Predica Părintelui Theodoros Zisis la Bănceni: Despre gândirea de tip schismatic și erezia prezbiteriană.

 

Pr. Prof. Theodoros Zisis: „Să nu vă înșelați nici de erezia ecumenismului, dar nici de schisma lui Sava”.

ÎPS Longhin: La Sinaxa de la Roman s-a repetat minciuno sinodul din Creta, erezia de la sinaxa de la Roman. Dacă diavolul nu a reușit să-i păcălească pe unii cu ecumenismul eretic, îi păcălește cu alte erezii și schisme în extrema opusă. Ridicarea, cât timp a fost în ascultarea bătrânilor atoniți, și căderea monahului Sava, în momentul în care nu a mai ascultat de bătrânii atoniți, de Gheron Gavriil și de Părintele Theodoros Zisis.

Părintele Theodoros Zisis combate gândirea extremistă ce conduce la schismă:

 • nu mai există episcopi ortodocși pe acest pămânat pe motiv că ei sunt în comuniune cu semnatarii de la Creta, adică teoria vaselor comunicante (aplicată de sinoadele paralele stiliste) înainte de condamnarea Sinodală a persoanelor eretice. Ideea vaselor comunicante se aplică obligatoriu după condamanarea de către un Sinod a persoanelor eretice, nu înainte de condamnarea lor, de abia atunci cine rămâne în comuniune cu patriarhul Bartolomeu, Daniel, Chiril, vor fi la rândul lor eretici, până atunci nu.
 • ideea de contaminare magică de către erezie prin comuniune, îngradirea de erezie având rolul de a nu încuraja pe episcopul ce învață erezia în erezia lui, de a protesta și de a nu fi partaș la învățătura lui eretică.
 • gândirea de tip protestant eretic prezbiterian, anume că numai sunt episcopi pe pământ ortodocși și întemeierea în chip ascuns a unei biserici formată numai din preoți, fără posibilitatea succesiunii apostolice. Vederea exagerată și fără discernământ a ideilor și a faptelor unor episcopi ortodocși mărturisitori ce au făcut greșeli în raport cu mărturisirea lor ce a schimbat cursul istoriei Bisericii, minciuno-sinodul din Creta nemaifiind panortodox și nici acceptat datorită luptei acelor ierarhi și preoți.

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

13 gânduri despre „Predica Părintelui Theodoros Zisis la Bănceni: Despre gândirea de tip schismatic și erezia prezbiteriană.”

 1. 1.Dar au fost în popor şi prooroci mincinoşi, după cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare şi, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, îşi vor aduce lor grabnică pieire;
  2.Şi mulţi se vor lua după învăţăturile lor rătăcite şi, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită;

  17.Aceştia sunt izvoare fără de apă şi nori purtaţi fără de furtună, cărora li se păstrează, în veac, întunericul cel de nepătruns,
  19. Ei le făgăduiesc libertate, fiind ei înşişi robii stricăciunii, fiindcă ceea ce te biruieşte, aceea te şi stăpâneşte.
  20. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăşi se încurcă în acestea, ei sunt învinşi; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi.
  21. Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptăţii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor.
  22. Cu ei s-a întâmplat adevărul din zicală: Câinele se întoarce la vărsătura lui şi porcul scăldat la noroiul mocirlei lui.
  (II Petru 2;1-2,17-22)

  άξιος,άξιος,άξιος IPS Longhin,Sfintitii Parinti,Parintele Preot Profesor Theodoros Zisis,Pr.Matei Vulcanescu,carora le cerem cu smerenie binecuvantare,si pe care ii purtam in rugaciunile noastre catre Atotputernicul Imparat ,Domnul cel Vechi de zile.
  άξιος Sfintitul Parinte Claudiu Buza,Parintele nostru Duhovnic ,adevărat păstor ai Turmei lui Hristos,care a ramas credincios Adevarului marturisit cu tarie ,fara abateri la stanga sau la dreapta,avand grija cu dragoste jertfelnica,de credinciosii ortodocsi care il urmeaza nedespartiti in Corabia Mantuirii.
  „Marii teologi ortodocşi ai secolului trecut – Părintele Iustin Popovici, Fotie Kontoglou, Leonid Uspenski, Alexandru Kalomiros – au denunţat ecumenismul, vlăguire a credinţei în Adevăr, în virtutea sfinţitoare a Adevărului (Ioan 17, 17). Fotie Kontoglou scria: „Astăzi au apărut alţi apostaţi, care nu sunt pur şi simplu vrăjmaşii icoanelor, iconomahi, ci vrăjmaşii Orthodoxiei, ortodoxomahi, şi care se erijează în apărători ai Ortodoxiei, la fel ca fariseii care se dădeau drept apărători ai Legii, pe care au desfiinţat-o.” ( Antipapika, Atena, 1993, pg. 68, articol apărut în martie 1965 în Orthodoxos Typos)

  Apreciază

 2. Sf. Grigorie Teologul: „Dar când este vorba despre o vădită necurăţie, atunci trebuie mai degrabă să mergem la foc şi sabie, necătând la nevoile vremii şi a stăpânitorilor şi îndeobşte necătând la nimic, decât să fim părtaşi la sămânţa vicleniei şi să ne atingem de cei îmbolnăviţi. Cel mai groaznic este să te temi de ceva mai mult decât de Dumnezeu, şi din cauza fricii acesteia slujitorul adevărului să devină trădător al învăţăturii credinţei şi adevărului” Sf. Grigorie Teologul – Cuvântul 6: Despre pace

  Curajul marturisirii Adevarului Hristos in aceste vremuri de prigoana,ii poate duce pe unii preoti la pierderea casei parohiale in care locuiesc cu copiii,la pierderea turmei lui Hristos ,necatehizate(indrazneala de a catehiza credinciosii ar ajunge imediat la urechile arhepiscopului) si a oricaror avantaje materiale,urmare a caterisirii imediate,masura aplicata doar in cadrul BOR,ca sindrom al infestarii ereziarhilor cu necrutatoarea molima a panereziei ecumeniste.
  In multe cazuri,sfintiile lor reprezinta unicii intretinatori ai unei familii numeroase.
  Problemele de constiinta cu care se confrunta si se vor confrunta sunt extrem de grave,pe termen nelimitat.
  La toate acestea se adauga lipsa cultivarii cunostintelor ,lipsa experientei si puterii in cuvant dupa cum arata Sf.Teodor Studitul:
  „Căci cel ce vrea să sprijinească ortodoxia și să se împotrivească celor rău credincioși trebuie să aibă și experiență și putere în cuvânt.”( Sf. Teodor Studitul (†826): Scrisoarea (49), Fiului Naucratie)
  Ereziarhii tradatori ai Ortodoxiei,nu s-au gandit o clipa macar la responsabilitatea pe care o au in fata lui Dumnezeu prin semnarea acelor documente mincinoase,condamnand astfel fara regrete,intreaga turma pe care le-a incredintat-o cu dragoste Mantuitorul Hristos,la pieire..Daca nu le-a fost frica de Hristos,oare mai cred in El?
  Foarte buna intrebarea dl.teolog Mihai Silviu Chirila:”daca nu sunt aparator al Ortodoxiei in aceasta situatie, cum imi voi justifica inaintea lui Hristos harul Preotiei pe care El mi l-a dat pentru a-L propovadui si a pastra credinta Sa nestirbita?”
  La aceasta intrebare trebuie sa raspunda toti slujitorii lui Hristos ,care nu au intrerupt inca pomenirea.
  Un rol important in aceasta lupta antiecumenista il are pliroma ortodoxa,care cunoscand toate acestea tace in continuare sau spre rusinea noastra,dezgustati de „razboiul cel dintre noi” se reintorc la duhovnicii ,pe care i-au avut inainte(este efectul minciuno-sinaxei de la Roman si vorbesc in cunostinta de cauza,cu durere si amaraciune).Ce victorie pentru ecumenisti si ce exemplu negativ pentru toti cei care nadajduiau sa se desprinda de duhovnicii lor,care nu au intrerupt pomenirea presedintelui sinodului BOR.si a celor impreuna semnatari ai defaimatoarelor si ereticelor documente cretane.
  ” Nu este cu dreptate şi cu cuviinţă bine-credincioşilor a tăcea acolo unde se calcă poruncile lui Dumnezeu şi din aceasta îşi întăresc înşelăciunea ceilalţi potrivnici. Pentru că a zis un mare părinte: Acolo unde este primejdie a se despărţi cineva de la Dumnezeu, ce bine-credincios poate să stea deoparte şi să tacă, sau cu totul să se liniştească? Pentru că tăcerea sa îl vădeşte cum că şi el se învoieşte acestor rele.Şi aceasta ne-o arată Înainte-Mergătorul Domnului şi vitejii Macabei, care pentru o mică poruncă a legii s-au primejduit până la moarte şi n-au părăsit nici cea mai mică parte a predaniilor primite. Căci războiul de multe ori este lăudat şi lupta se arată mai bună decât vătămătoarea de suflet pace. Că mai bine este să stea cineva împotriva celor rău cugetători, decât să urmeze lor şi să se despartă de Dumnezeu pentru a se uni cu ei”Sf. Meletie Mărturisitorul – Carte în stihuri
  Sfintiei Sale,Parintele meu Duhovnic ,turmei sale binecredincioase ,care in ascultare si smerenie il urmeaza si tuturor celor care cu dragoste,pace si ganduri bune viziteaza acest blog ortodox ,un cuvant intelept,de intarire duhovniceasca din partea Sf.Ignatie Teoforul:
  „Credința vă este povățuitor la înălțime, iar dragostea cale, care urcă la Dumnezeu. Sunteți, așadar, cu toții tovarăși de drum și purtători de Dumnezeu și purtători de temple și purtători de Hristos și purtători de cele sfinte, în toate împodobiți cu poruncile lui Iisus Hristos; de care și eu bucurându-mă, am fost învrednicit, să vorbesc cu voi prin cele ce vă scriu, și să mă bucur împreună cu voi, că voi, ducând o altă viață, nu iubiți nimic altceva decât numai pe Dumnezeu.”Sf. Ignatie Teoforul († 107)Sursa: PSB volumul 1, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București 1979, pag. 159-160.

  Apreciază

  1. Sunt convins că există o tăcere vinovată dar, cred cu tărie, că mai este o tăcere smerită, a celui care lucrează tainic pentru binele Bisericii. Întotdeauna Dumnezeu a pus deoparte ,,bărbați care nu și-au plecat genunchii lui Baal”. De aceea, greșesc cei care consideră, asemenea Sf Ilie, că nu mai sunt drepți (sau arhierei ortodocși care drept învață Cuvântul Adevărului) în poporul lui Dumnezeu, în afară de cei care s-au îngrădit de erezie. Cei ,,șapte mii care nu și-au plecat genunchii lui Baal”, nu s-au alăturat Sf Ilie în lupta lui pentru îndepărtarea idolatriei din popor. Și Sf Ilie a crezut că tot poporul a căzut în idolatrie. Însă, Dumnezeu a avut un alt plan cu ei. ,,Supercorecții” vremurilor noastre, cred că i-ar fi sugerat Sf Prooroc Ilie Tesviteanul să-i înjunghie și pe cei șapte mii pentru părtășia la idolatrie (prin tăcere) care, nu-i așa, este idolatrie.

   Apreciază

  2. Mulțumim pentru cuvântul duhovnicesc, întăritor și plin de înțelepciunea unui Sfânt Purtător de Dumnezeu. Să ne ajute Domnul să fim cu toții ,,tovarăși de drum” spre Împărăția lui Dumnezeu, tăcuți întru smerenie și plini de dragoste nefățarnică!

   Apreciază

 3. Aceasta lupta are frumusețea, dar și ispitele ei. Să avem gânduri curate și să credem ca Dumnezeu chiar ne evaluează fiecare gând. Am încredere că, pentru mântuire și pentru mărturisirea credinței, e nevoie în primul rând de o inimă în care să locuiască Hristos. Apoi să nu uităm cu cine ne aflăm în luptă. Să căutăm arme potrivite cu lupta, altminteri suntem învinși. Dumnezeu învinge prin cei care fac voia Sa.

  Am citit o istorioară în care se vorbea despre un călugăr din Athos care credea în simplitatea lui că Înălțarea e o sfântă. S-a rugat, așadar, Sfintei Înălțări să-l ajute sa prindă pește pentru acest praznic. A aruncat mreaja și s-au prins foarte mulți pești.

  Apreciază

  1. Biserica întotdeauna a fost războită de potrivnicii Adevărului. Să nu ne temem de luptă, ci de refuzul de a apăra Ortodoxia. Iar ,,defensiva” noastră să fie întru smerenie și curăție! Este foarte adevărat ceea ce spuneți, anume că trebuie să avem gânduri curate. ,,Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața” (Starețul Tadei).

   Apreciază

 4. Alertă de gradul I pe blogurile ,,supercorecților nepomenitori sau nemaipomeniți”!!!
  Mitropolitul Serafim al Pireului a slujit sâmbâtă și Duminică alături de ÎPS Ieronim. În graba obsesivă și necontrolată pe care o au, de câte ori prind ocazia, de a-l numi pe Mitropolitul Serafim eretic, au uitat să se întrebe: DE CE LA ACESTE SLUJBE NU A FOST POMENIT PATRIARHUL BARTOLOMEU?!
  Răspunsul este foarte simplu: pentru că a fost prezent un ARHIEREU MĂRTURISITOR – SERAFIM AL PIREULUI! Iar presupusa comuniune cu ereticii este de fapt o iconomie pe care vedem că, atât Patriarhiile (Georgia și Bulgaria), cât și ierarhii Mărturisitori, o aplică pentru binele Bisericii. Vai de cei care au ajuns să lupte direct cu Hristos, numindu-i eretici pe Arhiereii Săi care drept învață Cuvântul Adevărului!
  Și pentru că Sfintele Canoane afurisesc pe cei care judecă nedrept un episcop, propun și eu un titlu de articol pentru dezbinători:
  ,,Cum să mă pocăiesc de cumplitul păcat al schismei?”

  Apreciază

 5. Munții înalți sunt loviți de trăsnete mai des decât cei mici, dar ei rămân tot munți! E bine ca ati adus aceste precizări. Se apropie Postul Mare. E trist ca unii cred ca astfel de articole îi zidesc pe ei și pe enoriașii lor! Aceștia vor învăța si ei sa găsească eretici peste tot, dar acest lucru nu le va fi de folos pentru mântuire. Parintele Proclu ne spune ca trebuie sa ne pregătim sa murim în rugăciune și sa căutăm smerenia, pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu.

  Uneori, Dumnezeu ne lasă să cădem intr-o greșeală, pentru a ne smeri. Existau călugări care căutau intenționat sa facă o neorânduiala, pentru a fi certați! Aveau curajul de a căuta smerenia. Dacă avem curajul de a observa doar greșelile altora, iar noi ne suparam peste măsură când suntem certați, nu facem voia lui Dumnezeu.

  Noi sa ne amintim de Părintele Proclu și sa căutăm cuvinte ziditoare de suflet:
  https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/746/convorbire-cu-p%25C4%2583rintele-proclu-nic%25C4%2583u-pustnicul-de-la-marginea-lumii&ved=2ahUKEwjU_u-cq5_ZAhXB_aQKHY2cAc44ChAWMAh6BAgIEAE&usg=AOvVaw3ZrSw9y_jzDcSLTfgmjupK

  Apreciază

 6. 1. In ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus şi I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărăţia cerurilor?
  2. Şi chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor,
  3. Şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.
  4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăţia cerurilor.
  5. Şi cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte.
  6. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.
  7. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
  8. Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic.
  9. Şi dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului.
  10. Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.

  (Matei 18;1-10)
  Unul din multele pasaje din Sf.Evanghelie ,pe care le iubim si sunt sapate cu litere de foc in inimile tuturor binecredinciosilor crestini ortodocsi.Iata cine va fi primit in Imparatia Cerurilor:cel care se smereste pe sine,ca pruncul ,despre care vorbeste Mantuitorul Iisus Hristos.
  Frumusetea pasajului,preluat de pe site-ul Parohiei Girona, pe care il redau mai jos,sper sa va indulceasca sufletele:

  “1. Părinte, ce faceţi dacă un bebeluş strigă tare în biserică?
  Cânt mai încet. Vocea lui e mai importantă decât a mea.
  2. Părinte, copilul meu de 4 ani fuge prin biserică. Ce e de făcut?
  Îi faceţi loc. Când o să fugiţi spre rai, o să vă bucuraţi dacă cineva vă face loc.
  3. Părinte, sunt permise jucăriile în biserică? Băieţelul meu ia mereu cu el câte una.
  Da, poate veni cu ele, iar după predică, ne jucăm împreună.
  4. Părinte, copilul meu a mâzgălit cu carioca o icoană. E păcat?
  Nu este. Se şterge. Alţii, mai demult, le-au tăiat cu săbiile, le-au ars şi le-au batjocorit. Îi mai cumpăr eu un set de culori. Apropo, de când s-a atins copilul cu mânuţa de chipul sfântului Nicolae, acesta schiţează un zâmbet cald.
  Un prunc dus la biserică este oglinda sufletului mamei!”
  un părinte

  Cat despre smintelile ,pe care le propovaduiesc unii dintre „supercorectii nepomenitori sau nemaipomeniti „,cum bine i-a denumit Sfintia Voastra,vai de acela prin care vine sminteala.”*Cu adevărat, greu este fără ajutorul lui Dumnezeu, mai ales atunci când ne încredem în mintea şi puterile noastre sau ne predăm nepăsării, iar feluritele căderi sunt îngăduite din cauza semeţiei. Sfântul Ioan Scărarul scrie: „Unde este vreo cădere, acolo a fost mai întâi mândria”. Aşadar, ne este de mare nevoie să ne străduim a dobândi smerenia, pentru că ducem lupta cu draci mândri, iar smerenia ne dă o biruinţă uşoară asupra lor.”(Sfântul Cuvios Macarie de la Optina)
  Nici gand de indreptare,ci doar adancire in pacatul schismei si indepartare de toate darurile duhovnicesti primite,prin mila nesfarsita a Mantuitorului Hristos,caruia in loc de multumire, se straduiesc din rasputeri sa sfasie Camasa necusuta a lui Hristos,Biserica,in afara careia nu exista mantuire.(dupa Sf .Ciprian al Cartaginei)

  *Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 73-74

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: