COMUNICAT: Părintele Antim îi îndeamnă pe preoții și credincioșii nepomenitori să nu depășească limitele canonului 15 I-II pentru a nu cădea în schismă

Parintele-Antim-GadioiNoi, cei care ne-am delimitat de ierarhie și de preoții rămași în comuniune cu aceasta, odată cu sinodul din Creta, rămânem în Biserica Ortodoxă Română strămoșească.

Lupta noastră mai departe trebuie să fie în duh de pace, în duhul lui Hristos și al Sfinților, pentru a ne putea raporta la lupta strămoșilor din Biserica strămoșească triumfătoare a sfinților neamului, care, cu prețul vieții și al sângelui curs, au apărat adevărul de credință.

În acest duh, continuăm mărturisirea, arătând abaterile grave de la credință pe care ierarhia le-a făcut în Creta și după aceea, având grijă să respectăm limitele canonului 15 I-II, conștienți că a adăuga ceva la ceea ce au spus Sfinții Părinți este periculos pentru mântuirea proprie și a sufletelor ce caută sincer mântuirea.

Ca un îndemn al meu, în dragostea lui Hristos, noi, preoții care ne-am îngrădit, prin hotărârile Sfinților, de ierarhie, dar și creștinii, călugării și maicile care au făcut-o, trebuie să ne abținem de la a formula, prin predică, purtare și sfaturi ocazionale personale, acuzații la adresa celor care au creat această situație în Biserica Ortodoxă Română, mai înainte de hotărârea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt, așa cum vedem în decursul veacurilor că, la sinodul al III-lea ecumenic, hotărârile Sfinților, în iconomia dumnezeiască, au reabilitat chiar pe cei hirotoniți de Nestorie, patriarhul eretic.

Dacă, din hotărâre proprie, vom lua decizia personală, mai înainte de vreme, ca preoți sau mireni, de a judeca și osândi noi ierarhia sau pe cei care sunt în comuniune cu ea și evenimentele din Creta, putem cădea de-a dreapta sau de-a stânga, periclitându-ne mântuirea noastră și pe a celor pentru care ne facem călăuze.

Un alt aspect, tot ca un îndemn, urmând Mântuitorului, care spune că “nu oricine zice «Doamne, Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui” (Mt. 7,21), să ținem cu sfințenie dreapta credință, fără a uita că o putem păstra numai prin  pocăința adevărată.

Astăzi, există prea multă vorbărie, prea mulți ne-am făcut teologi și înțelepți, speculând și acuzându-i pe cei ce au produs această situație în Biserica neamului românesc că sunt eretici, sau mai puțin eretici, sau că nu sunt deloc eretici, că mai au har sau nu mai au deloc etc. Nu este a noastră această hotărâre, ci a lui Dumnezeu, la momentul potrivit, când El va hotărî.

Nouă, preoților, Duhul Sfânt ne-a spus prin Sfinți să întrerupem pomenirea și să nu avem comuniune de slujire cu cei ce nu au întrerupt-o. Mireanul, dacă dorește mântuirea și să asculte de Dumnezeu și de Sfinți, trebuie să se îngrădească nemaiparticipând la slujbele celor care nu au întrerupt pomenirea. Și atât.

În numele Domnului nostru Iisus Hristos, vă rog încă o dată, preoți, mireni, călugări și maici, să rămânem în aceste limite stabilite de către Sfinți în Duhul Sfânt, și să avem răbdare, chiar dacă este greu, căci Hristos ne-a arătat calea: “Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni” (In. 15,20).

Nu există mântuire decât prin jertfă. A îngăduit Dumnezeu aceste timpuri pentru a ne încerca mai mult credința.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Protosinghel Antim Gâdioi

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/12/28/comunicat-parintele-antim-ii-indeamna-pe-preotii-si-credinciosii-nepomenitori-sa-nu-depaseasca-limitele-canonului-15-ii-pentru-nu-cadea-schisma/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

3 gânduri despre „COMUNICAT: Părintele Antim îi îndeamnă pe preoții și credincioșii nepomenitori să nu depășească limitele canonului 15 I-II pentru a nu cădea în schismă”

 1. Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Sa fie blagoslovit si cuvantul Prea Cuviosiei Sale,Parintele Antim ,pe care ne straduim sa-l tinem in inima ca un cuvant intelept de la Preotul ,care in vremurile de prigoana ale Bisericii stramosesti drept invata cuvantul Adevarului Hristos ,tinzand ,spre a uni ,si a intari pacea intre cei care s-au ingradit de ereziile semnate de negociatorii vanzarii Ortodoxiei
  si pe noi ca neam ortodox,la talharescul sinod din Creta.
  Intotdeauna vanzarea are un pret.Iuda Iscarioteanul nu a putut negocia,ci a acceptat pretul impus de sinedriu ,30 de arginti.La Creta partile s-au inteles cu mult timp inainte,uitand ca”* trupul omenesc nu este altceva decat tarana si cenusa”.Iata patriarhul Bartolomeu,seful sinedriului vine in2018 la Sfintirea Marii Catedrale,bun tovaras la nevoie,pentru a pecetlui intelegerea si a imbunatati (!),in fata celor care sustin hotararile talharescului sinod sus amintit,imaginea ‘sifonata ‘a tovarasului sau,uitand se pare de „**Vesnicul Adevar,”Vesnica Dreptate”,in afara caruia nu exista decat „**prapastiile mortii,stricaciunii si zadarniciei.”
  „**Dumnezeul-Om nu este doar adevarul fundamental al Ortodoxiei,ci forta si atotputernicia Ortodoxiei,de asemenea,caci doar El mantuieste omul de moarte,de pacat si de diavolul.A fi ortodox inseamna sa fii putator de Hristos si purtator de Duh Sfant.Omul ajunge aici atunci cand in,in trupul lui Hristos-Biserica,intreaga sa fiinta este plina de Dumnezeul-Om Hristos,din cap pana in picioare.Din aceasta pricina,omul ortodox”este ascuns cu Hristos-Dumnezeu”(Col.3:1-3).
  Cata inestimabila valoare au cuvintele Sf.Iustin Popovici,cand spune:”**…Nasterea Domnului este singura noastra Bucurie Vesnica:Bucuria Fundamentala.Bucuria tuturor bucuriilor,Bucuria mai presus de toate bucuriile.Prin urmare ,iarasi si iarasi:Hristos S-a nascut!Hristos S-a nascut!Dumnezeul-Om S-a nascut!Dumnezeirea noastra S-a nascut!Prefacerea noastra divino-umana S-a nascut!”AMIN
  „**Dumnezeul-Om este esenta,scopul,sensul si valoarea cea mai de pret a Bisericii;El este sufletul ei,inima ei si viata ei.El este Biserica insasi,”pleroma”(plinatatea)ei divino-umana,caci Biserica nu este nimic altceva decat Dumnezeul-Om Hristos extins in toate veacurile:Iata Eu sunt cu voi in toate zilele,pana la sfarsitul veacului”(Mt.28:20)….In organismul divino-uman al Bisericii orice credincios devine parte integranta si vietuieste cu o putere divino-umana,facatoare de minuni.Caci a fi membru al Bisericii inseamna:”a fi madular al aceluiasi trup si impreuna-partas al fagaduintei in Hristos Iisus”(Efes.3:6),adica a deveni madular al trupului Sau divino-uman(Efes.5:30,1Cor.12:12-13),intr-un cuvant a deveni divino-uman in intreaga realitate a personalitatii tale umane.”
  Cum s-a permis accesul persoanelor care apartin altor denominatiuni crestine la acea unire intru tradare?
  Cum a fost posibil denumirea acestora ca Biserica,”savarsindu-se astfel o dureroasa si nefericita corectare”,ajungandu-se sa se implineasca cuvintele Proorocului Ieremia:”Blestemat fie omul care se increde in om”(Ier.17:5)”Crestinismul a ajuns sa se dizolve in felurite feluri de umanism ,devenind o sare fara de gust,dupa cuvintele cu totul adevarate ale Mantuitorului,numai e buna de nimic ,afara de a fi aruncata si calcata in picioare de oameni.”
  *Sf.Nicolae Velimirovici-LLUPTA PENTRU CREDINTA
  **Sf.Iustin Popovici-idem

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: