11 gânduri despre „Hristos a înviat!”

 1. CUVÂNTUL DE ÎNVĂȚĂTURĂ AL SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR LA SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI – ,,INTRAȚI TOȚI ÎN BUCURIA DOMNULUI NOSTRU!”
  „De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă.

  Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost ținut de ea. Prădat-a iadul Cel ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Și aceasta mai înainte înțelegând-o Isaia, a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întîmpinându-Te pe Tine jos: amărâtu-s-a că s-a stricat. S-a amărât, că a fost batjocorit; s-a amărât, că a fost omorât; s-a amărât, că s-a surpat; s-a amărât, că a fost legat. A primit un trup și de Dumnezeu a fost lovit. A primit pământ și s-a întâlnit cu cerul. A primit ceea ce vedea și a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ți este, moarte, boldul? Unde-ți este, iadule, biruința? Înviat-a Hristos și tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos și au căzut diavolii. Înviat-a Hristos și se bucură îngerii. Înviat-a Hristos și viața stăpânește. Înviat-a Hristos și nici un mort nu este în groapă; că Hristos, sculându-Se din morți, începătură celor adormiți S-a făcut. Lui se cuvine slava și stăpânirea în vecii vecilor. Amin”.

  Apreciază

 2. ADEVARAT A INVIAT!
  Lumina Sfintei Invieri sa straluceasca mereu cu putere multa in Sfintia Voastra, conducator vrednic si drag al obstii crestinesti ortodoxe, sa fiti mangaiat de adierea dulce a Duhului de viata datator, pana la sfarsitul veacurilor!
  Invierea Rascumparatorului, Izbavitorului si Mantuitorului nostru – Iisus Hristos Domnul, Lumina Lui si Viata Lui, sa fie invierea noastra, luminarea si vietuirea noastra pana la sfarsitul timpurilor!
  Sa rămânem in cuvantul Lui, sa pazim cuvintele Lui, ca sa fim cu adevarat ucenici ai Sai, caci liberi fiind, ajungand la cunostinta Adevarului, nu vom vedea moartea in veac!
  (Ioan 8, 31;36; 51)
  Mangaiere duhovniceasca, putere si tarie in trup, bucuria Duhului Sfant in marturisirea Sfintei si dreptei credinte stramosesti sa dainuiasca, sa va lumineze mintea si cugetele, sa va mantuiasca si sa va indumnezeiasca, fratiile voastre, iar celor ce nu ne iubesc pe noi, iertare de la Cel Prea Inalt, caci noi iertat-am, pentru Slavita Inviere a lui Hristos!
  Sa va veseliti avand in suflete, lumina si biruinta deplina a Domnului Hristos asupra mortii, cu multa bucurie, pace si prospetime, belsug si binecuvantare!…
  HRISTOS A INVIAT!

  Apreciază

 3. Multumim cu plecaciune, Sfintia Voastra, Parinte Claudiu, pentru acest minunat cuvant de invatatura al dumnezeescului Hrisostom, pe care sa-l pastram in inimile si cugetele noastre, intrucat nimic în lume nu merită atâta dragoste ca omul şi fiecărui om îi suntem datori cu ea, odată ce „Hristos iubeşte pe fiecare om cu aceeaşi dragoste cu care iubeşte întreaga lume.” (Omilia II, 8 la Epistola către Galateni, P. G. LXI, col. 647).
  „Dragostea de aproapele întemeiată pe dragostea de Hristos este trainică, nestricată, nebiruită, nesfărâmată. N-o pot sfărâma nici calomniile, nici primejdiile, nici moartea, nici altceva asemănător. Orice ar pătimi un om care iubeşte aşa pe aproapele său nu va înceta niciodată a-l iubi, pentru că se uită la pricina dragostei sale, la Hristos. Dar cel care iubeşte pentru că e iubit şi el, la rândul său, o termină repede cu dragostea dacă prietenul său îl supără cu ceva; dimpotrivă, cel legat de semenul său cu lanţul dragostei de Hristos niciodată nu va pune capăt prieteniei.”
  (Omilia LX, III la Matei).
  Cat de adanc si adevarat este ca „Prietenii adevăraţi covârşesc pe părinţi şi pe fii, vorbesc de prietenii cei după Hristos.”…”Cu prietenul ţi-e uşoară şi calea exilului; fără el, nici acasă nu te simţi bine. Cu un prieten şi sărăcia e suportabilă; fără el, şi sănătatea şi bogăţia sunt de nesuferit. Un prieten este un alt eu. Îmi pare rău că nu pot să înfăţişez în cuvinte chipul cel adevărat al prieteniei. Îmi dau seama că vorbele mele sunt cu mult sub ceea ce trebuie spus”
  (Omilia II, 3-4, la I Tesaloniceni, P. G. LXII, col. 403-406).

  Din pacate, „…nu ne întărim cu dragostea cea după Dumnezeu, ci căutăm alte pricini de prietenie: unii neamurile, alţii obişnuinţa, alţii tovarăşii de slujbă, alţii vecinii; orice altă pricină, afară de credinţa în Dumnezeu; şi ar trebui ca numai credinţa în Dumnezeu să lege pe prieteni. Lucrurile însă se petrec cu totul dimpotrivă; suntem prieteni cu iudeii şi cu păgânii, şi nu suntem prieteni cu fiii Bisericii”
  (Omilii la Matei, omilia LIX, V, în col. PSB, vol. 23, p. 692).

  Apreciază

 4. HRISTOS A INVIAT!
  „Parinte, mi se pare mie ca a sosit momentul sa fim nitel atenti cu privire la prezenta noastra crestina… Trebuie atentie ca sunt ravne necontrolate si se pot face greseli. Se grabesc, si orice graba in momentul asta, in sensul asta, iese in castig vrajmasul. La astfel de emanare – cine are cip, cine nu stiu ce – ei i-au dat drumul si urmaresc cum se reactioneaza.”[Arh.Arsenie Papacioc]

  Citez din cuvantul Parintelui Prof.Dr. Theodoros Zissis pentru lamurirea tuturor, mai ales a unor cugete infiebantate de dorinta gasirii unor greseli ecumeniste in gandirea marilor teologi ortodocsi:

  Cardul cetăţeanului: “Mă întreabă foarte multă lume asupra acestui lucru şi se pare că mulţi nu înţeleg ceea ce spun, unii chiar din cercul nostru. Ei pun în gura mea lucruri pe care eu nu le spun, nu înţeleg sau vor să denatureze? [deci asa ceva se intampla si pe la alte “case”, mai mari, n.n.] Mi-a telefonat un monah din Sfântul Munte şi o monahie a telefonat Pr. Serafim de la Ierusalim cum că circulă zvonul că Pr. Theodoros Zisis a făcut o declaraţie în favoarea cardului cetăţeanului. Spun asta ca să se audă, pentru că toate aceste lucruri sunt false. Eu nu am făcut niciodată declaraţie în favoarea cardului cetăţeanului. Ceea am spus şi o repet este că chestiunea cardului cetăţeanului ca act politic ne priveşte pe toţi, îndosarierea ne priveşte pe toţi. De vreme ce suntem cetăţeni ai acestui stat, toţi suntem neliniştiţi de perspectiva îndosarierii. Iar dacă s-ar organiza o mişcare politică [n.n: traducerea corecta ar fi, probabil: civica] împotriva cardului cetăţeanului, evident, eu aş fi împotriva cardului cetăţeanului.

  Dar pentru că problema cardului cetăţeanului a fost corelată cu anumite vederi şi consecinţe teologice, cu 666, cu Antihrist şi cu sfârşitul lumii, eu am declarat doar că nu abordez chestiunea din punct de vedere teologic, am reţineri. Pentru că, dacă accept faptul că acest card al cetăţeanului ne aduce pecetea lui Antihrist şi pe 666, înseamnă că Antihrist a venit şi a venit şi sfârşitul lumii. Dar eu mă tem să fiu neascultător faţă de ceea ce spus Însuşi Hristos: “Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.” (Mt. 24, 36). Nimeni nu ştie când va veni ziua aceea şi când va veni Antihrist. Printre exagerările care au loc se numără şi cazul unui ieromonah, foarte zelos şi entuziast, care a publicat o carte în care spune că Antihrist a venit, s-a născut. Suntem în pericolul să păţim ceea ce au păţit Martorii lui Iehova care au stabilit date ale celei de A Doua Veniri şi până la urmă s-au dovedit mincinoşi. Respectivul ieromonah a scris că Antihrist s-a născut în 1980 şi se va arăta în 2013, la vârsta de 33 de ani. Această carte circulă cu titlul “Antihristul a venit: 1980-2013″ şi se vinde foarte bine.

  Nu sunt doar eu care am rezerve, sunt şi alţi părinţi, dar nu le voi pomeni numele acum doar ca să-mi întăresc eu poziţia. În orice caz, o repet: sunt împotriva cardului cetăţeanului ca act politic, ca act de îndosariere, dar am rezerve faţă de corelarea acestuia cu 666 şi cu Antihrist.”

  Iata ce declara in 2014, IPS Serafim de Pireu despre problema cipurilor:
  „Intrebare: Care este viziunea Bisericii Greciei asupra problemei acteror de indentitate cu cip? Avand in vedere ca si Parintele Paisie Aghioritul si alti Parinti ne-au spus sa nu le luam.
  Raspunsul Mitropolitului Serafim de Pireu:
  Exista in aceasta tema o problematica dubla. Prima este problema libertatii care este cea mai scumpa bogatie a omului, si a doua este tema eshatologica ce are legatura cu venirea antihristului. Trebuie insa sa fim foarte atenti si sa nu avem incredere in “voci” diferite ci doar in ceea ce Biserica prin episcopi si prin preoti ne daruieste ca Adevar, pentru ca trebuie sa stim ca conditia prealabila fundamentala ca sa fim inaintea lui Dumnezeu VINOVATI in epoca lui antihrist, este sa conlucram cu el si cu organele lui pentru ca in Apocalipsa Sfantului Evanghelist Ioan se mentioneaza clar ca aceasta incizie 666, toti care o vor lua atunci, o vor lua cu voia lor libera, si toti care nu o vor lua nu vor avea puterea economica de a cumpara, nu vor avea drepturi cetatenesti, vor fi inafara lumii si a societatii. Sa nu credeti ca aceasta incizie (666) se va face in chip magic si ascuns pentru ca antihristul-diavolul si organele lui vor participarea in mod constient la lucrarea lor. Prin urmare, ca sa nu va obosesc, trebuie sa fim foarte atenti la aceste teme, sa nu incepem sa demonizam totul, dar in acelas timp sa nu acceptam totul fara discernamant si libertate. Pentru ca exista o incercare la nivel mondial de a distruge libertatea oamenilor, de aceea sa avem mare atenti la ceste subiecte.Multumesc.”

  Apreciază

 5. Ma declar categoric impotriva cipurilor si a cardurilor cu cip, pentru ca fac parte dintr-o ideologie a supravegherii si a controlului total, a robiei, dar am mare grija in despatimirea sufletului de toate infirmitatile generate de pacat, caci altfel mincinoasa si fara ulei in candela m-ar surprinde venirea Mirelui.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ATITUDINI - Revista Fundației Justin Parvu

REVISTĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI EDUCAȚIE ORTODOXĂ editată de Fundația Justin Pârvu

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica

%d blogeri au apreciat: