[VIDEO] Care este diferența de viziune dintre părinții nepomenitori și gruparea monahului Sava?

 

Sursa: http://ortodoxinfo.ro/2018/02/13/video-care-este-diferenta-de-viziune-dintre-parintii-nepomenitori-si-gruparea-monahului-sava/

 

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

9 gânduri despre „[VIDEO] Care este diferența de viziune dintre părinții nepomenitori și gruparea monahului Sava?”

 1. Gruparea monahului Sava vede lucrurile destul de elitist şi utopic. Pentru a lupta cu erezia, e nevoie de cuvânt cu putere multă care e tot un dar de la Dumnezeu. Nu se dobândeşte doar prin studiu aşa ceva. Dumnezeu sa le ajute sa observe, că aşa nu merge si că trebuie sa schimbe strategia.

  Cresterea duhovnicească nu trebuie abandonată de dragul luptei cu erezia. Crestinii se confruntă cu probleme complexe, nu doar cu erezia. Au ispite, au păcate şi trebuie ajutaţi să se apropie de Dumnezeu şi să-I simtă puterea. Nu ne întreabă nimeni la Judecată care dintre ORTODOCŞI sunt eretici şi care nu sunt, ci în ce măsură am demonstrat noi înşine, prin viaţa noastră, că am fost ortodocşi în timpul vieţii pământeşti. Aici e aici! Ce vom răspunde?

  Undeva scrie că ,,În vremurile acelea, înteleptii sa tacă!” Cu voia lui Dumnnezeu, mulţi duhovnici mari au trecut la Domnul ,,ajutati” mai mult sau mai puţin. Începe acum seceta de cuvântul lui Dumnezeu îngăduită pentru pacatele noastre. Mulţi dintre cei pe care aceasta grupare îi consideră eretici tac şi îşi văd de rugăciune şi de propria mântuire.

  De ce Sfântul Lavrentie de Cernigov ne sfătuia să învăţăm Rugăciunea lui Iisus? Iar Rugăciunea lui Iisus merge mână în mână cu despătimirea. Ştia că vor fi vremuri grele şi că vom avea nevoie de ea. Avem nevoie de o legătură strânsă cu Dumnezeu, ca să rezistăm în aceste vremuri.

  Apreciază

  1. Aveți mare dreptate în ceea ce ați spus. Este o mare ispită să ne concentrăm pe o luptă inutilă, lipsită de rod, în defavoarea creșterii duhovnicești dobândite prin efort ascetic și prin participare înțelegătoare, cu dragoste și smerenie, la viața Bisericii. Există, din păcate, la unii dintre noi, această atitudine greșită, de a da temei patristic unei utopii care afectează atât modul bisericesc de existență, după voia lui Dumnezeu, cât și nevoința personală împinsă spre un extremism păgubitor. Corect este să se mărturisească Adevărul, îngrădiți fiind de boală și nu de organism, dar și întăriți duhovnicește prin despătimire și luminare de la Duhul Sfânt. Altfel, se fac prezentări de studii teologice fără aplicabilitate la viața concretă a Bisericii, sinaxe mincinoase și conferințe sterile. Iar rezultatul poate fi dezastruos!

   Apreciază

 2. Parintelui Sava ar fi bine sa i se spuna proverbul romanesc „Graba strica treaba”. Nu mai zic ca accentul ar trebui sa nu fie pe judecarea aproapelui, ci pe despatimirea noastra. Util film si explicativ.

  Apreciază

 3. ……………………………………….
  Nu spera când vezi mişeii
  La izbândă făcând punte,
  Te-or întrece nătărăii,
  De ai fi cu stea în frunte;
  Teamă n-ai, căta-vor iarăşi
  Între dânşii să se plece,
  Nu te prinde lor tovarăş:
  Ce e val, ca valul trece.
  …………………………………
  De te-ating, să feri în laturi,
  De hulesc, să taci din gură;
  Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
  Dacă ştii a lor măsură;
  Zică toţi ce vor să zică,
  Treacă-n lume cine-o trece;
  Ca să nu-ndrăgeşti nimică,
  Tu rămâi la toate rece.
  (Mihai Eminescu- Glossă )
  Slava lui Dumnezeu pentru toate!
  Cinstitul Parinte Matei Vulcanescu,ne lamureste inca o data despre teoria pagubitoare a „vaselor comunicante”,explicata si de Sfintia Voastra ,Parinte Duhovnic,in numeroase predici,pe intelesul tuturor,care a fascinat parinti,o parte a cinului monahal,care s-au alaturat celor care simbriasi sau nu ,continua sa sustina cu tarie ca lumea s-a impartit in doua:in eretici,si in ortodocsii adevarati reprezentati de ei insisi.Pana mai ieri erau decretati eretici,doar semnatarii documentelor hulitoare cretane.Conform celor sustinute de monahul Sava&colaboratorii,astazi ereticii au impanzit lumea,caci pana si biserica Bulgariei,a Georgiei,a Rusiei,patriarhi, mitropoliti si Mari ierarhi,teologi,pleroma ortodoxa, au devenit cu totii eretici,pentru ca se afla in comuniune ,cu cei care pomenesc ierarhii tradatori ai Ortodoxiei la pseudo-sinodul din Creta.
  Marele poet-geniu al neamului nostru,luceafarul cu lumina nepieritoare ,ne invata profetic cum trebuie sa ne purtam cu unii ca acestia,inselati in gandirea lor schismatica,care ii conduce drept si sigur spre izolare si posibilitatea pierderii mantuirii.
  O modalitate recomandata de a iesi din impas,de a te feri de inselarile prin citate false si traduceri facute de liderii mai sus numitei grupari, in care nu putem sa ne incredem nici macar cu o cirta ,fiind necunoscatori in ale dogmaticii si dreptului canonic,este de a incerca stilul activ de gândire, (fara sa-ti insusesti automat gandirea celuilalt ,care te foloseste si te manipuleaza,avand mai multe cunostinte decat tine,tratandu-te cu superioritate,pe tine pigmeul nevrednic,care te bucuri fara temei,ca iti face onoarea de a te primi printre adulatorii sai):
  Care e subiectul, dar concluzia?
  Care sunt temeiurile (rațiunile)?
  Unde sunt dovezile?
  Cât de solide sunt dovezile?
  Care sunt acele fraze sau cuvinte ambigui şi vagi?
  Exista valori şi presupuneri (premise) aflate în conflict?
  Există erori în raționament?
  Are exemple?
  Ce explicații alternative (sau alte cauze) putem oferi?
  Sunt, cumva, statisticile oferite amăgitoare?
  Ce informații semnificative sunt omise?
  Ce concluzii rezonabile sunt posibile?
  Sigur pentru a folosi acest tip de gandire,trebuie sa ai acele virtuti daruite de Harul Mangaietorului,Dumnezeul Păcii şi al Luminii,chiar daca nu ai urmat scoli superioare ,care te formeaza.

  Gruparea Sava&colaboratorii,care au manipulat constiinta celor mai slabi,mai putin pregatiti teologic,au transformat persoanele respective,in „haitasi”,trimisi la vanatoare, aburiti de citarea si interpretarea eronata a canoanelor si citatelor din Sf.Parinti ai Bisericii.Folosirea termenului de eretici pentru toti preotii ecumenisti,si pleroma ortodoxa care nu s-a ingradit inca,este dovada vie ca au asimilat manipularea,inghitind tot ceea ce au servit conducatorii acestei actiuni ,care va sfarsi in schisma,contribuind prin interventiile raspandite, la victoria ecumenistilor,care se bucura vazand dezbinarea si raul produs,care se va intoarce impotriva lor ,mai curand decat ne asteptam.
  Aceasta boala, spune Parintele Serafim Rose apare” atunci cand oamenii citeaza canoane, Parinti, tipicul bisericesc, spre a dovedi ca au „dreptate” si ca toti ceilalti se inseala. Corectitudinea poate deveni cu adevarat o „boala” atunci cand este administrata fara dragoste, toleranta si fara constientizarea propriei intelegeri imperfecte, a cuiva. O astfel de „corectitudine” va produce mereu numai schisme, si in cele din urma ajuta numai miscarea ecumenica, reducand numarul celor ce marturisesc Ortodoxia.”
  „Nu te increde prea mult mintii tale; gandirea trebuie rafinata prin suferinta, caci altfel nu va rezista incercarii acestor vremuri crude.Cerule! Ce se intampla cu oamenii? Cat de usor este tras cineva de la calea slujirii lui Dumnezeu in tot felul de factiuni, invidii si incercari de razbunare.
  Cat de multa nadejde este pentru cei ce nu se incred lor prea mult si nu ii critica peste masura pe ceilalti! Si cat de putina nadejde este pentru cei ce fac altminteri!…Incearca sa tii minte ca intreaga lucrarea crestina este locala – aici si acum, intre mine, Dumnezeu si cel de langa mine”.
  https://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/ne_vorbeste_parintele_serafim.htm

  Apreciază

 4. Canonul apostolic 31,canonul 15 al Sinodului I-II au fost scrise de Sfinti Parinti traitori,la ei comuniunea era traita duhovniceste cu adevarat.Cand un Sfant Parinte isi pomenea Episcopul ii simtea sufletul in Hristos si i se inchina in Duh.Aveau si darul deosebirii duhurilor iar daca episcopul avea duh eretic,il cerceta refuzand apoi a-l pomeni sau a i se inchina.In timpurile actuale cand si Sfinti mai recenti recunosc cat de putini ierarhi,cler duhovnicesti traitori (nu mai spun de mireni) ce sa mai pomenesti de comuniune,ingradirea de eretic cand nu avem trairea constienta contemplativa cu propriul suflet,propria minte in Hristos,fiind incalciti in duhul lumesc,morti sufleteste,rugaciunile noastre nu depasesc vama ratiunii,inca ispitindu-le arhiconii,de aici si instabilitatea propriei credinte…Ne mai simtim noi si aproapele sa putem gestiona comuniunea cu el?!Bâjbâim pe intuneric,orbi judeca pe orbi…
  “Să nu îndrăzneşti să ridici mâna ta cea slabă pentru a opri valul puternic al apostaziei. Evit-o, păzeşte-te tu însuţi de ea, şi-ţi va fi de ajuns. Cunoaşte duhul vremii, cercetează-l, ca să poţi evita pe cât posibil influenţa lui.”Sf. Ignatie Briancianinov.
  Vremea este a cernerii,scapa cine poate,cine se smereste mai mult si cere ajutorul de la Dumnezeu.

  Apreciază

 5. http://ortodoxinfo.ro/2018/02/14/nu-exista-o-erezie-partasiei-la-erezie-ci-o-isterie-partasiei-la-erezie/
  In totalitate de acord,cu acest frumos articol,al domnului teolog Mihai-Silviu Chirila.Mai clar de atat nu se poate!
  Iata ca termenul de „partasi la erezie” ,atat de hulit,de adeptii „ce urmează calea radicală a unei pseudoacrivii”,isi reia locul binemeritat in cadrul impartirii pleromei ortodoxe din Romania,in urma implementarii documentelor nefaste ale pseudo-sinodului cretan.
  „Al doilea, sa invatam din necazurile Sfantului Grigorie. El a trecut prin cuptor ca aurul. „Ca pe aur in topitoare l-a incercat” pe el (Intelepciunea lui Solomon 3, 6). Si tu, daca vrei sa-ti pastrezi credinta, vei fi incercat. Spune-mi, ce te costa crestinismul? Crezi ca esti crestin pentru ca aprinzi o lumanare si faci o metanie? Pentru astea te voi numi crestin? Daca vei fi credincios, vei fi prigonit. Daca esti ortodox, prieten al adevarului, om cu constiinta, vei suferi. Pentru ca Duhul Sfant zice: „Prin multe necazuri ni se cuvine noua a intra in Imparatia lui Dumnezeu” (Fapte 14, 22) si „Cei ce vor sa traiasca cu cucernicie… vor fi prigoniti” (II Timotei 3, 12). Macar de ne-ar invrednici Dumnezeu sa fim prigoniti ca si sfintii.

  Asadar, nu crestini morti, ci vii, credinciosi si hotarati, copii ai lui Grigorie, copii ai marilor Parinti. Amin.”

  sursa: +Augustin al Florinei, Prespei si Eordeii
  (Omilia Mitropolitului de Florina, Parintele Augustin Kantiotis, in Sfanta Biserica a Sfantului Panteleimon, Florina, 25 ianuarie 1976

  Apreciază

 6. Iubiti frati ortodocsi,sa nu uitam ca astazi miercuri, 14 februarie, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – „Doamne si Stapanul vietii mele”, rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.
  Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)
  Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
  Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

  Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:
  Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)

  Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

  Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

  Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

  Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…
  „*Este aici mai mult decat rugaciune, este insasi lucrarea pocaintei care preface si innoieste pe om. Este o prefacere reala, care ne duce cu mintea la prefacerea euharistica de pe Sfantul Jertfelnic. Este Euharistia de pocainta a omului. ..
  Daca Liturghia euharistica este Liturghia dragostei de oameni a lui Dumnezeu, Liturghia Pocaintei este raspunsul omului la dumnezeiasca dragoste, prin daruire totala in mainile lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu primind jertfa de pocainta, curata si innoieste pe om cu adanca schimbare: „De vor fi pacatele voastre ca negreala, Eu le voi face albe ca lana”, zice Domnul (Isaia 1, 18). Asa de adanca si de totala este puterea innoitoare a pocaintei. De aceea si Sfanta Biserica a randuit pentru tot crestinul o anumita vreme a anului, sfintita Patruzecime, in care sa se indeletniceasca in chip deosebit cu aceasta lucrare curatitoare si sfintitoare.”
  *Ieromonah Petroniu Tanase, “Chemarea Sfintei Ortodoxii”, Editura Bizantina, Bucuresti, 2006

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: