De ce nu a participat preotul Staicu la „conferința” de la Rădeni?

IMG-20190129-WA0004-1024x768La Rădeni, pe data de 28 ianuarie 2019, preotul Staicu nu a fost prezent, în schimb a reapărut la conferința de la Târgu Frumos, desfășurată a doua zi după cea de la Rădeni, care a marcat sfârșitul, premeditat înclinăm să credem, al schitului nemțean, bastion timp de un an al luptei ortodoxe contra ecumenismului.

O analiză sumară a filmului conferinței de la Târgu Frumos (cam singurul lucru ce merită atenția în acea conferință, care altfel s-a desfășurat în aceleași linii cunoscute deja) ne arată că aceasta a fost organizată și prezidată de protosinghelul Ieronim Cozma, despre care se știa până la căderea Rădeniului că nu împărtășește toate teoriile schismatice ale grupului Sava.

Conferința de la Târgu Frumos a încercat să lase impresia că nimic nu s-a întâmplat cu o zi înainte, când probabil toți participanții din public la acea conferință au rămas fără un loc de închinare. Părintele Ieronim s-a aflat de data aceasta în prezidiu, în poziția centrală, așa cum, cu o zi înainte, la Rădeni, stătuse protosinghelul Antim Gâdioi. O prezență constantă în toate aceste manifestări este cea a protosinghelului Elefterie din Roman.

Alături de părintele Ieronim reapare preotul Staicu, cel care la Rădeni a lipsit. Dată fiind apropierea geografică dintre Rădeni și Târgu Frumos și cea temporală dintre prima conferință și a doua, nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a participat preotul Staicu la Rădeni.

La această întrebare retorică, încercăm câteva ipotetice răspunsuri:

  1. Știa ce urmează să se întâmple și nu a vrut să fie implicat direct în distrugerea Rădeniului (foarte bună observația doamnei doctor Gabriela Naghi, pe una dintre paginile siteului nostru, că preotul Staicu a făcut un pas înapoi deoarece misiunea cu care a intrat în această luptă – crearea dezbinării între nepomenitori – s-a încheiat);
  2. Nu a vrut să riște o reacție negativă a celor de la Rădeni față de dezbinarea pe care a creat-o în rândul nepomenitorilor, care pe cei de la Rădeni i-a costat direct pierderea locașului de închinare și a comunității de rugăciune;
  3. Părintele Antim Gâdioi a condiționat din nou, ca și la Mestecăniș, participarea sa la Rădeni de neparticiparea preotului Staicu.
  4. O combinație între toate cele trei motivele de mai sus.

Cert este că preotul Staicu nu a intrat în fotografia de final a Schitului Rădeni, însă a venit a doua zi pentru a prezenta publicului nepomenitor ieșean proiectul de luptă al monahului Sava, care, cu câteva zile înainte, într-o conferință similară la București, la care a fost însoțit de un membru al unei organizații stiliste din Grecia, strecurase o blasfemie subtilă la adresa Sfântului Paisie Aghioritul, iar cu o zi înainte provocase dispariția Rădeniului și migrarea celor de la Rădeni într-o arhiepiscopie vecină, unde sunt trași pe linie moartă și transformați în repomenitori, prin utilizarea formulei de pomenire „pe episcopul nostru…”, impusă de același monah atonit.

Mihai Silviu Chirilă

https://www.marturisireaortodoxa.ro/de-ce-nu-a-participat-preotul-staicu-la-conferinta-de-la-radeni/

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

6 gânduri despre „De ce nu a participat preotul Staicu la „conferința” de la Rădeni?”

  1. Multumim domnule teolog Mihai Silviu Chirila, pentru informarea succinta despre conferinta de la Targu-Frumos.
    Nu stiam ca in sit-urile aservite gruparii schismatice-Sava-Staicu-Radeni, monahul Sava apare cu aureola de „Omul lui Hristos”(!), evident pentru a mangaia orgoliul celui tocmit pentru misiunea de care putem afirma, ca s-a achitat cu prisosinta, dupa puterea, care i-a fost bine cantarita inainte, de angajatorii pretentiosi din umbra.

    Cei care aduc cu buna stiinta schisma in Biserica lui Hristos, nu se tem de slava desarta, ba din contra o cauta cu tot dinadinsul.Nici o asemanare intre cuviosia sa sau alte personane din fosta deja grupare de notorietate schismatica, care a bantuit miscarea antiecumenista, cu autotintitulatul „Patriarh „Filaret al structurii schismatice ucrainiene, devenita prin purtarea de grija a PseudoPatriarhului Bartolomeu,”Biserica Ortodoxa Ucrainiana”,structura nerecunoscuta deocamdata de nici una din cele 14 Patriarhii.
    Nici o asemanare intre cuviosia sa si „Arhiepiscopul „schismatic sarb, Artemie care hirotoneste horoepiscopi.
    Care sunt criteriile care au dus la aceasta publicitate,care trebuie considerata ocara si nu lauda?
    Din cate stim, Sfintii au aceasta calitate, caci ei ne arată calea stramta pe care trebuie sa mergem prin care atingem mântuirea.Sfântul Alexie este „omul lui Dumnezeu”caci „precum stă coroana pe capul împărătesc, aşa stă Duhul Sfânt peste dânsul”. .
    Dar in razboi ,caci suntem intr-un razboi , totul este permis.
    Veniti-va in fire oameni buni, in halul acesta ati ajuns?
    Confuzia, sminteala si indepartarea de Adevarul Hristos si-au facut efectele si acum ajunsi in aceasta stare, toti cei inselati, reprezentanti ai clerului monahal, preoti laici si mireni naivi, merg impreuna urmand calea catre prapastia care s-a deschis in fata, spre pierderea mantuirii.
    Toti membrii gruparii au fost legati intre ei, cu fire nevazute chiar daca aparent unii dintre ieromonahi, nu au fost de acord cu excesele, derapajele, violentele verbale, la care a apelat pentru dezbinare , tulburare si faramitarea miscarii anti-ecumeniste, Preotul Staicu.
    Absenta de la Radeni a Preotului Staicu, s-a datorat in primul rand , motivului enuntat de dumneavoastra la punctul 2, si anume posibila reactie negativa cu care ar fi fost primit de o parte din cei aflati la aceasta conferinta si evident punctul 1 ramane in continuare valabil.Nu ma gandesc Doamne-fereste la o indigestie, desi aceasta ar parea plauzibil si simplu.
    Sa piarda o ultima dezbatere in forta pe teritoriul de exercitare a suprematiei, mult ravnit pe care il pierduse , cu mai mult timp in urma, cand Sfintia Sa Parintele Claudiu, domnul teolog Mihai-Silviu Chirila castigasera auditoriul venit de la mari distante?
    „Nimeni să nu se amăgească. Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept.
    Căci înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu, pentru că scris este: „El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor”.
    Şi iarăşi: „Domnul cunoaşte gândurile înţelepţilor, că sunt deşarte”.
    1 Corinteni ( 3;18-20)

    Apreciază

    1. Gabriela nu Pr.Sava sau Pr Staicu sunt vinovati de dezbinarea de la Radeni.Ci Pr.Pamvo care inconjurandu-se de niste semidocți, a început să promoveze
      ideile stiliste cum ca nu ar mai fi har și taine în Biserică,ceea ce constituie o blasfemie și o erezie.Daca Pr.Pamvo nu-si vine în fire,va avea soarta Pr.Miron.As vrea sa reamintesc tuturor ca lupta noastră este cu ecumenismul mâncator de suflete iar nu intre noi .Daca continuam sa ne muscam unul pe altul,ne va dezbina vrasmasul în grupuri și grupulete.In lupta contra ecumenismului și Pr.Sava,Chirilă, Pr. Staicu,Pr Claudiu și alții,si-au adus contribuția lor.Bine ar fi daca cu toții s-ar smeri unul în față celuilalt,și s-ar aseza la masa dialogului fratesc fără mândrie și orgolii de inteligenta.Sa poarte o discuție bazată pe dragoste creștinească și argumente comparate din scrierile Sf Părinti,punând astfel capăt dezbinarii intre frați.

      Apreciază

      1. Eu cred că tot ce trebuia spus, a fost spus! Nu poate exista dialog cu cei care au ales să ducă lupta într-un alt duh, după alte principii și criterii. Pentru ei dialogul înseamnă acceptarea de către noi a unor învățături radicale. De ce credeți că părintele Theodoros Zisis a întrerupt dialogul cu monahul Sava după Oreokastro?! De ce grecii nu stau la aceeași masă a dialogului cu extremiștii antiecumeniști?! De ce credeți că noi am fi mai teologi decât corifeii luptei antiecumeniste?!

        Apreciază

  2. Cum lucreaza pronia dumnezeiasca,la Botosani se va face episcopie si dupa modelul de la Suceava(PS Damaschin Dorneanul ),un episcop tanar,nesemnatar in Creta,fara studii sau doctorate in afara la universitati protestante”ecumenice”,neparticipant la rugaciuni comune si cu duh patristic,antiecumenist care si-a vazut linistit in ascultare de slujirea in manastirea lui.Va pomeni Pr Ioan Ungureanu pe acest episcop sau va face greseala stilistilor din Romania,Grecia care chiar daca a murit,s-a schimbat episcopul,patriarhul nu au mai revenit la Biserica Mama.Si Sfantul Paisie Aghioratul a intrerupt pomenirea dar a repomenit pe noul Patriarh Ecumenic.

    Apreciază

    1. Se pare că știrea cu înființarea unei Episcopii la Botoșani nu este de actualitate. Bineînțeles, dacă ar fi să vină un Ierarh ortodox care să mărturisească împotriva minciunosinodului din Creta și împotriva ecumenismului ar fi posibilă reluarea pomenirii, asemenea Sfântului Paisie Aghioritul! Dă, Doamne!

      Apreciază

  3. Ps Damaschin,e normal ca nu a semnat documentele din Creta daca a fost hirotonit la 1 an dupa sinod.Eu nu am incredere in stire ca ceva benefic pentru noi.”Norocul”nostru l-au mancat lupii.Suntem satui de minciuni.

    Apreciază

Lasă un comentariu

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica