Sătenii din Schit Orășeni i-au dat în judecată pe mitropolitul Teofan și pe prefectul județului pentru abuzurile la care sunt supuși de luni întregi

teofanslincu_plangere_DNASătenii din localitatea Schit Orășeni au depus astăzi, 7 decembrie 2017, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, a prefectului județului Botoșani, Dan Șlincu, a primarului Comunei Cristești, Lucian Borfotină, și a comandanților județeni ai Inspectoratelor de Poliție respectiv de Jandarmerie din Botoșani. O plângere similară a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, împotriva vicarului administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Marian Timofte, a inspectorului bisericesc preot Florin Chirilă și a protopopului de Botoșani, preot Lucian Leonte.

Gama de acuzații este largă și cuprinde infracțiuni precum:

 1. constituirea unui grup infracțional organizat (art. 367 NCP),
 2. hărţuire (art. 208 NCP);
 3. loviri și alte violențe (art. 193, alin. 2 NCP);
 4. distrugerea unui monument de patrimoniu cultural (art. 253 alin. 1 şi 3 NCP);
 5. profanarea unui lăcaș de cult (art. 382 NCP);
 6. instigarea publică (art. 368 alin. 2 şi 3 NCP);
 7. tulburarea de posesie (art. 256 NCP);
 8. împiedicarea exercitării libertăţii religioase şi obligarea prin violență la îndeplinirea unui ritual interzis de cultul căruia îi aparţine victima (art. 381 alin. 1,2 şi 3 NCP);
 9. furt (288 NCP)
 10. fapte asimilate faptelor de corupţie (art. 13 din Legea 78/2000).

Din descrierea faptelor pe care sătenii semnatari le reclamă în plângere, rezultă că, în data de 12.11.2017, un grup de indivizi neidentificați au năvălit în biserica parohială din Schit Orășeni, însoțiți de vicarul administrativ preot Marian Timofte, inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă, protopopul Lucian Leonte, primarul Comunei Cristești, dl. Lucian Borfotină, și asistați la scurtă vreme de efective de jandarmerie și poliție. Indivizii încă neidentificați au întrerupt slujba pe care preotul paroh o săvârșea la acel moment în biserică, au spart ușa monument istoric, lovindu-l pe preotul Ioan Ungureanu, care încerca să împiedice accesul lor în sfânta biserică.

Funcționarii bisericești, pretextând că au mandat de la mitropolitul Moldovei și Bucovinei să îl înlocuiască pe preotul Ioan Ungureanu, au procedat la scoaterea afară din Sfântul Altar prin forță și imobilizarea acestuia, după care l-au introdus în Sfântul Altar pe preotul Ovidiu Lăzărescu, adus din satul vecin Draxini1. Luând în serios afirmația funcționarilor MMB că execută un ordin al mitropolitului, sătenii l-au cuprins în plângerea penală și pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, pentru instigare la fapte de violență, intrare prin efracție, hărțuirea și molestarea credincioșilor, obligarea acestora prin violență să îl pomenească la slujbe etc.

Slujba pe care preotul adus de funcționarii MMB a început-o s-a desfășurat în prezența jandarmilor, echipați cu armament de luptă, care au organizat un cordon în interiorul bisericii, fără a ține seama de o conduită obligatorie pe care oricine intră într-o biserică ortodoxă trebuie să o aibă față de sfintele icoane și celelalte bunuri sacre din lăcaș sau chiar față de serviciul religios pe care cel pe care îl aduseseră începuse să o săvârșească. Rolul cordonului era de a izola preotul adus și delegația MMB de poporul credincios, care își manifesta refuzul de a asculta slujba celui impus prin violență de către funcționarii mitropolitani. Unul dintre jandarmi, poziționat în fața sfintelor uși ale altarului, cu spatele la ele, într-o poziție în care, în bisericile ortodoxe, numai preotului slujitor îi este permis să slujească, făcea o filmare, în baza căreia ulterior unii dintre săteni au fost identificați și amendați cu amenzi în cuantumuri uriașe, de până la 4000 de lei, în condițiile în care ei erau de fapt victimele agresiunii, iar desfășurarea de forță nu a înregistrat violențe notabile, cu excepția lovirii preotului paroh, care a avut nevoie de trei zile de îngrijire medicală, după cum rezultă din certificatul medico-legal atașat la plângere. (Sătenii au contestat amenzile primite în instanță, cerând printre altele inclusiv neacceptarea în instanță a filmărilor Jandarmeriei, deoarece s-au făcut ilegal, prin săvârșirea faptei de profanare de lăcaș de cult.)

Din textul plângerii mai rezultă că, la un moment dat, inspectorul preot Florin Chirilă a intrat în Sfântul Altar al bisericii, de unde a sustras Sfântul Antimis pe care se slujește Sfânta Liturghie, urmărind prin aceasta să-l determine pe preotul Ioan Ungureanu să renunțe la slujba din acea zi și să părăsească biserica, în condițiile în care Sfântul Antimis i-a fost dat personal preotului de către mitropolit cu mult înainte de sinodul din Creta. (În filmarea în care preotul relatează ce s-a întâmplat în acea zi, se spune că o altă metodă de a-l scoate pe preot din biserică ar fi fost o încercare a unora dintre indivizii neidentificați de a o răpi pe preoteasă, gândindu-se că preotul va veni să o caute și va fi astfel scos din biserică. Planul a eșuat, dar preoteasa s-a ales cu o amendă de 1000 de lei de la Jandarmerie, pentru că… ar fi organizat un grup cu care a creat o tulburare a ordinii publice în biserică, deși domnia sa nici nu se afla în biserică la acel moment.)

Unul dintre membrii forțelor de ordine a tăiat frânghia clopotului, fără nicio preocupare pentru faptul că acesta este un obiect liturgic indispensabil într-o zi de duminică.

La aceste fapte, sătenii mai adaugă și că de luni de zile comunitatea lor este asediată de către funcționarii mitropolitani, care pretind că execută ordinele mitropolitului, fiind intimidați, hărțuiți, împiedicați să se roage în liniște în biserica pe care ei au construit-o în localitate, alături de preotul față de care și-au manifestat în nenumărate rânduri susținerea.

Primarului comunei îi reproșează faptul că de luni de zile domnia sa a devenit practic funcționar MMB, sprijinind fără rezervă planul de înlăturare a preotului Ioan Ungureanu, în ciuda faptului că Legea cultelor 489/2006 cere ca autoritățile publice să nu favorizeze vreunul dintre cultele legal recunoscute.

În urmă cu câteva zile, din ordinul primarului și al viceprimarului, s-a tăiat alimentarea cu curent electric a curții interioare a Schitului Orășeni, la câteva zile după ce doi indivizi, aparținând grupului care îl contestă pe preotul paroh, au agresat doi credincioși în fața bisericii, pe unul, în vârstă de peste 70 de ani, lovindu-l cu pumnul în tâmplă, pe celălalt amenințându-l cu un cuțit, iar un vecin al preotului, rudă cu cei doi, a proferat amenințări cu moartea la adresa acestuia.

De câteva zile primăria Cristești este în febra căutării documentelor bisericii Schit Orășeni, acesta fiind singurul lucru care îi preocupă pe angajați, la ordinul aceluiași primar. Chiar astăzi, vicarul administrativ preot Marian Timofte a fost văzut la primărie, căutând actele bisericii respective, fără prea mare succes, se pare.

Prefectului i se reproșează implicarea de partea Mitropoliei în acest scandal, în condițiile în care preotul Ioan Ungureanu i-a trimis două memorii în care îi cerea să pună capăt abuzurilor primarului Borfotină. Memoriile au rămas fără niciun răspuns.

Imediat după scandalul din 12.11.2017, prefectul județului a ținut o întrunire cu toți cei participanți la agresiunea din dimineața acelei zile de la Schit Orășeni. Cu acea ocazie, în loc să înfiereze și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, prefectul a cerut un plan de atac care să urgenteze înlocuirea preotului Ungureanu. Cu acea ocazie, domnia sa și-a exprimat dorința obținerii, în cel mai scurt timp, a unui ordin judecătoresc” de înlăturare a preotului din parohia pe care o păstorește de 17 ani.

Față de această situație, preotul Ioan Ungureanu a depus un memoriu primului-ministru2, solicitându-i să intervină pentru a reinstaura legalitatea funcționării instituțiilor statului la nivelul județului Botoșani. Într-o audiență pe care a avut-o cu o delegație a sătenilor din Schit Orășeni, într-o încercare a acestora de rezolvare amiabilă a acestui conflict, prefectul i-a informat că zilele acestea va primi o anchetă a corpului de control al primului-ministru, exprimându-și convingerea că ea se va desfășura fără probleme, fără a spune însă sătenilor de unde știe cum vor reacționa funcționarii guvernamentali și că totul va fi bine.

Aceasta nu este singura declarație problematică pe care prefectul județului a făcut-o cu acea ocazie. Domnia sa și-a exprimat convingerea că în cel mult două săptămâni se va obține un ordin judecătoresc de evacuare a părintelui Ioan Ungureanu, în condițiile în care nu există niciun proces deschis de către MMB contra sfinției sale și, chiar dacă ar exista, nimeni nu poate ști, în condiții normale, ce decizii poate lua un judecător, atunci când are în față un dosar.De unde știe prefectul de Botoșani cu atâta siguranță că un judecător local va da un ordin de evacuare a preotului Ioan Ungureanu?

Pe aceeași linie, domnia sa a respins cele 204 semnături cu care sătenii și-au însoțit memoriul pe care i l-au adus, pe motiv că ar fi false, însă a acceptat ca adevărate cele 30 de semnături ale celor care susțin înlăturarea părintelui Ioan Ungureanu din parohie (domnia sa a avansat cifra de 30 de semnături ale celor care îl contestă pe părinte). De unde putea ști prefectul că semnăturile sunt false, dacă le văzuse cu câteva minute înainte, iar oamenii i-au promis că vor proba că semnăturile sunt adevărate prin aducerea tuturor semnatarilor într-o demonstrație pașnică și legală în fața prefecturii?

Conducătorilor forțelor de ordine din județ li se reproșează faptul că nu au intervenit pentru a-i apăra pe săteni de abuzurile MMB, ci au susținut discret sau direct, acțiunile mitropoliei. La întâlnirea cu prefectul din ziua de 12.11.2017, comandanții structurilor MAI au afirmat că“intervențiile pe care le-au avut până acum au avut la bază strict solicitările preoților3. Cu alte cuvinte, unitățile de luptă MAI au venit la Schit Orășeni chemate de către MMB și au asistat fără niciun fel de reacție la abuzurile MMB, în ciuda faptului că MMB venea la Schit Orășeni pentru a agresa o comunitate, pe care jandarmeria și poliția trebuie să o apere de aceste acțiuni ilegale, mai ales că funcționarii MMB nu sunt executori judecătorești, pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească executorie și definitivă, emisă de vreo judecătorie din județ, nu au o asemenea hotărâre judecătorească, iar hotărârile bisericești nu pot fi puse în aplicare prin forță de către slujbașii mitropoliei, ci se pot pune în aplicare numai după ce MMB obține o hotărâre definitivă și executorie de la o instanță. În niciunul dintre aceste cazuri, jandarmeria și poliția nu se pot comporta ca unități aflate în subordinea MMB, deoarece între cele trei instituții nu există nicio relație de subordonare.
1 http://ortodoxinfo.ro/2017/11/15/parintele-ioan-ungureanu-se-adreseaza-primului-ministru-cu-privire-la-implicarea-prefectului-de-botosani-scandalul-de-la-schit-oraseni/.

2 http://ortodoxinfo.ro/2017/11/15/parintele-ioan-ungureanu-se-adreseaza-primului-ministru-cu-privire-la-implicarea-prefectului-de-botosani-scandalul-de-la-schit-oraseni/.

3 https://www.botosaneanul.ro/stiri/edinta-fara-concluzii-la-prefectura-cu-scandalul-de-la-biserica-schit-oraseni-/.

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/12/07/satenii-din-schit-oraseni-au-dat-judecata-pe-mitropolitul-teofan-si-pe-prefectul-judetului-pentru-abuzurile-la-care-sunt-supusi-de-luni-intregi/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

10 gânduri despre „Sătenii din Schit Orășeni i-au dat în judecată pe mitropolitul Teofan și pe prefectul județului pentru abuzurile la care sunt supuși de luni întregi”

 1. Foarte bine au făcut – să-i fi dat și pe polițaii cei nelegiuiți care nu vin cînd sînt chemați și pe criminalii care sparg ușa bisericii cu toporul sub oblăduirea deghizaților în sutană, că așa unii numai preoți nu sînt – și aci, într-adevăr al nostru Mitrop Teofan plin de stimă are RĂSPUNDERE ÎN FAȚA POPORULUI ȘI A LUI DUMNEZEU – ȘI CHIAR ÎNAINTEA JUSTIȚIEI. DA, FOARTE FOARTE BINE AU FĂCUT – e cazul să le urmăm peste tot exemplul.

  Apreciază

 2. Citit mai atent și văzut că au fost dați în judecată TOȚI penalii și infractorii – i-aș fi adăugat și pe cei de la 112, drăguții de ei. MINUNAT. Pt așa unii a îngăduit Dumnezeu și tribunalele acestei lumi în descompunere. Iar Teofanului nostru, dacă de Dumnezeu nu se rușinează și nu-i e frică, măcar de judecata acestei lumi să-i fie rușine și frică. Să vedem cum o să se simtă cînd l-o huidui poporul pe drum. Că nu cred că mai e mult.

  Apreciază

  1. Ehei fraților lumea în fierbere, zilele astea am asistat la recunoașterea Ierusalim că și capitală a Israelului, lumea musulmană in fierbere, de asemenea o profeție a Pr Paisios pe cale sa se adeverească de tot vorbește despre milele marine consemnate și de Părinte, că sa nu mai punem la socoteală faptul că Erdogan se află în Grecia și Grecia fierbe, pe alta parte tocmai citisem pe o publicație că urmează construcția templului la Ierusalim, Bartolomeu Arhondonis premiat la universitatea din Ierusalim cu titlu onoris causa

   Apreciază

  1. Nu e vorba despre nici o răzbunare. La Orășeni s-au încălcat nu doar legile duhovnicești, ci și cele omenești. Dacă hoții v-ar prăda casa, și ar face sistematic lucrul acesta pentru a vă scoate din propria locuință, ce ați face? Ați lăsa totul la Judecata lui Hristos sau ați apela și la legile statului pentru a vă apăra și a îndepărta pericolul? Și dacă ați apela la justiția omenească, ar însemna că vă răzbunați pe hoți?!

   Apreciat de 1 persoană

   1. jos ecumenismul!jos masoneria! bine ar fi sa nu fi fost atata vrajba in Biserica lui Hristos.daca v-am suparat sa ma iertati!

    Apreciază

   2. Fiți liniștită! Nu m-ați supărat! Mă bucur că ați înțeles. Biserica lui Hristos a fost mereu prigonită. Important e să nu fim pasivi, căldicei, ci să fim mereu în luptă, folosind armele puse la dispoziție, după voia lui Dumnezeu și râvna noastră.

    Apreciază

 3. Sa ne rugăm pentru cei din Orășeni. Sa ne rugam ca prigonitorilor sa le arate Dumnezeu Calea, Adevărul și Viața. Să fim solidari în primul rând prin rugăciune cu creștinii din Orășeni și cu preotul Ioan Ungureanu. Sunt greu încercați acești oameni. Dumnezeu să-i ocrotească și să-i întărească.

  E greu de crezut că se va găsi un corb care să-i scoată ochii altui corb! Însă, la Dumnezeu toate sunt cu putință. Ei au datoria sa lupte pe toate căile pentru a-și apăra drepturile.

  Sfinți Șapte Tineri din Efes, rugați-vă lui Dumnezeu să-i ajute pe creștinii din Orășeni!

  Apreciază

 4. Ce este mai dureros in toata aceasta drama, este ca statul corupt si-a dat mana prin functionarii sai ,cu functionarii bisericesti.Dincolo de suferintele indurate de Sfintia Sa Parintele Ioan ,cu intreaga familie si turma binecredincioasa pe care o pastoreste,pentru apararea Sfintei Ortodoxii,vedem inca o data ca dupa sinodul talharesc din Creta,pastorii in piei de oaie si-au aratat adevarata fata cruda,rece si indiferenta fata de cei care nu sunt de acord cu ei.Panerezia ecumenista este o molima care se raspandeste rapid ,favorizata de patimile fiecaruia,si care se vindeca foarte greu.Judecata mai marilor functionari bisericesti(caci ii mai poti numi alfel?)intunecata de erezii,numai functioneaza corect,si a devenit aidoma cu cea a functionarilor statului corupt in care traim.Unde este iubirea de oameni,unde sunt toate juramintele depuse la hirotonire,unde este mila frateasca,caci ai batut si umilit un Preot al lui Hristos Celui Viu,ai folosit forta si unitatile inarmate ca sa iti desfasori Sf.Liturghie,in fata unor oameni pe care ai incercat sa-i zdrobesti psihic,dar nu ai reusit.Iata ca BOR aplica“sancțiunile administrative și canonice disciplinare” (deci masuri punitive dure si atat, facand uitata sau ucisa Legea Iubirii si raspunzand literei fanatice cu alta litera a Legii autoritariste),recurgand la legea bagatului pumnului in gura.Sloganul bolsevic „Cine nu este cu noi este impotriva noastra”,a fost pus in practica,in locul dialogului cald ,parintesc ,un vis utopic despre care numai este cazul sa vorbim.
  Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS( care desi nu a semnat expresia greșit dogmatică a Sinodului din Creta, care îi numește „Biserici” pe eretici)in conferinta de la Iasi din noiembrie 2016,vorbind despre SINODUL DIN CRETA,spunea: “AVETI DESAVARSITA INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN! E mai bine să rămânem în Biserică cu anumite greșeli care au loc, decât să ne aflam în afara ei, mărturisind, chipurile, credința ortodoxă..Frățiile voastre aveți un Mitropolit și un Episcop foarte bun, aici, care s-a luptat și se luptă pentru credința ortodoxă și trebuie să aveți în el o desăvârșită încredere. ..”Asa sa fie oare?
  Cum putem fii atat de reci si nesimtitori?
  Parintele Ioanichie Balan,Marturisitorul, spunea intr-o inaltatoare si emotionanta predica:…”*intotdeauna intre slujitorii lui Hristos vor fi si tradatori, vor fi si vanzatori, vor fi si eretici, vor fi si ucigasi, vor fi si apostati, vor fi si iubitori de argint care vor sfasia camasa lui Hristos si vor incerca, fara de toiag, sa pastoreasca oile Domnului numai pentru bani.”
  Toti fratii ortodocsi trebuiau sa participe si sa sara in ajutorul fratilor nostri agresati si umiliti intr-un stat de drept care apara democratia si drepturile cetateanului..Domnul Atotindurarilor asteapta de la noi FAPTE,nu vorbe,caci vom fi judecati si pentru binele pe care puteam sa-l facem si nu l-am facut.Lipsa de unitate ,de solidaritate cu cel batut si umilit(maine s-ar putea sa fim noi in locul lor,Sa nu fie!)ne este caracteristica ,noua romanilor ,din vremurile stravechi.Spune Sf.Cuvios Justin Marturisitorul:”**Toţi au ajuns la o tăcere asemenea unei trădări evidente, încât nu în zadar spune Psalmistul: „Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut, nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.” (Psalmi 13:3) Împingerea acestui popor spre păgânism, spre necredinţă, şi în acelaşi timp spre pierderea identităţii lui şi înstrăinare de obiceiurile şi tradiţiile lui, cât şi înrobirea faţă de nişte concepţii străine care nu ne-au aparţinut niciodată nouă, românilor, şi nici ortodocşilor, va aduce numaidecât judecata aspră a lui Dumnezeu asupra noastră. Şi cu cât vom fi noi mai laşi, cu atât şi mustrarea va fi mai aspră.
  Aşadar, fiecare creştin botezat în numele lui Iisus Hristos este dator să îşi apere credinţa cu preţul vieţii, fără să aştepte dispoziţii oficiale. Ci, temându-ne mai cu seamă de judecata lui Dumnezeu decât de a oamenilor, să facă fiecare după puterea sa tot ce îi stă în putinţă, să lupte împotriva instaurării acestui nou sistem de dictatură!
  Am spus-o şi o repet: Atunci când nu va mai fi cine să apere credinţa predată de însuşi Sf. Apostol Andrei, acea credinţă e moartă, după cum moartă va fi şi soarta acelui popor.”(Arhim. Justin Pârvu, Mănăstirea Petru Vodă1 aprilie 2009, la prăznuirea Sf. Cuv. Maria Egipteanca)
  *http://www.apologeticum.ro/2011/04/parintele-ioanichie-balan-predica-la-sfanta-si-marea-joi-cina-cea-de-taina/#more-11328

  Apreciază

  1. Foarte bine ați ales textele din comentariul dvs. Ele exprimă o realitate cruntă: Părinți care știu teologie sfătuiesc credincioșii să meargă după ,,lup”, deși duhovnicii ortodocși ai neamului românesc îndeamnă la apărarea credinței și urmarea lui Hristos, în Adevăr!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: