Precizări din partea teologului Mihai-Silviu Chirilă referitoare la neparticiparea sa la „sinaxa” de la Roman

asalt-ecumenist-la-Radeni_14 (1)Teologul Mihai-Silviu Chirilă a făcut pentru redacţia OrtodoxINFO precizarea că a fost invitat la Roman la o „întâlnire frăţească, a unităţii şi dragostei”, fără a i se spune oficial că va fi supus judecăţii unui „consistoriu” (vedeți propunerile de condamnare și excludere ale pr. Staicu Ciprian, si din informațiile pe care le avem o mare parte a discuțiilor a fost alocată acuzelor la adresa teologului Mihai-Silviu Chirilă ). Mai mult, aflând de pe siteul preotului Staicu despre aceste observaţii ale ieromonahului Spiridon Roşu, redacţia OrtodoxINFO a cerut cu două săptămâni înainte ca materialul să fie publicat, pentru că teologul Mihai-Silviu Chirilă să îşi poată organiza o apărare în faţa celor care s-au adunat la Roman pentru a-l judeca, pe considerentul că nu se poate răspunde la… 68 de acuzaţii la o primă audiere a lor. Organizatorii „sinaxei” au refuzat categoric acest lucru.

Nu putem să nu ne întrebam: 1. cine a învestit „sinaxa” din Roman cu capacităţi de tribunal bisericesc, şi 2. de ce i s-a refuzat teologului Mihai-Silviu Chirilă dreptul de a-şi pregăti o apărare în faţa a 68 de acuzaţii, un drept pe care l-au avut, cel puţin formal, aceia dintre cei prezenți la „sinaxa” de la Roman care au avut curajul să facă o mărturisire publică a întreruperii pomenirii şi au fost supuşi procedurilor de judecată bisericească pentru aceasta.

Un posibil răspuns ar fi acela că niciunul dintre cei doi „acuzatori” ai teologului, ieromonahii Spiridon Roşu şi Xenofont Horga, şi nici alţi câţiva dintre cei care „au acceptat observaţiile acestui studiu ca ortodox” nu şi-au făcut încă public mărturisirea de credinţă şi nu au anunţat public întreruperea pomenirii ierarhului şi, din această cauză, nu au avut încă posibilitatea de a se familiariza cu procedurile juridice bisericeşti.

Nu în ultimul rând, ca o constatare la prima vedere, premisa pe care au analizat-o observaţiile ieromonahului Spiridon Roşu este falsă, deoarece studiul teologului Mihai-Silviu Chirilă, urmând linia deciziilor luate de către întâlnirea de la Beiuș, în care s-a lămurit problema părtășiei la erezie, arată clar, ca şi punctul 2 al proiectului de rezoluţie al celor şase membri ai sinaxei naţionale, că părtăşia la erezie nu este o stare intermediară între ortodoxie şi erezie, ci modul în care se produce contaminarea cu gândirea eretică şi începutul căderii şi al formării cugetării şi practicii eretice şi că cel ce se face din orice motiv părtaş la erezie este la fel de vinovat în ochii lui Dumnezeu ca şi cel ce iniţiază, susţine şi propovăduieşte deschis erezia respectivă, punându-şi ca şi acela în pericol mântuirea şi riscând aceeaşi soartă cu el. Asta, desigur, dacă membrii „sinaxei” de la Roman, care au reiterat în mod corect condamnarea teoriei căderii automate din har, făcută în urmă cu un an la sinaxa de la Rădeni, nu susţin, în schimb, un fel de teorie a „căderii automată în erezie”1, în care formarea cugetării şi practicii eretice să nu mai conteze în niciun fel.

Pentru redacţia OrtodoxINFO, domnul Mihai-Silviu Chirilă a precizat că, acum, când, în sfârşit, s-a publicat documentul care îl incriminează, la două zile după incheiera „consistoriului” care „l-a judecat”, îi va acorda atenţia cuvenită, îl va studia în următoarea perioadă cu toată seriozitatea şi, dacă va considera de cuviință, îi va acorda public un drept la replică teologic, academic, civilizat.

1„Promulgata prin expresii insuficient lucrate sub aspectul logicii formale, de genul «Mersul cu calul este cal»”

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2018/01/29/precizari-din-partea-teologului-mihai-silviu-chirila-referitoare-la-neparticiparea-sa-la-sinaxa-de-la-roman/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

3 gânduri despre „Precizări din partea teologului Mihai-Silviu Chirilă referitoare la neparticiparea sa la „sinaxa” de la Roman”

 1. Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!

  „9. Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui Tău se cuvine slavă, pentru mila Ta şi pentru adevărul Tău”(ps.113,9)

  Datoria oricarui ortodox,ca madular viu al Bisericii lui Hristos, este de a se ridica si condamna cu tarie orice forma de erezie prin care se incearca tradarea Sfintei si Iubitei Ortodoxii,boala necrutatoare precum ciuma bubonica ,care predicata de ierarhii imbracati ca lupii rapitori in piei de oaie,poate distruge treptat trupul bisericii,intrucat se raspandeste rapid,si duce sigur catre moarte duhovniceasca si pierderea mantuirii.
  „*Întreaga zidire a fost zidita ca Biserica, si alcatuieste Biserica si El e Capul trupului Bisericii(Coloseni 1: 18). .Biserica este Dumnezeu-Omul Hristos prelungit prin toate veacurile si în toata vesnicia…Pentru ce Dumnezeu-Omul, Domnul Hristos, Cea de a doua Persoana a Sfintei Treimi, este în Biserica totul si toate: si cap al trupului Bisericii, si Biserica, trup al Sau? Pentru ca noi, toate madularele Bisericii, sa sporim întoate întru El,Care este capul, pîna ce vom ajunge toti întru barbat desavîrsit, la masura vîrstei plinirii lui Hristos …
  Asta înseamna: Biserica este atelierul Dumnezeu-omenesc în care oamenii, cu ajutorul Sfintelor Taine si Sfintelor fapte bune se în-dumnezeu-omenesc, se în-crestineaza, se în-dumnezeiesc, se schimba la fata în dumnezeu-oameni dupa har, în dumnezei dupa har. Aici totul este Dumnezeu-Om, în Dumnezeu-Omul, dupa Dumnezeu-Omul; totul în categoria a ceea ce este al Dumnezeu-Omului si a ceea ce esteDumnezeu-omenesc.”

  *https://www.scribd.com/document/33017/Sf-Iustin-Popovici-Biserica-Ortodox%C4%83-%C5%9Fi-ecumenismul

  Apreciază

 2. Toti cei care s-au ingradit de panerezia ecumenista,s-au alaturat plini de incredere,miscarii antiecumeniste sub povatuirea unui Parinte Duhovnic,calauziti de Harul Mangaietorului , fiind in acelasi cuget si aceeasi simtire.
  In toata aceasta perioada am beneficiat de indrumarea dl.teolog Mihai-Silviu Chirila,recunoscut ,sustinut, apreciat prin lucrarile sale,realizate prin truda,osteneala si cercetare neobosita a scrierilor Sf.Parinti si a dogmelor,canoanelor bisericesti, devenind un adversar redutabil in fata ecumenistilor autohtoni .
  Prin lucrarile domniei sale,a facut cunoscuta lupta antiecumenista romaneasca, (cea mai aspru pedepsita si sanctionata) apreciate laudativ de mari ierarhi si teologi,din Grecia,Republica Moldova,contribuind alaturi de Sfintitii Parinti la iesirea noastra din izolare si intrarea,alaturi de fratii nostri ortodocsi din toate tarile, in lupta panortodoxa universala, impotriva ereziilor promovate de arhitectii devotati ocultei mondiale sionisto-masonice.

  In tot acest timp,vrajmasul care nu doarme a pregatit arme si munitii de lupta, in bunkarele intunericului,cooptand la actiunea sa de invrajbire si sfasiere a constiintelor ,preoti,reprezentanti ai cinului monahal si mireni.
  A manipulat constiinte,folosindu-se de tare genetice,de suferinte psihologice nediagnosticate si nerecunoscute de cei care le au,de slabiciuni si capacitati mediocre de intelegere,de oameni nepregatiti teologic ,usor de manipulat.
  A depistat tintele care trebuie intr-un fel sau altul anihilate,a studiat campul de lupta,si a initiat planul de actiune(a psihologiei inverse),asigurand in acest timp ,pliroma ascultatoare ca totul este de ei gandit si el nu face decat sa puna in aplicare ceea ce tu doresti ,caci el este maestru al vicleniilor,al imitarii,al minciunii si al haosului.
  O buna parte din timpul dedicat rugaciunii,a studiului individual teologic s-a pierdut ,o mare parte a energiilor benefice duhovnicesti s-a consumat,o parte din crestini s-au intors la duhovnicii parasiti,unitatea s-a scindat in grupari minuscule,ramanad mazilirea mediatica si in cadru restrans „clerical&comp.”(haitasii fideli stapanilor) a liderilor recunoscuti drept tinte.
  In ultimele luni,am asistat la atacuri directe la persoana, obraznicii si cuvinte grele, caracteristice limbajului suburban,la marlanii,rostite cu ura si dusmanie, la care nu te-ai fi gandit vreodata ca un om cu elementar bunsimt si putina omenie le-ar putea debita,care iti provoaca scarba si dezgust,rostite la adresa unor Sfintiti Parinti,si a celor care ii urmeaza,vizand evident bunul renume si personalitatea celor atacati,avand in centru pe dl.teolog Mihai-Silviu Chirila.
  CUI PRODEST?
  Este intrebarea la care fiecare trebuie sa raspunda singur.
  Personal ,consider ca este o pierdere inutila de timp,si nu este de dorit a avea un dialog,cu cei care prin opinia marturisita si semnata s-au declarat impotriva Proiectului de rezolutie.Nu exista indoiala,sunt persoane cu pregatiri teologice ,si e dreptul fiecaruia de a alege Adevarul sau ” înșelarea duhovnicească,o ideologie contrară Adevărului, tăind posibilitatea sfințeniei și a mântuirii.”(PF.DAMIANOS din Sinai)Numai avem de ce si cui sa demonstram ceva,dintre cei care au fost impreuna cu noi la inceput.
  Energia benefica ,pacea si rugaciunea trebuie pastrate,caci au fost castigate cu greu,si nici o lamurire oricat de inalt nivel teologic ar avea,nu va fi acceptata de cei care s-au despartit benevol de noi.
  Cei cu probleme grave sau mai putin grave psihologic si-au dovedit cu prisosinta slabiciunea .Din aceasta cauza,a fost nevoie ca modalitatea de lupta aleasa sa fie cea vocala,asurzitoare cu elemente care lezeaza bunul simt,trufase si orgolioase la unii,dorindu-se dupa tacticile folosite, destabilizarea psihologica,care atrage indoiala si anihilarea spiritului de lupta antiecumenist.
  Piesa de rezistenta este plasa intinsa ,de a contracara prin mijloace teologice teoriile sustinute de dl.teolog Mihai-Silviu Chirila ,Sfintitii Parinti semnatari ai Proiectului de rezolutie si turma ortodoxa binecredincioasa ,care ii urmeaza.
  S-a dorit ca „judecata sa fie fata la fata”,neaparat.De ce?
  Pentru ca necunoscand acuzele,sa nu poti sa te aperi,iar ulterior sa fii catalogat in fel si chip,pliroma ortodoxa neputincioasa constituind pionii sacrificati ai acestei lupte.
  A-ti pierde timpul demontand piesa cu piesa hatisul unor teorii,nu este benefic si nu va demonstra celorlalti adevarul, capacitatatile tale teologice ,neexistand nicio o sansa de a-i convinge de contrariul celor sustinute de ei.
  Orice incercare de a mai coase unitatea sfasiata este de prisos.
  Judecata apartine Dreptului Judecator.
  De acum inainte datoria noastra este a asculta poruncile Duhovnicului „gura lui Hristos”,fiind atenti in orice clipa la Apostolul care cu dragoste ne indeamna:

  „13.Până vom ajunge toţi la unitatea credinţei şi a cunoaşterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârşit, la măsura vârstei deplinătăţii lui Hristos.
  14. Ca să nu mai fim copii duşi de valuri, purtaţi încoace şi încolo de orice vânt al învăţăturii, prin înşelăciunea oamenilor, prin vicleşugul lor, spre uneltirea rătăcirii,
  15. Ci ţinând adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul – Hristos.”(Efeseni 4,13-15)

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: