[VIDEO] SCANDALOS! Viceprimarul MMB-ist al Comunei Cristești taie curentul din curtea Schitului Orășeni

Într-un gest stupefiant, căruia nu i s-a prezentat nicio justificare legală, viceprimarul Comunei Cristești, Stănuc Liviu, s-a prezentat astăzi împreună cu un electrician în satul Orășeni și a tăiat legăturile care alimentau cu curent electric curtea bisericii parohiale Schit Orășeni, lăsând în beznă biserica monument istoric.

În încercarea de a înțelege ce a determinat acest gest halucinant, părintele Ioan Ungureanu a mers la sediul primăriei, unde a cerut să i se prezinte documentul care autoriza această tăiere a curentului electric. Nu i s-a dat nicio hotărâre a Consiliului Local sau vreun ordin semnat de primarul localității, în care să i se explice motivele pentru care s-a procedat la acest gest. Nu i s-a arătat nici vreo cerere din partea Arhiepiscopiei Iașilor, prin care să se ceară întreruperea alimentării cu curent a parohiei respective.

Membrii Consiliului Parohial și ai Comitetului Parohial au depus o cerere la primărie, în care cereau să li se prezinte temeiul legal în virtutea căruia s-a făcut debranșarea de la rețeaua electrică. În petiție se amintea că, în urmă cu 10 ani, fostul primar al localității a acceptat să furnizeze curent electric din fondurile comunei, printr-un demers legal făcut atunci pe lângă autoritățile din acea perioadă. Petiționarii i-au amintit primarului că biserica din Orășeni este cea mai veche și mai emblematică biserică din comună, având o vechime de patru secole și o reputație culturală pe măsură.

În mod normal, de vreme ce primăria plătea curentul electric care ilumina curtea monumentului istoric de la Schit Orășeni, viceprimarul ar fi trebuit să aibă o motivație serioasă pentru a decide tăierea curentului electric, iar această decizie trebuia aprobată de Consiliul Local sau măcar de către primar și trebuia adusă la cunoștința parohiei Schit Orășeni, pentru a da posibilitatea Consiliului Parohial să o conteste în conformitate cu legea, așa cum se poate contesta orice act al administrației publice. Parohia nu a primit nicio somație prealabilă, din care să rezulte că ceva ar fi în neregulă cu alimentarea cu curent electric.

În conformitate cu Legea Cultelor 489/2006, art. 9, alin. (3), “autoritățile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora”. Art. 10, alin. (6) al legii stipulează că “cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale”. De aici rezultă că alimentarea cu curent electric a parohiei, care este și monument istoric, poate fi făcută din fondurile primăriei, așa cum se întâmplă în toată țara cu lăcașurile de cult, mai ales cu cele care sunt de patrimoniu național.

Tăierea fără nicio explicație a curentului electric în curtea parohiei survine după ce, în urmă cu două săptămâni, biserica parohială a fost luată cu asalt de către indivizi neidentificați încă, conduși de către funcționarii MMB preot Florin Chirilă și preot Marian Timofte, care au dorit să instaleze astfel un alt preot în locul părintelui Ioan Ungureanu. Un dosar penal a fost deschis de către poliția criminalistică, venită la fața locului pentru a evalua stricăciunile. În urma agresiunii, părintele a fost lovit și a necesitat câteva zile de îngrijire medicală.

Sâmbăta trecută, doi indivizi care locuiesc în preajma casei parohiale au agresat doi credincioși, unul în vârstă, pe care l-au lovit cu pumnul în tâmplă, și altul mai tânăr, pe care l-au amenințat cu un cuțit. În aceeași noapte, de la casa din apropierea casei parohiale s-a auzit îndemnul “adu toporul, să mă duc să îi tai capul popii!”. Intervenția forțelor de ordine, chemate insistent de către părintele Ioan Ungureanu, a preîntâmpinat un eveniment care putea degenera.

Date fiind aceste pericole reale, părintele Ioan Ungureanu a sunat în această seară la serviciul național de urgență 112, pentru a cere pază din partea poliției și jandarmeriei, pentru ca situația creată prin tăierea curentului electric și lăsarea în beznă a curții bisericii și a spațiului public din fața acesteia să nu inspire pe cineva să încerce un nou asalt asupra bisericii sau a casei parohiale. Serviciul de poliție municipal a promis că agentul din localitate va veni să evalueze situația și să acorde sprijinul necesar.

Decizia luată astăzi de către primărie se înscrie pe linia șicanelor pe care autoritățile locale, instigate de către funcționarii MMB, i le fac părintelui Ioan Ungureanu de luni de zile, în ciuda faptului că acesta a reclamat situația în mai multe rânduri la prefectură.

În luna septembrie, firma de distribuție din zonă a fost sesizată de către primarul Lucian Borfotină că la parohia Schit Orășeni s-ar fura curent electric. O echipă a Serviciului de Inspecție Energetică a efectuat un control la fața locului și a constatat că nu are loc nicio scurgere frauduloasă de energie. În aceste condiții, decizia primăriei de a debranșa parohia este cu atât mai greu de explicat.

Urmărind evenimentele care s-au desfășurat aproape fără încetare în Orășeni în ultimele săptămâni, se poate spune că după ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei a încercat fără succes luni de zile să stingă lumina credinței din sufletele ortodocșilor din parohia respectivă și să îi lase în bezna ereziei ecumeniste, primăria a reușit, printr-o acțiune abuzivă, să îi lase în bezna nopților lungi de iarnă, într-o localitate în care prezența gospodărească a autorităților locale este atât de palidă, încât dacă sfinții fondatori ai parohiei s-ar preumbla pe ulițele satului ar putea constata că mai nimic nu s-a schimbat de pe vremea când erau peregrini prin această lume trecătoare.

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/11/27/video-scandalos-viceprimarul-mmb-ist-al-comunei-cristesti-taie-curentul-din-curtea-schitului-oraseni/

A se vedea și: http://ortodoxinfo.ro/2017/11/25/violente-la-oraseni-oamenii-mmb-au-batut-un-satean-din-oraseni/

scandal-schit-oraseni-deal1-1

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

4 gânduri despre „[VIDEO] SCANDALOS! Viceprimarul MMB-ist al Comunei Cristești taie curentul din curtea Schitului Orășeni”

 1. Trebuie sa avem și un lampas cu petrol. Nu se știe când avem nevoie de el.

  Sa-i iertăm din toată inima pe cei care nu au știut ce fac și au procedat astfel. Sa ne rugam pur și simplu pentru mântuirea lor. Îi călărește necuratul pe bieții prigonitori, iar ei cred ca procedează după mintea lor! Sa-I întărească Dumnezeu pe cei prigoniți și sa-I miluiască așa cum știe și cum poate!

  Slava Ție, Dumnezeu nostru, slava Ție!

  Mulțumim, Doamne, Dumnezeul nostru,
  Veșnicule Împărat,
  Milostiv și îndurat,
  Ajutorul nevoiașilor!

  Apreciază

 2. Biserica noastra este prigonita nu numai de ierarhii apostati semnatari ai tradarii Sfintei Ortodoxii,dar iata si de functionarii unui stat corupt,laicizat si supus ordinelor primite de la aprigii stapani din afara tarii.
  Este atacata,iubirea de tara , neam si credinta stramoseasca,se dau legi aberante,hidoase,prin care ni se impune negarea Eroilor Neamului,a tuturor Sfintilor Martiri ,Mucenici si Marturisitori din temnite si inchisori,condamnati de tribunalele bolsevice,a caror sentinte sunt pentru unii valabile si in realitatea secolului 21.Nu mai exista compasiune și milă, dragoste pentru semeni.In aceste vremuri tulburi ,de prigoana,iata ca orice este posibil,fara a se tine cont de legi,
  iar drepturile oamenilor garantate de constitutia tarii sunt incalcate in mod flagrant si numai Domnul Atotputernic poate sa ridice stavile impotriva atator nedreptati.Era de asteptat sa se intample si acest act barbar,care ne-a umplut inimile de amaraciune.Parintele Ioan Ungureanu,impreuna cu familia sa si turma de credinciosi ortodocsi ,pe care o pastoreste cu dragoste,sunt supusi in mod constant la agresiuni psihice ,fizice pentru a-l obliga sa cedeze.
  Ne inclinam cu adanc respect si dragoste in fata jertfei Sfintiei Sale si a celor care il iubesc si il urmeaza,il purtam mereu in rugaciunile noastre,avand incredere netarmurita in ajutorul pe care il primeste de la Maica Domnului,Aparatoarea si Grabnic Ajutatoarea noastra,de la Atotputernicul Dumnezeu si Sfintii protectori ai Schitului Oraseni.
  Ar trebui sa avem in minte cuvintele Marturisitorului Mucenic Corneliu, Cãpitanul Românilor,(asasinat miseleste impreuna cu ceilalti 13 Martiri, prin strangulare, în pãdurea Tâncãbesti, în timp ce erau transportati la inchisoarea Jilava, în noaptea de 29-30 noiembrie 1938),care sa ne dea tarie si putere in momentele grele,de o uimitoare actualitate ca si acum 81 de ani:”*Cel care luptă, chiar singur, pentru Dumnezeu și neamul său nu va fi învins niciodată.
  Mergi numai pe căile indicate de onoare. Luptă și nu fi niciodată mișel. Lasă pentru alții căile infamiei. Decât să învingi printr-o infamie, mai bine cazi luptând pe drumul onoarei.
  Clocotește ura în jurul vostru ca marea în jurul unei insule de piatră. Vi se vor întinde paharele de ademenire, politicianismul, prin miile de mijloace, va voi să vă facă trădători,vor curge cuvintele mieroase și promisiunile, minciunile,calomniile. Vor încerca dezbinarea voastră, vor curge deopotrivă asupra voastră amenințările și ura. Veți fi prigoniți. Veți simți amarul nedreptăților. Eu vă strig: nu vă lăsați! Cine vrea să învingă trebuie să știe să rabde. Acum e eroismul răbdării…Biruința veșnică și adevărată este biruința născută din martiriu…”

  *Corneliu Zelea Codreanu, Pentru Legionari.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s