este în curs de publicare broșura intitulată Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta. Întrebări și răspunsuri.

Broșura, alcătuită din 53 de întrebări şi răspunsuri, se adresează tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a fost editată cu scopul de a oferi membrilor Bisericii noastre un răspuns la întrebările, nelămuririle sau neliniștile care se ridică în legătură cu Sfântul și Marele Sinod și documentele aprobate.

Cei care doresc să lectureze materialul integral, Agenția de Știri Basilica pune la dispoziția utilizatorilor săi broșura în format PDF la finalul acestui articol.

Comentariul lui Utzu:

,,Îmi cer iertare pentru această intervenţie: am citit broşura de mai sus şi, cu puţina mea cunoaştere, ţin să atrag atenţia asupra unor chestiuni.
Principalul este că broşura nu pare a ni se adresa nouă, celor ce am întrerupt comuniunea eclesială din cauza părtăşiei la erezia ecumenistă. Pare mai mult un demers de fidelizare a celor rămaşi în comuniune cu ereticii decât unul de mărturisire a adevărului.

Punctual, sunt în dezacord cu modul în care aţi formulat răspunsul la întrebarea 48, prin care aţi trecut sub tăcere faptul că întreruperea pomenirii se poate face nu numai pentru o erezie condamnată de un sinod ci şi pentru una vădită şi condamnată de sfinţii părinţi. Anume acest temei a fost invocat de părinţii nepomenitori, ecumenismul fiind condamnat ca erezie în predicile tuturor sfinţilor veacului nostru, oricât de generoase îi apar a fi intenţiile, oricât de lucid sau nelucid se prezintă în formă. Ecumenismul este integral erezie.

Din faptul că broşura nu vizează acest aspect esenţial (al faptului că ecumenismul este condamnat ca erezie astfel încât nepomenirea ierarhului eretic necondamnat sinodal este canonică) înţeleg că broşura şi redactorii ei ignoră adevărul iar apelul la restabilirea comuniunii este unul nesincer. Modul în care sunt descrise relaţiile cu „lumea creştină”, „mărturia comună” pe care o putem da ortodocşii şi ereticii (catolicii, protestanţii etc) înaintea păgânilor, toate acestea vădesc o gândire pe care părinţii au condamnat-o ca eretică. Nu am nicio bucurie să văd eretici peste tot, eu unul fiind vai de steaua mea de păcătos, cu mult, mult sub păgâni moralmente vorbind. Dimpotrivă, mi-aş dori din inimă să fim cu toţii în Biserică, toţi ereticii să fie botezaţi şi „să fim una”. Dar nu ecumenismul e calea spre aceasta! Este pur şi simplu o trădare a celor cu care dorim să dăm mărturii comune, le ascundem adevărul, punem lumina sub obroc.

Sunt şi altele care poate vor primi un răspuns documentat din partea celor care au şi scris până în acest moment şi ale căror argumente sunt minunat ignorate de ierarhii noştri.

Este dureros faptul că deşi suntem numiţi schismatici şi se deplânge ruperea comuniunii eclesiale, cu toate acestea, efortul de înţelegere este exclusiv unidirecţional: cei care au întrerupt pomenirea au receptat şi au desfiinţat practic fiecare argument invocat în favoarea ecumenismului, însă dumneavoastră ignoraţi chiar şi punctul de plecare de la care ne revendicăm, chiar textul canonic reprodus în broşură? Este chiar o scăpare a redactorilor faptul că acel canon vorbeşte şi de cugetul sfinţilor părinţi, nu doar de un sinod care condamnă erezia?

Presupunând că este totuşi o scăpare, vă rog ca la următoarea dvs iniţiativă de acest fel, să căutaţi să vă sfătuiţi şi cu părinţii nepomenitori, astfel încât îndemnul la restabilirea comuniunii să nu fie doar o lozincă şi un nou demers prin care sunt ignorate argumentele noastre. Nu poţi cere cuiva să îţi fie frate şi în acelaşi timp să ignori motivele şi durerea sufletului lui. Asta este făţărnicie şi bătaie de joc la adresa celui a cărui comuniune pretinzi că o cauţi.

Toate par frumoase şi corecte în broşura aceasta câtă vreme nu primim cuvântul părinţilor precum că ecumenismul este erezie. Căci dacă plecăm din acest punct, tot restul argumentaţiei dvs se deşiră ca un fum. Or, în lipsa acestui minim consens al punctului de plecare, apelul la comuniunea eclesială este nesincer. Măcar să ne punem de acord cu ce e erezie şi ce nu este, să avem şi să mărturisim aceeaşi credinţă, până să reajungem la împărtăşirea din acelaşi potir. Altfel, comuniune între unul care este ortodox şi altul care, în afara de ortodoxie, mai este fermecat şi de generozitatea ecumenismului lucid, nu prea văd cum s-ar putea face.

Dacă nu pentru noi, măcar pentru sufletele frăţiilor voastre îndrăzniţi să vă luminaţi: Da, ecumenismul este erezie sau Nu, ecumenismul nu este erezie. Sau poate doar ecumenismul lucid nu este erezie. Precizaţi-vă poziţia, haideţi să scoatem la lumină sursa ruperii de comuniune!

Ce mare pas ar fi ca măcar să citesc pe acest portal: Da, ecumenismul nelucid este erezie, dar sinodul din creta nu a fost eretic, decât dacă frăţiile voastre doriţi să fiţi zeloţi şi fără dragoste. Sunteţi zeloţi pentru că strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila ş.a. Măcar de acolo să fi pornit, să simt că totuşi căutaţi la durerea noastră, nu la aparenţe.

Dacă nu argumentele noastre, măcar pe cele ale pomenitorilor care se dezic de această mizerie de sinod să le fi avut în vedere. Iată, cei de la cuvântul ortodox, mănăstirea petru vodă, părintele mihai aldea, eftimie mitra, alţi părinţi care au mai vorbit despre acest sinod şi cu care vă aflaţi în comuniune, care pomenesc părinţii ierarhi, măcar argumentele lor să le fi luat în discuţie. Unitatea asta de monolit a imaginii de „sfânt sinod”, fără flexibilitate, fără orizont, fără dragoste, interpretarea în literă şi nu în duhul sfinţilor părinţi, acestea toate sunt duh schismatic. Cum de nu vă doare inima ştiind că vă aflaţi în deplin adevăr, că ceea ce susţineţi este drept înaintea lui Hristos şi, în acelaşi timp, să ignoraţi argumentele celor cu care vă aflaţi în comuniune! Cum vă lasă inima să vă fie adevărul umbrit de chiar cei cu care sunteţi în comuniune? Ce fel de comuniune de credinţă este asta?

Dar câtă vreme broşura aceasta caută doar să fidelizeze în înşelare, clamând un fals ascendent moral prin îndemn la comuniune, fără a vorbi practic despre esenţial, ignorând chiar şi argumentele fraţilor „pomenitori”, cu care vă aflaţi în comuniune.. ce altceva mai este de zis!

Dumnezeu să ne ierte pe toţi şi să ne mântuiască! Vă rog iertaţi-mă şi rugaţi-vă şi pentru mine păcătosul! Doamne, ajută!”

Sursa: http://basilica.ro/ebook-intrebari-si-raspunsuri-despre-sfantul-si-marele-sinod-din-creta/

A se vedea și: http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2017/08/03/s-a-trezit-patriarhia-ecumenistilor-si-va-adormi-la-loc/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

10 gânduri despre „Un COMENTARIU de bun simț la Broșura Patriarhiei”

 1. Raspunsul la intrebarile urmatoare sa ni-l dea constiinta fiecaruia dintre noi, constiinta pe care Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa o avem treaza !!! Mai pe intelesul tuturor, simplu si la obiect :
  1. ESTE ECUMENISMUL EREZIE ?
  2. A FOST, ESTE SI VA FI CONDAMNAT DE SFINTII PARINTI ?
  3. ESTE SI CONTINUA SA FIE ECUMENISMUL ACERB PROMOVAT SI MEDIATIZAT (INAINTE, IN TIMPUL SI DUPA SINODUL DIN CRETA ) ?
  4. DACA ESTE EREZIE , CUM SE NUMESC CEI CARE IL PROMOVEAZA IN FATA INTREGULUI POPOR FARA CEA MAI MICA RETINERE , RATACIND TURMELE PASTORITE DE LA ADEVAR ???
  5. EXISTA RAI SI IAD ??
  6. UNDE NE SPUNE INSUSI MANTUITORUL CA AJUNG ERETICII ??
  7. ISI POATE DORI VREUN OM, CU ADEVARAT CONSTIENT DE PERICOL, IADUL ??
  8. CE INTERES SI AVANTAJE „PERSONALE” AR PUTEA AVEA NEPOMENITORII, INGRADINDU-SE DE LUCRURI CARE DUC LA IAD, ATRAGAND ATENTIA IN FELUL ACESTA SI CELORLATI ASUPRA PERICOLULUI EXISTENT ???
  9. CE DRAGOSTE MAI MARE (DOVEDITA !) POATE FI FATA DE APROAPELE CAND, PRIND JERTFA PROPRIE (CATERISIRI, PRIGONIRI, JICNIRI, LIPSURI etc), IAR NU PRIN VORBE GOALE SI TEORII „SAVANTE”, PARINTII NEPOMENITORI INCEARCA, PE CALA DIALOGULUI SI NUMAI DUPA INVATATURA SFINTILOR PARINTI, DE A ATRAGE ATENTIA ASUPRA PERICOLULUI EXISTENT PENTRU TOTI IN ACEEASI MASURA ??
  10. NE DORIM MANTUIREA ?
  CONSTIINTA, GLASUL LUI DUMNEZEU IN OM, SA SPUNA FIECARUIA CE ARE DE FACUT , FARA A SE UITA CA „INGUSTA SI PLINA DE NECAZURI ESTE CALEA CE DUCE LA VIATA”.

  Apreciază

 2. „Hristos nu cere participanţi la dezbateri, ci mărturisitori. Adevărul pe care El ni l-a propovăduit nu este de felul celor care pot fi dezbătute. În diferitele întruniri ecumeniste, discuţia ia forma unui negoţ în care are loc un schimb de compromisuri în materie de credinţă pentru a se ajunge la un acord final. În aceste condiţii, până şi simpla prezenţă a unui ortodox la o întrunire ecumenistă este o trădare a lui Hristos. Este Hristos vândut necredincioşilor pentru treizeci de arginţi, de vreme ce, participând, ortodoxul admite că credinţa lui poate fi supusă discuţiei şi acreditează ideea că şi el va face eventual compromisuri, dacă i se va oferi în schimb ceva satisfăcător.
  Dacă, în loc de aceasta, toţi aceia care vorbesc astăzi despre unire ar mărturisi Ortodoxia ca fiind adevărul unic şi absolut, şi ar refuza orice contact ecleziastic oficial sau neoficial cu ereticii, fără a se teme a-i numi astfel, atunci vocea lor s-ar face auzită mult mai departe; şi, lucru şi mai important, ar fi respectată şi ar pune pe gânduri. Pe când acum vocea lor este o voce a compromisurilor, o voce care nu impresionează pe nimeni, o voce pe care, în adâncul sufletului, nimeni nu o respectă.”(Alexandru KALOMIROS (extras din cartea „Împotriva falsei uniri bisericeşti”)Vanzarea ortodoxiei la mincino-sinodul din Creta de catre ierarhii semnatari ai documentelor in frunte cu patriarhul,continua prin publicarea acestei brosuri,in care transpare manipularea psihologica,distorsionarea adevarului,pietismele supeficiale si ipocrite,minciuna, mizandu-se pe tacerea pastorilor,care este – „după marele sfânt Grigorie Palama, cel care l-a învins definitiv pe monahul apusean Varlaam Calabrezul şi teologia scolastică papistaşă – al treilea tip de ateism. Primul este negarea existenţei lui Dumnezeu, al doilea este erezia, care desfigurează adevărul despre Dumnezeu, iar al treilea liniştirea (ἐφησυχασμός = relaxare), tăcerea care contribuie la răspândirea celorlalte două tipuri de ateism.”(*Mitropolitul Serafim de Pireu tradus din elină: http://acvila30.ro)
  Aparitia brosurii a fost facilitata de pliroma necatehizată şi neinformată în temele credinţei, „*narcotizată de agapologhia [iubirologia] ipocrită şi mincinoasă”.. supusa „*unei spălări a creierului sub falsul iubirism (ἀγαπισμοῦ) new-age-ist şi împotriva Iubirii împletite cu Adevărul, împotriva adevăratei iubiri, care nu ascunde înşelarea şi minciuna…Conducerea bisericească şi teologică,la randul ei a suferit o eroziune şi o alienare – devenind partizana unei noi erezii, ai ereziei liniştirii (ἐφησυχασμοῦ = relaxării). Nu vor să-şi piardă liniştea şi să se tulbure. Petrec bine în festivităţi şi hramuri, şi cu famenii lor fii duhovniceşti, ce îi înconjoară şi îi urmează.”Sa ne rugam Atotbunului Dumnezeu sa ne lumineze mintile,sa ne izbaveasca de osandirea aproapelui ,sa ne daruiasca darul discernamantului,sa ne intareasca curajul marturisirii indiferent de consecinte,sa inmulteasca dragostea dintre noi si rugaciunea pentru vrajmasii Iubitei noastre Ortodoxii.AMIN

  Apreciază

  1. Un comentariu, ca un memoriu!
   Ne-ati obisnuit cu precizarile calde si echilibrate la aproape toate postarile blogului. Aproape ca nu pot concepe prezentarea unui material pe blog fara perspectiva unei interventii din partea dvs, placuta si prietenoasa.
   Este mult adevar in ceea ce spuneti, sunt convins – cu multa durere, pentru cei care sufera de a treia forma de ateism.
   Dupa tacerea pagubitoare a ierarhilor apostati, vedem ca urmeaza „vorbirea in desert”, limbajul serpesc al omului compromis, dispus la dialogul surzilor. Speram ca sasaiala „oficiala” sa deranjeze sufletele sensibile, sincere in cautarea Adevarului, si sa le trezeasca din hipnoza ce a cuprins toata suflarea romaneasca.

   Apreciază

   1. Sa fie blagoslovit,Sfintia Voastra!
    Cu oroare de neimaginat am citit despre „biserica ortodoxa din Petresti http://alba24.ro/foto-biserica-ortodoxa-din-petresti-unul-dintre-cele-mai-neobisnuite-lacasuri-de-cult-din-transilvania-ce-atrage-atentia-vizitatorilor-335716.html
    Va rog sa aveti bunavointa a citi despre cea mai ingrozitoare hula la adresa Sfintei si Iubitei noastre ortodoxii,in care triumfa ecumenismul antihristic:fresce pictate,in care alaturi de sfinti si mucenici sunt reprezentati şefi de stat Mihail Gorbaciov, George W. Bush Senior, eretici (papa, ierarhul greco-catolic Inochentie Micu-Klein) alături de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe (PF Teoctist şi PS Andrei Andreicuţ,care a sfintit aceasta”biserica”in 2001), cărturari umanişti şi masoni(G.Coşbuc, L.Blaga şi O.Goga). În mijloc, între cele două fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament şi o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: „Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi să fie una…”
    Patriarhul Teoctist a acordat preotului paroh Crucea patriarhală.Sfîntul Prooroc Ieremia (veacul VI î.H.), grăieşte: „Nu vă încredeţi în cuvintele mincinoase care zic: Aceasta este Biserica Domnului, Biserica Domnului, Biserica Domnului!” (Ieremia7:4) „Cum sînt coteţele pline de păsări, aşa sînt casele lor pline de înşelare.” (Ieremia 5:27) ,iarSfîntul Maxim Grecul (+1555) mărturiseşte:
    „Dacă ticăloşii diavoli sînt urîţi de Dumnezeu şi luptători împotriva lui Dumnezeu, atunci şi templul lor este întinat şi primejdios, iar slujitorii lor nu sînt preoţi şi nici sfinţi, ci necredincioşi, şi ticăloşi şi luptători împotriva lui Dumnezeu.”(Tîlcuiri şi sfaturi)
    Dusmanii Mantuitorului Hristos lucreaza fatis faradelegea sub ochii nostri neputinciosi, folosind toate mijloacele fariseice,iar brosura patriarhiei alaturi de aceasta locatie,stau marturie a ratacirilor si a inversunarii impotriva Sfintei Ortodoxii,promovate de pastorii transformati in lupi rapitori,care distrug incet,incet turma ce le-a fost incredintata.
    Cu multa durere si amaraciune ,ma gandesc la ziua Infricosatoarei Judecati a Mantuitorului Hristos ,unde vinovati de aceasta situatie va fi gasit intregul neam ortodox romanesc ,nu doar pastorii si teologii ecumenisti .
    „Despre ierarhii, preoţii şi teologii necredincioşi în cele lăsate nouă de Sfinţii Bisericii, despre aceşti schimbători şi înnoitori ai rînduielilor Ortodoxiei pravoslavnice, Cuviosul Filotei Zervakos (+1980), ne spune: „Aceştia nu sînt Biserica lui Dumnezeu, ci a lui satan.”((Viaţa şi învăţăturile Cuviosului Părinte Filotei Zervakos)
    Nadajduiesc,ca macar acum,o parte a cinului laic si monahal sa aiba barbatia si curajul de a scutura lanturile sclaviei ecumeniste,curatindu-si cugetele sub adierea Mangaietorului,de otrava inoculata de propaganda ateista(nu comunista ,ci eretica)

    Apreciat de 1 persoană

   2. Uraciunea pustiirii in locul cel sfant! Vai celor care apreciaza o asemenea „opera de arta”!

    Apreciază

 3. Se pare ca falia dintre conducatorii bisericii (pseudo-ierarhi) si turma se adanceste tot mai mult.

  Aceasta pseudo-ierarhie seamana tot mai mult cu nomenclaturistii unui partid unic, rupti de realitatea bisericii adevarate, cea formata in majoritate covarsitoare din drept-credinciosi.

  Sistemul papist de vot si aprobare a documentelor cretane este deja baza crearii unei supra-structuri , a unui mega-partid unic religios mondial, care decide tot fara nici macar a avea intentie de a cere vreo validare a pleromei.

  Marele Ereziarh Bartolomeu se considera deja primul papa ortodox (un nonsens), sef de mega-partid asa-zis religios. Directive dedicate uniformizarii administrative si nivelarii constiintelor. Oare mai stiu acesti nomenclaturisti ce e este acela un proces de constiinta, sau o mustrare de constiinta? Oare mai stiu ei vorbi direct, cinstit ?

  Scenariul distopic continua, iar imensa amajoritate a publicului este dezinformata, caci asta prinde bine cand lipseste catehizarea reala, nu cea venita prin materiale de propaganda de la ‘centru’.

  Intr-adevar, tacerea, acoperirea ereziei predicate cu capul descoperit, nu este decat calea cea larga…

  Apreciază

  1. Intr-adevar, scenariul distopic continua cu nonsalanta. Se pare ca anomalia oficiala nu poate fi oprita decat de puterea lui Dumnezeu, la vremea hotarata de El!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: