Mitropolitul Ambrozie al Kalavritelor: „Decizia din Creta cu privire la Biserici rămâne în vigoare și neatinsă. Acum deja nu mai există Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească.”

agiamegalh.jpg

Unii cititori și-au exprimat nedumerirea cum și de ce ne-am exprimat atât de greu poziționarea negativă despre așa-zisul «SFÂNT ȘI MARE» Sinod, acolo, jos, în Colimbari din Creta.

Deci, cu scopul de a se da un răspuns la nedumerirea lor prezentăm în continuare poziționarea noastră înaintea Sfântului Sinod al Ierarhiei noastre de la întrunirea din nov. 2016.

Acolo ne-am poziționat de la început negativ. Ne-am opus de îndată deciziilor Sinodului ortodocșilor din Colimbari. Deci, pentru istorie, astăzi expunem public Declarația noastră corespunzătoare înaintea Sinodului cinstitei noastre Ierarhii.

DECLARAȚIA din 24 noiembrie 2016

Înaintea Sfântului Sinod al Ierarhiei

Preafericite,

Astăzi, când se încheie lucrările întrunirii extraordinare a Sfântului Sinod al Ierarhiei, întrunit în urma convocării Voastre cu nr. 5300/înreg. 2404/03.11.2016, aș dori să punctez numai pentru istorie câteva opinii:

1. Concluzia lucrărilor Sinodului Ierarhiei noastre nu e vorba să mulțumească pliroma Bisericii noastre, câtă vreme deciziile înșelate ale Sinodului întrunit la Colimbari nu au fost atinse în dezbaterile noastre. De exemplu, decizia din Creta cu privire la Biserici rămâne în vigoare și neatinsă. Acum deja nu mai există Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească.

2. Presimțirea îmi spune că prin deciziile din Creta Biserica noastră Ortodoxă este condusă încet, dar sigur spre o nouă Schismă.

3. Mănăstirile noastre și monahii în majoritate sunt înfuriați.

4. O mare parte dintre creștinii noștri sunt dezamăgiți.

5. Pe internet se înmulțesc pe zi ce trece reacțiile. Sunt făcute publice în continuare texte împotriva deciziilor din Creta.

6. Biserica Bulgariei a respins în totalitate cele decise în Colimbari.

7. O tulburare este răspândită în sufletele celor ce cred.

8. Preafericitul Chirill, Patriarhul Moscovei, a stipulat în declarațiile sale recente următoarele: «Biserica Ortodoxă Rusă a evitat participarea la Sinodul Panortodox pentru ca să evite schisma cu Patriarhia de Constantinopol». (v. www. pentapostagma.gr της 23ης Νοεμβρίου ε.ε.)

9. Rolul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu este preponderent vătămător pentru Ortodoxie.

10. Criza de poziții și persoane a intrat acum deja în interiorul zidurilor. Teologia post-patristică, cele cu privire la religia în școală, înfierea copiilor de către cuplurile homosexuale, interzicerea folosirii termenilor «tată și mamă» în UE șamd, șamd constituie o mare criză. Totuși noi nu ne preocupăm.

11. Mă tem că au venit zile rele. Doresc ca faptele să mă mintă.

+ Ambrozie al Kalavritelor și Eghileia

Eghia, 16 iulie 2018

http://mkka.blogspot.com/2018/ 07/blog-post_16.html

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

14 gânduri despre „Mitropolitul Ambrozie al Kalavritelor: „Decizia din Creta cu privire la Biserici rămâne în vigoare și neatinsă. Acum deja nu mai există Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească.””

  1. Cunosc un părinte care păstra, încă de la începutul îngrădirii, o cale echilibrată a mărturisirii, întrerupând pomenirea ierarhului semnatar la Creta, fără a-și judeca semenii neîngrădiți. După ceva timp, însă, a schimbat la 180° atitudinea, ajungând să-i numească eretici, atât pe cei care au rămas pomenitori, cât și pe cei aflați în comuniune cu ei. Întrebat fiind, de cei rămași pe aceeași cale echilibrată, de ce a schimbat ,,direcția” mărturisirii, părintele a răspuns: ,,pentru că am citit mai mult!” Acum este în schismă, izolat de restul Ortodoxiei, având tot timpul de pe lume să citească și să se lumineze. Îi dorim luminare și revenire pe calea împărătească a mărturiririi.
   Sunt, însă, și părinți care, aflându-se pe aceeași cale echilibrată au împins dintr-o dată lucrurile spre extrema cealaltă, diluând până la desfințare nepomenirea și spunând: ,,faptul întreruperii pomenirii unor arhierei care au semnat erezii la Creta este o ispita de-a dreapta”. Cum pot fi credibili acești părinți care ne ,,sfătuiesc” să părăsim nepomenirea, și cum pot explica patristic această ,,ispită de-a dreapta” când vedem că ierarhii, pe lângă faptul că au semnat documente eretice, nu fac nimic altceva decât să reducă la tăcere pe cei care vorbesc despre minciunosinod și luptă cu înverșunare ca hotărârile eretice să fie receptate de pliromă?! Cum vă pot crede părinte Teodot când, după Creta, din monah ați fost hirotonit ierodiacon de un ierarh care a primit în Sinod hotărârile eretice?! Cum ați putea vorbi împotriva liniei oficiale când deja ați fost câștigat pentru o misiune de adormit conștiințele?! Unde este acel monah râvnitor și neînfricat care a ajutat la trezirea multor credincioși adormiți de ecumeniști?! I-ați câștigat, iar acum îi ridicați chiar și împotriva celor care folosesc sincer și patristic cea mai eficientă armă împotriva ecumenismului – întreruperea pomenirii! Domnul să ierte și să lumineze! Iertați!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Parinte Teodot, ispita de-a dreapta este atunci cand se depasesc limitele canonului 15, dar NU cand acesta e aplicat corect. I-ati laudat mult la o vreme pe parintii Theodor Zisis, Nikolaos Manolis si Fotios Vezynias pentru dicernamantul lor, sa inteleg ca acum ii considerati si pe ei ”ispititi de-a dreapta”? (acesti 3 parinti cu adevarat au aplicat corect canonul 15 referitor la intreruperea pomenirii, dar mai sunt si altii care NU sunt zeloti chiar si in Romania, pe unii poate ca nici macar nu ii cunoasteti, deoarece mai sunt parinti nepomenitori echilibrati de care foarte putini au auzit, pe langa cei care sunt mai cunoscuti). IPS Serafim de Pireu nu il mai pomeneste pe IPS Ieronim. IPS Longhin Jar nu il mai pomeneste pe patriarhul ecumenist Kirill. Au gresit cu ceva ca au aplicat acest canon in mod corect? Bineinteles ca nu.

    Apreciat de 1 persoană

 1. Cu alte cuvinte vreti sa spuneti ca aplicarea canoanelor lasate Sfintii Parinti devine ispita de-a dreapta ?? Dar de ce suntem impotriva aplicarii Canonului, care ne da dreptul, si nu suntem impotriva Ereziei ????. Caci daca consideram aplicarea canunului 15 I-II ispita, atunci o Erezie condamnata de toti Sfintii Parinti , dar acceptata prin semnaturi tocmai de cei care trebuie sa apere Adevarul, cum va fi atunci numita ??? Nu-mi dati mie raspunsul. Pe masura iubirii Adevarului, propria constiinta va da raspuns fiecaruia din noi.
  In ajutor sa ne vina iar si iar Sfaturile Sfintilor ce ani de zile ne-au fost date inainte.
  Faptul intreruperii pomenirii in conditiile date si permise de Sfintii Parinti nu are cum sa fie ispita ci act de curaj, de Marturisire.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/sf-iustin-popovici-despre-ecumenismul-ca-dialog-al-minciunii/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/protos-justin-parvu-sa-nu-ne-facem-partasi-la-erezie/

  Apreciat de 1 persoană

  1. Teodotul acesta n-are simtul ridicolului de multa vreme. Sau poate nu l-a avut niciodata. Asa ca lasati-l sa fie penibil, sa zburde in voie, ca ne mai descretim si noi fruntile. Pacat de anii pierduti in manastire. Nici in viata mireneasca n-ar fi fost mai breaz. Pe unde-si duce veacul, la Petru Voda, sub ascultarea lui Hariton? Perfect.

   Apreciază

   1. Nu se știe cum lucrează Domnul. Am bună nădejde că fratele nostru, deși zburdă liber și descrețește frunțile multora, va ajunge la pășune bogată, în Brațele Părintești. Bineînțeles, nu înainte de a părăsi ,,brațele pseudoarhierești”! Voia Domnului!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Cu toții trebuie sa ne supunem voii lui Dumnezeu. De la vlădică până la opincă. Arhiereul este chemat să apere credința ortodoxă, nu să o spurce. În ce fel de ispită cad cei care îi apară pe cei care spurcă credința ortodoxă? Este mai important ierarhul decât Hristos?
  ,,De vedeai furul…” Continuarea se află in Psaltire.

  Dacă vedem un crestin, indiferent de rangul ierarhic, care, rănit fiind de tâlharii patimilor, greşeşte, il lasam acolo? Nu încercăm să-l ajutăm cumva? A cui voie o facem dacă îi sustinem nevinovăția riscându-ne mântuirea? A cui voie o facem atunci când ii convingem pe crestini că ierahul ,,X” trebuie pomenit, deoarece este garantul Ortodoxiei ,,drept învățând cuvântul Adevărului”? A cui voie o facem atunci când asistăm pasivi la desfiintarea Ortodoxiei si îi îndemnăm si pe alții să procedeze la fel? E frumos lucru şi de dorit să avem încredere în ierarh. Ascultarea este plăcută lui Dumnezeu. Însă ascultarea nu se confundă cu supunerea oarbă de origine papistă. Greseala e greșeală, indiferent cui ii aparține, şi nu poate fi considerată model demn de urmat. Dumnezeu să ne ajute pe toți să facem voia Sa!

  Apreciază

 3. O durere infinita s-a abatut peste sufletele celor care simt si respira ortodox.
  Cu ordinele semnate la talharescul sinod din Creta,in fata ochilor,slujbasii cu simbrie ai Patriarhului Daniel,si nu ai Stapanului Hristos,se complac in situatia dramatica a considerarii nenumaratelor asezaminte ale altor culte religioase drept „Biserici” ,cu „fratii” lor catolicii,protestantii,evanghelicii,luteranii, de care sunt atasati inca de pe vremea Patriarhului Justinian ,strivind cu calcaiul pe adevaratii frati intru Hristos.
  Nu stiu daca in alte Biserici Ortodoxe,s-au incalcat atat de grav canoanele si dogmele Bisericii ca la noi.Graba si frenezia cu care au caterisit pe preotii care drept invata Cuvantul Adevarului,ii condamna in fata Dreptului Judecator.

  Intreruperea pomenirii Ierarhilor tradatori,singura arma eficace la indemana cinului preotesc si monahal,nu este nici ispita si nici incalcarea ascultarii oarbe a celui care a tradat Sfanta si Dreapta Ortodoxie. .Este implinirea cu strasnicie si trezvie duhovniceasca a poruncilor Sfintilor Parinti de la sinoadele ecumenice,a ascultarii pana la moarte de Stapanul Hristos.
  Este toaca care suna trezirea constiintei adormite a pleromei ortodoxe, din somnul cel de moarte si aminteste abisul dintre ierararhia conducatoare tradatoare in corpore si preotii care au fost caterisiti pe nedrept,alaturi de turmele ortodocsilor ingraditi de virusul mortal al ereziilor.
  Poate daca nu era acest mic, ecumenist asa zis sinod ,de unde a lipsit Duhul Sfant,nu intram inca in lupta impotriva panereziei ecumeniste care a devorat deja o buna parte din trupul Bisericii Ortodoxe stramosesti.
  Cata tulburare,neincredere fatisa si dezbinare,culminand cu schisma, a adus acest talharesc sinod,intre fratii ortodocsi.
  Duhul Sfant este prezent acolo unde este ADEVARUL HRISTOS,PACEA si IUBIREA.
  Dezamagirea este imensa,dar manastirile si monahii nostri nu sunt infuriati.
  In sinoadele Bisericilor Bulgare si Georgiene,exista Ierarhi vrednici de toata cinstea ,caci prin pozitia lor ,au impiedicat patrunderea fatisa a virusului ecumenist,cu toata simptomatologia sa aducatoare de moarte.La noi ei lipsesc cu desavarsire si vor trece ani multi peste BOR,pana se va curati,daca se va curati vreodata!Cei mai tineri Ierarhi vor avea grija,ca urmatorul Patriarh,sa fie numit din randul lor,continuand munca inaintasului de a adanci rana din trupul BOR , transformand-o in sluga prea plecata a fortelor potrivnice Ortodoxiei.Sa nu fie!
  Spionii stapanilor din umbra,vegheaza neadormiti la indeplinirea planului de faramitare a Ortodoxiei in tarile in care programul unirii tuturor,intr-o unica religie , intampina o rezistenta cat de mica.
  Mai este putin timp pana la indoctrinarea copiilor,studentilor la teologie cu ideologia religiei unice.
  Cuviosul Părinte Iustin Pârvu afirma: ,,Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că aici lucrează vrăjmaşul ăsta eretic care dezbină tocmai ce este mai esenţial, clerul. (…) Este o influenţă numai şi numai dinafara Bisericii şi dinafara ţării noastre”.
  ,,Toate lucrurile acestea constituie o realitate dureroasă, pentru că preotul este foarte slab pregătit pentru lucrurile acestea, de jertfire permanentă.”
  Patriarhul Bartolomeu,sub conducerea caruia a a vut loc talharescul sinod din Creta,a fost laudat cu ani in urma de prietenul său întru apostazie, Arhiepiscopul Rowan Williams de Canterbury, conducătorul Comunităţii Anglicane,pentru ‘virtuţile’ sale, printre care : preocuparea pentru mediul înconjurător, responsabilitatea pastorală pentru întreaga lume, autoritatea spirituală în lumea ortodoxă, implicarea în dialogul ecumenist dintre creştini, dar şi dintre creştini, musulmani şi evrei, educarea tineretului într-un spirit apostat.
  Asistam neputinciosi la o erodare duhovnicească însoţită de relativizare, pleroma ortodoxa devine confuza în faţa atacului învăţăturilor ecumeniste şi nu se mai poate apăra de ideologiile străine. Nemaicunoscând adevărata savoare a creştinismului şi fiind conduşi de aceşti ,,lupi în piele de oaie”, crestinii ortodocsi ,care nu s-au ingradit inca, primesc cu uşurinţă, din ignoranţă şi nepăsare, să Îl nege ei înşişi pe Hristos ca Dumnezeu şi Mântuitor.Amintim:
  -săptămâna de Rugăciune pentru unitatea creştinilor a devenit o adevărată tradiţie, intrand in Bisericile parohiale şi căpătând noi valenţe de la an la an(Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, declara la rugăciunea în comun din 2004, din catedrala patriarhală: ,,Să simţim că suntem una acum, dar încă nu suntem pe deplin”)
  -CBE – adunarea reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe şi protestante din Europa;prezidand o sedinta ,Patriarhul Daniel,pe atunci Mitropolit spunea:,,Fiind creaţi de Dumnezeu, care este o comuniune de trei Persoane, nu putem exista decât în comuniune”( Porunca iubirii, 2/2004, ,,Se intensifică întâlnirile ecumenice”.)
  -simpozioane,conferinte,seminarii la Centrul Cultural Pastoral Sfântul Daniil Sihastrul din Durău
  -dialoguri ecumeniste,discutii teologice cu „Biserica” Evanghelică din Germania,Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, Germania(la care au participat si episcopese)
  -cardinalului Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitate Creştină,spunea in 2004,,Vaticanul nu doreşte să sacrifice Biserica Greco-Catolică în favoarea dialogului cu Biserica Ortodoxă”. La acestea, Patriarhul Teoctist a răspuns: ,,*Cardinalul pregăteşte lucrarea cea mai importantă a Sfântului Scaun, ajutând Bisericile să-şi atingă ţelul, acela al unităţii depline”
  Adevarat a grait Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu,despre intenţiile şi planurile ierarhiei BOR: ,,*Va veni o vreme în care şi românii îl vor recunoaşte pe papa drept cap al Bisericii, ca o condiţie a unităţii creştinismului”.”
  „Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor.”(Matei16;23)

  Recunoscand caracterul eretic al pseudo-sinodului din Creta,ar insemna,parasirea acestor pesteri talharesti,in frunte cu CMB,de catre Patriarh si intregul sinod,situatie care nu este posibila,nici acum ,nici mai tarziu.

  *Ziua, 12 mai 2004, ,,Unificarea, un dar al Duhului Sfânt”.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și îi dorim să lase frica deoparte și să fie Monahul Teodot care era înainte, iar el să nu uite că nume grele din Ortodoxie au pus în aplicare canonul 15 l-ll de la Constantinopol, precum: Sf Iustin Popovici, Paisie Aghioritul, fostul Episcop de Florina Augustin și multi alti

   Apreciază

 4. Doamne ajuta!
  Sfințite părinte am văzut pe site-ul sfintei voastre cat si pe cel al celor din opoziție cum sunteți criticat precum că slujbele pe care le tineti nu sunt canonice. Sunteți un om bun, sensibil si m-a simt obligat să fac o remarcă spre binele sfintei voastre. BOR v a caterisit vreti nu vreti, fără drept de a mai sluji sau a purta haina. Prin aceste imagini care au fost postate nu faceti altceva decât să sari ocazia celor din BOR sa va „pescuiască”. Îmi pun întrebarea: ati înnebunit, chiar nu va dați seama ce faceti? Dar îi puneți în pericol si pe credincioși, sau nu va pasă? Lăsati dusmanii sa spună ce vor, aparati-va pielea, familia si creștinii prin tăcere si discretie, Vreti sa demonstrati celor din taberele adverse prin replici fără final, ca aveti dreptate sau arătându-va pozitia dar va scăpa din vedere ca cei din BOR vor lua atitudine pt tulburările de care nu vreti sa va departati, ati uitat oare ca în BOR sunt foarte multi cu „grade”? Dumnezeu sa va lumineze, liniștească si să urmati aceasta cale cu multa discreție si discernământ. Cativa dintre înalti spuneau ca dacă va întoarceți va vor primi fără să vă întrebe nimic. Puteti sa propovăduiti erezia si din biserica. Poate asa nu veti mai pune atâtea suflete în pericol. Atenție BOR va lua măsuri cat de curând, aveti grijă. Domnul să vă apere.

  Apreciază

  1. Doamne ajută!
   Vă mulțumesc pentru grijă, dar cred că nu ați înțeles ce se întâmplă în Biserică după trădarea de la Creta. Nu cei îngrădiți canonic spun erezii în biserici, ci cei care au legiferat panerezia ecumenismului în BOR propovăduiesc ,,cu capul descoperit” erezia. Pedepsele bisericești și caterisirile nu sunt valabile, vreți sau nu vreți să credeți. Ierarhii noștri s-au grăbit să ,,caterisească” sperând să oprească mișcarea de ,,nepomenire”, împotriva Canonului 15 care dă voie oricărui preot să întrerupă pomenirea până la o cercetare Sinodală. Au făcut asta minciunoepiscopii nostri? Nicidecum! Acum suportă consecințele dezbinării pe care ei au adus-o în Biserică, nu noi. Ava Iulian Prodromitul, referindu-se la trădarea episcopilor la Creta, a spus: ,,cine a aprins focul, acela să-l stingă”.
   Fiți fără grijă, nu ne temem nici de cei cu ,,grade”, nici de cei fără. Singura teamă este aceea de a nu greși înaintea Domnului. Familia și credincioșii și-au asumat, la rândul lor, drumul îngrădirii, dând slavă lui Dumnezeu că au fost luminați și întăriți pentru această lucrare. Nimeni nu îi pune în pericol. În pericol sunt cei care spun: ,,dormiți liniștiți, la Creta nu s-a întâmplat nimic rău!” și cei care ascultă de lupii răpitori. Sper că vă dați seama cine sunt aceștia!
   Vă doresc un post binecuvântat și, dacă vă pasă cu adevărat de nevrednicia mea, rugați-vă pentru mine! Iertare!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s