Părintele Elefterie Tărcuța – Scrisoare către Patriarhie: „Sunteți prea implicați la construcția unui nou Turn Babel”

parintele_elefterieCredincioșii sunt derutați; nu înțeleg ce fac fără episcopul sau preotul ecumenist. Din obișnuință și din cele amintite mai sus îi acceptă așa cum sunt sau nu îi interesează ce se întâmplă.
În acest caz nu caută mai întâi Împărăția lui Dumnezeu. Încă și oile, animale atât de ascultătoare și supuse ne pot da o lecție. Dacă în locul păstorului văd un lup, vor asculta de el? Sau lupul în blană de oaie nu va trezi simțul oilor?,,Iar după un străin ele (oile – în cazul nostru, oameni înțelepți) nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” (Ioan 10,5)

Scrisoarea-p-Elefterie-Tarcuta-catre-patriarhie

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/08/10/parintele-elefterie-tarcuta-scrisoare-catre-patriarhie-sunteti-prea-implicati-la-constructia-unui-nou-turn-babel/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

31 de gânduri despre „Părintele Elefterie Tărcuța – Scrisoare către Patriarhie: „Sunteți prea implicați la construcția unui nou Turn Babel””

  1. Axios ,Prea Cuvioase Parinte Elefterie!
   Marturisesc ca m-a impresionat stilul scrisorii,tonul demn si intransigent,limbajul clar patrunzator ,care nu lasa loc la interpretari sau ambiguitati. care face onoare Bisericii lui Hristos, atunci cand teologhisesti despre credinta sfanta ortodoxa.Am constatat ca se raspunde cu acuratete la intrebarile pe care le-am formulat noi credinciosii(in gand),si mi-am dat seama cat de multe nu stiu,cate de mult mai am de invatat,cat si la cele puse de ierarhii apostati cu ocazia diverselor evenimenteScrisoarea cuprinde o argumentare scripturisticã, canonicã, sinodalã, traditie, din Sfintii Pãrinti, este chiar frumusetea chipului vãzut al Ortodoxiei arãtat nouã prin Duhul Sfânt.Prin aceasta scrisoare am primit lamuriri ample si asupra delicatei si spinoase probleme legate de casatoriile mixte,care la noi in tara s-au savarsit cu aprobarea episcopului asa cum aflam din ziarul Lumina(„Regulamentul pentru relaţiile bisericeşti ale clerului ortodox român cu creştinii eterodocşi din 1881 prevedea: „Căsătoriile mixte, între persoane ortodoxe cu persoane eterodoxe sau de alt rit creştin, se binecuvântează de Biserica Ortodoxă, păzindu-se uzul de până acum, ca copiii ce se vor naşte din aceste căsătorii să devină membri ai Bisericii Ortodoxe”.),fara nici o problema de foarte multi preoti si ierarhi.Aici nu se poate vorbi de iconomie,caci se incalca cu buna stiinta,canoanele bisericii,iar” ierarhii s-au lepadat de Dumnezeu si duc credinciosii pe poarta cea larga spre iad. .”Adevarat ,Prea Cuviosia Voastra.
   Ierarhii apostati incalca cu bună știință Poruncile Evanghelice și canoanele din Pidalion,pervertind,mintind si intinand constiinta crestinilor care-i asculta, facandu-se vrednici de osanda.De remarcat este faptul ca toate sinoadele ecumenice au spus tuturor ereticilor ANATEMA,la sinodul antihristic nu s-au facut auzite aceste cuvinte.
   Stergerea de pe ordinea de zi a sinodului viclean ,serpesc,a mult discutatei si arzatoarei probleme a calendarului ,a fost semnul clar,ca fortele sincretismului religios global, stăpânii din umbră cărora le slujesc cei care au participat si semnat infamele documente cretane, i-au ales „la locul potrivit”.”Acest demers antisinodal, anticanonic și, neîndoielnic, eronat, care nu corespundea nici unei necesități pastorale, a vătămat unitatea Bisericii din punct de vedere al calendarului sărbătorilor și liturgic – unitate care de 16 veacuri rămăsese netulburată, mai exact de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (315) care a stabilit prăznuirea comună a Paștelui…Ne îngrijim să ne unim cu papistașii, protestanții și monofiziții eretici, fără ca aceștia să se lepede public de ereziile lor, dar rămânem despărțiți de frații noștri care țin calendarul părintesc, față de care nu avem nici o diferență în credință.”(Pr. Theodoros Zisis (din cadrul conferinței cu tema”Sfântul și Marele Sinod. Mare pregătire, nici o așteptare” – Grecia 2016)
   Atâta vreme cât nici o mănăstire sau biserica din „Patriarhia Română” nu întrerupe comuniunea cu pseudo-ierarhii eretici ai BOR,conducatorii lor se dovedesc treptat ca devin minciuno-invatatori,si toti impreuna,lupi imbracati in „piei de oaie”,unii chiar cu sortulete si epoleti pe sub sutane.

   Apreciază

 1. Parinte, articolul asta spune adevarul sau e complet pe alaturi?
  http://www.flux24.ro/lista-ierarhilor-bor-banuiti-ca-ar-fi-homosexuali-si-informatori-ai-fostei-securitati/
  Si numai jumate din ce scrie acolo daca este avedarat, nu mai are cine sa apere ortodoxia in Romania (fac afirmatia referindu-ma doar la patura episcopilor). Daca sunt atat de innamoliti in pacate le este IMPOSIBIL sa apere ortodoxia.
  Daca stricaciunea a cuprins atat de tare biserica, atunci ne putem astepta la ecumenism total care sa vie cu viteza luminii. Acum o mai dau cotita, o mai scalda, dar vor fi fortati sa faca lucrurile mai la vedere si mai grave

  Apreciază

  1. Dumnezeu stie cat este de adevarat! Faptul ca ierarhii au semnat documente eretice este lucrul cel mai infricosator. Vinovatiile personale vin si intregesc tabloul caderii lor! Daca am fi stiut de aceasta „lista a rusinii” inainte de Creta, nu am fi putut intrerupe pomenirea fara a fi pedepsiti corect de canoanele Bisericii. Acum, lucrurile sunt foarte clare si ii invinovatim pe ierarhi pentru un singur lucru: tradarea Ortodoxiei! Restul, pentru mine personal, nu mai conteaza. Caderea lor prin apostazie este totala! Iar cei care sunt in comuniune cu ei, se vatama si se imbolnavesc, periclitandu-si mantuirea.
   Dumnezeu sa aiba mila de sufletele lor!

   Apreciază

   1. Theodoros Zisis a spus totusi ca mirenii pot merge si la preoti pomenitori dar care sa fie antiecumenisti si antisinod in cugetul lor. OK, Nu este solutia ideala si e doar temporara.
    S-a schimbat ceva in ceea ce recomanda parintele Zisis?
    Eu, va spun sincer, am impresia ca se alege praful de biserica daca nici un episcop nu mai este ortodox.
    Poate exista o biserica fara episcopi? Unde mergem fara espiscopi? Catre extinctie?

    Apreciază

   2. Sa nu ne fie teama ca ne lipsesc arhiereii! Are grija Hristos de Biserica Sa! Noi, ramanem in iubirea lui Dumnezeu, imbratisand acrivia echilibrata, fara a fi in comuniune cu cei care pomenesc. Nici laxismul pr Zisis, nici acrivia radicala a celor care spun ca nu mai este har in Biserica sau ca toti ramasi intre ziduri sunt eretici! Adica, ce s-a hotarat in Sinaxa nationala de la Botosani si s-a comunicat in conferintele sustinute de Gheron Sava la noi in tara. Numic mai mult!

    Apreciază

   3. Adica o situatie ca asta (ZERO episcopi ortodocsi in biserica) mi se pare nemai intalnita si nu vad rezolvarea. Ca daca era doar un episcop eretic intelegeam ca intreruperea pomenirii ajuta preotii locului pana la inlaturarea episcopului eretic, dar daca acum toti sunt eretici cine sa-i mai schimbe? Vor perpetua o forma fara fond.
    …solutia este plecarea prin vecini, pe la bulgari sau georgieni, unde poate mai sunt episcopi ortodocsi. sau la Longhin Jar

    Apreciază

   4. Mai avem varianta acceptata de toti cei care s-au ingradit la noi in tara, de a ramane cu Arhiereul Hristos, pomenind pe ierarhii de pretutindeni care drept invata cuvantul Adevarului!

    Apreciază

   5. Nu e o situatie nemaiintalnita. In perioada sec 18, de dupa 1700, in timpul impunerii uniatiei in Ardeal, romanii de acolo nu au avut episcop ortodox cateva zeci de ani. Si totusi ortodoxia ardeleana nu a disparut. Ba chiar in acest timp, a dat martiri, care au intarit credinta.

    Apreciază

  2. Ioana nustiu cat este minciuna sau adevar in acel articol, insa vedem ,, roadele” acestora, oculta a avut grijă că să ai aleagă precum boabele de fasole, ca și pe politicieni de altfel, rezultatul consta in ceea ce vedem că se petrece sub ochii noștri

   Apreciază

 2. Frumoasă și utilă mărturisire de credință. Dumnezeu sa-l ocrotească pe părintele Elefterie Tărcuță şi să ne ajute pe cât mai mulți să facem voia Sa.

  Tendința de a rămâne căldicei există sub diferite forme. Părintele trage un semnal de alamă avertizându-ne că trăim vremuri de cernere şi că vom fi încercați într-un mod dur. Dacă îi vom iubi chiar şi pe membrii propriilor familii care sunt necredincioşi sau ecumenisti mai mult decât pe Dumnezeu, ne punem în pericol mântuirea. Suntem datori să dovedim răbdare și chiar spirit de jertfă pentru aproapele și pentru mântuirea lui. Dar când suntem puși în situația de a alege între lume sau între casnici și Hristos, ce vom face? Întrebare concretă. Iar părintele ne oferă un răspuns concret.

  Da. Ecumenismul deja a pătruns în familiile noastre sub diferite forme. Lupta cu ecumenismul în aceste condiții este o sabie. Cu două tăișuri. Dumnezeu să ne ajute să o mânuim corect!

  Apreciază

  1. Oare chiar toti cei care sunt madulare ale trupului lui Hristos nu au simtit in strafundul inimii lor cuvintele vrednicului de pomenire in veac, Parintelui Cleopa:”Se cade, aşadar, oricărui preot ortodox şi oricărui creştin al Bisericii noastre dreptmăritoare, să fie un bun ostaş al lui Hristos cu toată evlavia şi cu mânie bărbătească şi tare să apere, prin cuvânt şi prin scris, adevărul dreptei noastre credinţe. Nu se cuvine a fi blând acolo unde nu trebuie a te purta cu blândete. Acelaşi lucru ne învată şi Sfântul Pimen cel Mare, zicând: „Se cade nouă a răbda toate, măcar de ne-ar scoate cineva şi ochii sau ne-ar tăia mâna noastră cea dreaptă, iar dacă cineva voieşte a ne depărta şi a ne despărti pe noi de Dumnezeu, atunci să ne mâniem” (Pateric, Cuvântul 118). Si iarăşi zice: „Întâia oară fugi, a doua oară fugi, a treia oară fă-te sabie cu cel ce vrea să te despartă pe tine de dreapta credinţă”.
   (Arhim. Cleopa Ilie – Ne vorbeşte părintele Cleopa, vol. 10, Editura Episcopiei Romanului, 2000, pp. 130 – 131)
   Cei care accepta din comoditate sau alte pricini,comuniunea cu ierarhii eretici apostati(cler si laici), tind sa devina la randul lor ecumenisti infocati,pierzand Harul daruit de Hristos Domnul,mahnind Indelunga Sa rabdare si numai pot aduce roada bogata,numai pot aspira la investirea cu hlamida si inelul nepretuit ,garantia devenirii “sarea pămîntului” şi “lumină lumii”.
   Cum ii putem numi pe cei „bolnavi” care propaga panerezia ecumenista,ne spune Sfântul Preacuvios Isidor Pelusiotul (n.360) „Acei care cuteaza sa scoata sau sa adauge ceva la, cuvintele inspirate de Dumnezeu, sufera de o boala sau alta: ori nu cred ca Dumnezeiasca Scriptura a fost dictata de Duhul Sfânt, ceea ce îi arata necredinciosi, ori se cred mai întelepti decât Sfantul Duh, si asta înseamna ca sunt smintiti” (Migne 78 A)
   Iata ce ii graieste Domnul, Sf.Prooroc Iezechiel,cuvinte de foc,pe care astazi le aud ,doar cei ce au urechi de auzit:”Fiul omului, au doară mică este fărădelegea aceasta pe care o fac popoarele acestea, precum vezi? Ei au umplut pămîntul de necurăţii şi s-au sfătuit să Mă întărîte şi să Mă lepede. Deci, le voi face şi izbîndire întru mînia Mea şi nu-i va cruţa ochiul Meu, nici îi va milui; şi cînd vor striga cu glas mare spre urechile Mele nu-i voi auzi.”
   Sursa: Sfântul Prooroc Iezechiel (sec. VI î. Hr.) | Apărătorul Ortodox

   Apreciază

 3. Marturisirea Parintelui Elefterie este precum PAHARUL DE APA RECE oferit sufletelor adapate cu „otet si fiere” si arse de sete dupa Adevar !!! ITI RACORESTE SUFLETUL. Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa-l ocroteasca . Merita printat textul si oferit spre lamurire si celor care inca mai au retineri , neintelegand sau pur si simplu necrezand care situatia reala in care ne aflam, respectiv GRAVITATEA acesteia .. !!

  Apreciază

  1. Amin! De mare folos duhovnicesc pentru aceste vremuri este Marturisirea Parintelui Elefterie! Dumnezeu sa-i rasplateasca dupa masura dragostei pe care o are pentru Biserica lui Hristos!

   Apreciază

   1. Bucuria mea, Hristos a Înviat!(SF.SERAFIM DE SAROV)
    Ereziile (gr. hairesis şi lat. haeresis = opţiune, alegere) sunt „concepţii particulare fie despre Sfânta Treime, fie despre dumnezeirea lui Iisus Hristos, sau despre firea Sa omenească, sau despre raportul dintre cele două firi în ipostasul Său dumnezeiesc, acestea din urmă fiind cunoscute sub numele de erezii hristologice. Se cunosc şi erezii pnevmatologice, întâlnite în teologie sub numele de subordinaţionism pnevmatologic, sau de pnevmatomahie” . De asemenea, ereziile care afectează viziunea corectă asupra Bisericii se numesc erezii eclesiologice.

    ‘Termenul de „erezie” vine din grecescul αιρεσις, hairesis (de la αιρεομαι, haireomai, „a alege [ceva]”, „a opta [pentru ceva]”), care înseamnă a face o alegere din tot, a se rupe de totalitate – de întregimea învăţăturii celei drepte, şi de trupul Bisericii celei adevărate. Erezie şi eretic sunt cuvintele pe care le foloseşte Irineu de Lyon în scrierea sa Contra Haereses (Împotriva tuturor ereziilor) pentru a descrie învăţătura şi pe cei care se opun Bisericii creştine, în opoziţie cu poziţia ortodoxă (de la ortho- „dreaptă” + doxa „gândire/credinţă”) a Bisericii creştine.
    Efectele ei le arată Dumnezeu prin cuvântul Sf. Ap. Petru: … și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul care i-a răscumpărat, iși vor aduce lor grabnică pieire.” (2 Petru 2, 1)( https://preugen.wordpress.com/2011/01/20/de-ce-nu-particip-la-saptamana-de-%E2%80%9Erugaciune%E2%80%9D-ecumenista

    Una este erezia, alta este necunoasterea,lipsa de cultura ,slaba pregatire teologica a pliromei ortodoxe,insuficienta sa,ignoranta sa,dezinteresul,urmarirea cu asiduitate a postului tv.Trinistas. Sa tinem cont si de varsta inaintata si de saracia in care a fost tinut acest popor mult incercat, generata de conditiile social-politice si de cei care au fost oranduiti la carma Bisericii Ortodoxe („Una este doar Biserica Ortodoxa Soborniceasca si Apostoleasca, celelalte ce se numesc “biserici” nu sunt biserici, ci samanta stearpa a diavolului in lanul de grau al lui Hristos”-Sfântul Lavrentie al Cernigovului.),de pastorii care nu au avut grija ca turma sa pasca si sa se adape la Cuvantul Adevarului, fiind lipsiti la randul lor de o puternică conştiinţă ecleziologică.
    Noi osandim EREZIA,si nu putem judeca ca intreaga pliroma ortodoxa cu pastorii ei cu tot sunt toti complici si promoveaza erezia(de aceea s-a acreditat termenul de PARTASI LA EREZIE,care nu reduce vina la jumatate(!),nici nu scuza ,dar nici nu acuza fara dreapta -cugetare.
    Intr’adevar am rabdat un secol de mizerie si minciuna ecumenista,de tiranie bolsevico-comunista,care a continuat cu decenii intregi de neocomunism,care a permis dezvoltarea puilor de naparca veninosi care au luat aspectul fatis de hidra cu multe capete ,care a manipulat,intoxicat cu duhoarea ei intregul popor dreptcredincios.O data cu trecerea la noul caledar prin deciziile purtatorilor de sortulete sau epoleti sub sutana, s-a deschis larg usa satanei care a promovat ateismul feroce,umanismul sincretist globalizant progresist,new-age-ul,pentru a pregati instalarea in final a antihristului.
    Prin urmare, pentru a vorbi de păcatul ereziei pe care il are cineva, este necesar sa cunoastem deplina sa intenţie şi deliberarea suficientă.
    Sf.Iustin Marturisitorul „Aşadar să nu ne facem părtaşi la erezie, ci mai bine să murim muceniceşte pentru adevărul Bisericii lui Hristos, după cum spune şi troparul: „Sfinţilor mucenici, care bine v-aţi nevoit şi v-aţi încununat, rugaţi-vă Domnului să se mântuiască sufletele nostre“.
    Toti vor simti nevoia, in conditiile unui neincetat asediu dracesc, epuizati de lupta, sa isi agate asteptarile, sa isi puna sperantele in… cineva. Si aici sta toata inselarea.
    „Nu purtati grija pentru Biserica, ci trebuie sa va temeti mai degraba pentru voi însiva. Pentru ce epoca noastra este foarte grea? Ce anume o face sa fie grea? Iata ce: faptul ca azi este foarte usor ca cineva sa apostazieze de la Hristos. Iar când se întâmpla asa ceva – a venit pierzarea.Azi este foarte usor sa cazi de la Hristos si sa ajungi în ghearele stapânitorului întunericului.Unde este începutul caderii? În gândul viclean.”(SF.VARSANUFIE DE LA OPTINA)
    „Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!” (Gal 6:14)
    Fie ca sa ajungem si noi ,in momentul in care Domnul Atotindurator ,ne va chema la El,sa putem sa spunem ca inteleptul Staret Calinic Isihastul (+7 august 1930):
    “Îţi mulţumesc, Dumnezeul meu, că, deşi nimic n-am făcut în viaţa mea, mă învredniceşti să mor ortodox”.Sa avem parte de rugaciunile lui!
    Mila Domnului sa fie cu noi cu toti!

    Apreciază

 4. Doamne ajută! O întrebare: cum trebuie să înțelegem faptul că Sfânta Lumină a venit, Iordanul s-a întors în condițiile în care patriarhul Ierusalimului a semnat documentele din Creta?

  Apreciază

  1. Doamne ajuta!
   Faptul ca Sfanta Lumina vine si Iordanul se intoarce nu are legatura cu tradarea Ortodoxiei de catre ierarhi, ci cu existenta Harului in Biserica. La fel cum este cu Sfintele Taine! Este Har in Biserica, Sfanta Lumina coboara, Iordanul se intoarce, toate prin iconomia lui Dumnezeu. De ce Sfintele Taine sunt prezente prin Epicleza la Sfanta Liturghie, in Biserica, iar Sfanta Lumina sa nu coboare și Iordanul sa nu se intorarca?!
   Ganditi-va ca aceste minuni ingaduite de Dumnezeu sunt realitati concrete pentru intreaga umanitate care este chemata la mantuire, nu doar pentru noi ortodocsii. Sunt minuni-semne pentru toti oamenii pamantului ca acestia sa cunoasca ca Ortodoxia este singura credinta mantuitoare.

   Apreciază

 5. cei care nu mai mergem la biserica unde sunt pomeniti ierarhii zicem ca ne ingradim de erezie,iar cei care merg,constienti de caderea ierarhilor zic ca merg pt. ca este Har in biserica pana la un sinod care sa dea anatemei ierarhii cazuti in erezie…unde este adevarul?

  Apreciază

  1. Este Har în Biserică, prin iconomie, pentru cei neputincioși! Noi, aflați în acrivie (pentru noi nu este lucrătoare iconomia!), cei care ne-am îngrădit de erezie, nu refuzăm participarea la slujbele Bisericii, acolo unde este pomenit ierarhul apostat, pentru că nu este Har, ci pentru că Harul nu ne ajută și nu ne sfințește câtă vreme acceptăm trădarea și erezia prin participare. Problema trebuie să o punem în legătură cu modul cum noi, ne raportăm la Har, nu dacă este sau nu Har: acceptând Adevărul sau minciuna! Acceptând Adevărul rămânem cu Hristos, acceptând minciuna Îl refuzăm pe Hristos care nu poate fi cunoscut și iubit decât în Adevăr!
   Aici este Adevărul!!!

   Apreciază

   1. Parinte, har este NUMAI în Biserica! Ecumenistii mai sunt în Biserica? Da sau nu? Dacă da, înseamnă ca nu sunt eretici, deci ce rost mai are îngrădirea noastră? Dacă nu, atunci cum spuneți ca este har la eretici?

    Apreciază

   2. Doar cei care s-au ingradit de erezie sunt in Biserica?! Doar noi suntem Biserica?! I-a scos Hristos dintre ecumenisti pe toti ai Sai si noi nu stim?! Este clar: ecumenistii sunt eretici! Nu toti ramasi intre „ziduri” sunt ecumenisti-eretici! Daca nu ar mai fi Har, nimeni nu ar mai putea sa iasa din mijlocul lor si sa se deosebeasca. Harul face posibila iesirea lor dintre ecumenisti! Si noi am iesit mai tarziu decat trebuia… si cred, cu toata fiinta mea, ca HARUL lui Dumnezeu ne- a ajutat!

    Apreciază

   3. Biserica este acolo unde e mărturisit ADEVARUL! Exista și ecumenisti neeretici? Parinte ma iertați, pentru mine lucrurile sunt clare, însă nu înțeleg de unde balbaiala asta cu harul după un an și un pic de la sinodul blestemat din Creta. Și DA, doar cei ce sunt în Adevăr sunt BISERICA! Am fost prezent la niște predici de-ale sfinției voastre în care spuneați ca va e frica sa spuneți ca numai noi suntem Biserica, după care ați repetat de câteva ori „mi-e frica”. Suna cel puțin ciudat din gura unui preot mărturisitor sa auzi: „mi-e frica”. La fel spuneați ca cei ce sunt în comuniune cu ecumenistii sunt părtași la erezie, dar va e frica sa-i numiți eretici. De cine va e frica parinte?

    Apreciază

   4. Imi este frica de Hristos ca l-as putea trada prin acceptarea unei atitudini radicale pe care nimeni dintre preotii nepomenitori nu a promovat-o. Daca pt dvs lucrurile sunt f clare, de ce nu va este clara si invatatura acceptata la unison de cei care s-au ingradit?!

    Apreciază

   5. Pai tocmai, că nu e chiar la unison. Știți și sfinția voastră ca nu toți părinții ce au întrerupt pomenirea ERETICILOR sunt în acord cu poziția actuala a sfinției voastre. Doamne ajuta!

    Apreciază

   6. Nu am schimbat nimic din ceea ce am afirmat pana acum! De ce cautati problema acolo unde nu sunt?! Ati vorbit dvs personal cu ceilalti parinti nepomenitori si v-au spus altceva decat stim din comunicatele Sinaxelor?! Credeti-ma, nimeni nu a schimbat nimic din ceea ce stim cu totii! E posibila, o interpretare „la sange” a unor comentarii pe care le-am facut cu scopul de a feri de extreme. Atat! Cei care sustin ca nu mai este har sau ca toti cei care nu sunt cu noi sunt eretici, nu sunt in duhul invataturilor acceptate la unison!

    Apreciază

 6. Sunt oameni care…, ieri sau azi, au patit un mare necaz ! A murit cineva drag langa ei, sau au aflat ca au o boala incurabile, etc… si , prin aceasta zguduire sufleteasca, au simtit, brusc, nevoia sa intre in prima biserica care le-a iesit in cale , pentru a se ruga .. Acesti oameni, pana ieri sau azi, nu au participat vreodata la vreo slujba – (de cand au fost botezati ortodox, se intelege !). Poate, in disperarea lor, promit Domnului ca se vor indrepta daca le implineste dorinta, vor veni duminca la Sf Liturghie, nu vor mai face pacate etc, etc… Ei nu stiu nimic de sinodul din creta, nici ca ar putea exista erezii in sanul Bisericii, sau ca unii preotii ar avea, sau nu, Har. Acesti oameni vin cu toata credinta la Domnul si isi schimba viata. Dumnezeu le implineste dorinta, omul incepe sa-si tina promisiunea, sa se transforme, participa la slujbe, se spovedeste, se impartaseste.. E nou nascut… Pana i se vor deschide ochii sufletului va mai trece timp, pana va afla de erezii vor mai trece ani, iar dupa ce va afla si pana va mai si intelege.., inca va mai trece vreme ( cum a trecut si peste noi…, sa nu uitam !!!). Poate fi omul acesta numit eretic ??? Tie nu ti-ar fi teama de Dumnezeu sa-l numesti eretic, Constantin ??… Nu toti suntem pe aceeasi treapta duhovniceasca, nici de intelegere, nici de … rea vointa. Nu toti care participa, actualmente, la slujbele pomenitorilor sunt constienti de ceea ce se intampla. Asa cum nici bebelusului nu-i poti da dintr-o data mancare gatita, desi e foarte hranitoare pt un adult, asa si aici. UN COPIL CARE STA INTRE NISTE PARINTI ERETICI ESTE ERETIC FARA VOIE ( FARA DISCERNAMANT) , dar nu-l pot condamna pana nu ajunge la maturitate si nu poate discerne singur adevarul de minciuna si pana nu face alegerea cu voie proprie !! Au trecut zeci de ani pana cand am inteles si noi cate ceva.. Daca Dumnezeu a avut si are rabdare cu noi, noi de ce sa nu avem ?? Intentia e sa-i ajutam si pe ceilalti sa priceapa gravitatea situatiei in care ne aflam cu totii, nu sa le dam cu parul in cap si sa-i punem la zid , omorandu-i prin duritatea exprimarii, inainte de a incepe sa „deschida ochii” si de-a incepe sa inteleaga cate ceva. Si pentru noi au fost Tainele valide si ne-au transformat si ne-au ajutat, atata timp cat n-am stiut si nu am fost constienti de ceea ce abia azi se da la iveala. Acuma, daca noi abia am aflat si, afland, ne-am separat, iar altii inca nu stiu ce se petrece sau pur si simplu inca nu pot intelege, nu va lucra Domnul si cu aceia, cum a lucrat si cu noi atatia ani, pana se vor lamuri si ei ?? Imi cer iertare la randul meu, caci mi-e frica de Dumnezeu, asa cum trebuie sa ne fie tuturor. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti si sa ne ajute sa nu ratacim, pentru pacatele noastre, de la Calea Dreptei Credinte.

  Apreciază

 7. Iată de ce nu-i putem considera pe toți cei rămași între ziduri – ERETICI:
  „Cine îşi ține cu tărie părerea lui greşită şi se împotriveşte puternic, având în conştiință convingerea despre adevărul rătăcirii sale, fără nici o nădejde de schimbare, acela este eretic. Iar dacă el procedează aşa din neştiință, atunci este numit rătăcit, nu eretic. Sfântul Mucenic Iustin Filosoful spune despre el însuşi: „Pot să mă rătăcesc, însă eretic nu voi fi”.
  Sfântul Maxim Grecul, Scrieri dogmatico-polemice, Volumul II, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 183-184.

  Apreciază

 8. Iar schisma se poate naște în chipul acesta:
  „Trebuie să ştim că, dacă cineva crede despre sine că înțelege mai bine decât ceilalți şi este puternic legat de părerea lui sau, din invidie față de alt om, mai bun decât el, face dezbinare în comunitate şi dă naştere unei schisme sau unei erezii, pe un asemenea eretic trebuie să îl respingem, căci legătura cu el este foarte molipsitoare, aşa cum este apropierea de leproşi. Deşi Scriptura spune că ereziile există, din multe motive. Totuşi, după prima şi a doua mustrare, trebuie să respingem un astfel de om, aşa cum spune Apostolul Pavel în Epistola către Tit (cap. 3). Ştiind că el s-a răzvrătit, cu un astfel de om, scrie Apostolul, nici nu trebuie să mâncăm la masă”.
  Sf Maxim Grecul

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: