Ierarhi greci vor să convoace un Sinod Panortodox fără participarea Fanarului

KvG4IB_5dbc31bfa8ad82_20500315-tmb-720x411xfill.jpg

Toate Bisericile Ortodoxe Locale vor primi în curând o scrisoare comună din partea Mitropolitului Pireului și cel al Kythirei, privind convocarea unui Sinod Panortodox.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Grecești, Mitropolitul Serafim al Pireului și Mitropolitul Serafim din Kythira și Antikythera, au conceput o scrisoare comună, prin care îndeamnă toți Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale, să convoace Sinodul Panortodox cu privire la „problema ucraineană”. Acest lucru a fost declarat de către Mitropolitul Serafim din Pireu, publicației grecești online, ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Toate Bisericile Locale vor primi această scrisoare în zilele următoare, deoarece „problema ucraineană” a zguduit temeliile Bisericii Ortodoxe din întreaga lume. Potrivit lui ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, Înalții Ierarhi apelează la convocarea Sinodului Panortodox chiar și fără participarea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului.

Mitropolitul Pireului a menționat că recunoașterea fără precedent a schismaticilor din Ucraina este o crimă.

„Este complet inacceptabil să afirmăm că unitatea Bisericii se realizează prin ”reîncadrare” și admiterea apostaților nepocăiți, anatematizați și nehirotoniți, agenți secreți conspiratori și persoane schismatice”, a subliniat Înalt  Prea Sfinția Sa Serafim, și a reamintit că numai Sinodul Panortodox poate avea puterea de a acorda autocefalia.

Potrivit Mitropolitului, niciun patriarhat nu a recunoscut așa-numita „nouă Biserică Ucraineană”, în timp ce Sinodul Episcopilor Bisericii Greciei, a comis o eroare la scară istorică.

Hirotonirile „clerului” BOaU nu sunt valabile, prin urmare, acordarea Tomosului acestor persoane este o problemă serioasă.

Mitropolitul Serafim a lămurit, de asemenea, că el personal nu a fost niciodată de acord cu recunoașterea BOaU.

„Fraza mea ”Nu sunt de acord, dar susțin arhiepiscopul” a fost denaturată mai înainte de recunoaștere”, subliniază publicația greacă.

Mitropolitul Serafim din Kythira și Antikythera a anunțat, de asemenea, că speră să se convoace un Sinod Panortodox cu privire la „problema ucraineană”, în cadrul căruia Sinaxa Întâistătătorilor să discute situația actuală, să găsească o soluție la problema menționată și  să prevină continuarea schismei în Ortodoxie.

1 noiembrie 2019

Greek hierarchs initiate Pan-Orthodox Council without Fanar’s participation

Ierarhi greci vor să convoace un Sinod Panortodox fără participarea Fanarului

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

24 de gânduri despre „Ierarhi greci vor să convoace un Sinod Panortodox fără participarea Fanarului”

 1. Eu ii pomenesc la rugaciune doar pe: mitropolitul Serafim de Pireu,mitropolitii: Onufrie cu sinodul,Serafim de Kithyra,Ambrozie Arhiepiscopul Longhin,episcopul David din Serbia,Patriarhul Neofit cu sinodul,Arhiepiscopul Damianos,mitropolitul Nektarie de Corfou,Patriarhul Teofilos cu sinodul,atat.Ce vor slune ei la viitorul sinod este adevarul.Ierarhii compromisi nu sunt,nu vor fi autoritate in Biserica.Au avt si vor avea mereu statut de tolerati,ca dracul.

  Apreciază

  1. Niscaiva retineri as avea in privinta Patriarhului Teofilos, deoarece:
   1.Ocupa tronul patriarhal prin uzurpare. Patriarhul legitim, Irineu, a fost inlaturat si izolat de lume pentru vini imaginare.
   2.Teofilos si sinodul sau au foat prezenti in Creta. Vorbim de Teofilos al Ierusalimului, nu?

   Apreciază

   1. Sf Fotie cel Mare, a fost uns patriarh de basileul bizantin, inlocuind in mod necanonic pe PF Ignatie.
    PS Ignatie si-a cautat dreptatea canonica cu orice pret ajungandu-se pana la schisma fata de Roma. Sf Fotie a suferit foarte mult el neavand nici o vina.
    In privinta PF Teofilor, este mai importanta atitudinea sa fata de ecumenism, fata de pravila Sfintilor Parinti, decat modul in care a devenit patriarh, fata de Sinodul din Creta. Poate vine cineva cu detalii.

    https://doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/viata-sfantului-ierarh-fotie-cel-mare-patriarhul-constantinopolului

    Apreciază

 2. O stire de ultima ora: Patriarhul Kirill a intrerupt comuniunea liturgica si de rugaciune fata de Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Grecii, Ieronim, care nu a mai fost pomenit in diptic la slujba Sfintei Liturghii de duminica, la Catedrala Mantuitoruui Hristos din Moscova.
  Deasemeni a fost intrerupta comuniunea cu acei Mitropoliti greci care au recunoscut structura schismatica ucraineana, condusa de Epifanie Dumenko. Va fi mentinuta comuniunea liturgica si de rugaciune, doar cu Mitropolitii care nu au fost de acord cu recunoasterea schismaticilor.
  Deasemeni Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu mai da binecuvantare pentru pelerinajele religioase în Eparhiile, care sunt păstorite de Ierarhii în cauză. Primele Sfinte Mitropolii, care sunt interzise a fi vizitate de către agențiile turistice rusești sunt:

  1) Sfânta Arhiepiscopie a Atenei.

  2) Sfânta Mitropolie Langada

  3) Sfânta Mitropolie Veria

  4) Sfânta Mitropolie de Arta

  5) Sfânta Mitropolie de Trikkis și Stagon

  6) Sfânta Mitropolie de Dimitriada
  Potrivit informațiilor, au început deja anulări ale grupurilor de pelerini ruși in Mitropoliile mentionate, fapt care va fi o mare lovitură în special pentru zonele care trăiesc din turismul religios.

  Apreciază

 3. Ne intristează profund recunoasterea schismaticilor ucrainieni, de către Patriarhul Alexandriei si toata Africa, Teodor al II-lea, prin pomenirea Primatului schismaticilor ucrainieni, in timpul Sfintei Liturghii cu ocazia Sarbatorii Soborului Sf. Arhangheli Mihail si Gavril si a tuturor Puterilor Ceresti.
  Stirea a fost confirmată de sit-urile ortodoxe, insotită de imprimarea video.
  Unde a dispărut duhul martiric, mărturisitor al Ortodoxiei? Cred că orice episcop care recunoaște și pomeneste in diptice schismaticii ucraineni, indiferent de cât de multe presiuni suportă împotrivă, amenințări sau disconfort, din dragoste pentru Hristos, trebuie sa se opună cu toată tăria si credinta pe care o are, chiar daca capul sau ar cădea pe esafod.
  Se pare ca Patriarhul si-a asumat singur decizia de a recunoaste autocefalia structurii schismatice, intr-un scurt discurs , dupa oficierea Sfintei Liturghii. Patriarhul Teodor spune:
  „În lumina a ceea ce am discutat în detaliu și în persoană cu toți episcopii și după o meditație adancă și multă rugăciune, căutând inspirația Duhului Sfânt, Mangaietorul, și fiind preocupat de unitatea Bisericii Ortodoxe, am ajuns la concluzia, de a proceda la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, și a Primatului Său, Preafericitul Părinte Epifanie.”

  Potrivit canalului ucrainean Telegram Pravblog, cu referire la sursele proprii și în conformitate cu alte surse care au vorbit cu OrthoChristian, asupra Patriarhului Teodor s-ar fi exercitat presiuni din partea Ministerului de Externe grec pentru a recunoaște schismaticii, amenințând cu tăierea finanțării Patriarhiei de catre statul grec. Deasemeni se mentioneaza si presiuni din partea Fanarului si a Statelor Unite.

  Este semnificativ faptul că prima pomenire a lui Epifanie Dumenko de către Patriarhului Teodor, s-a facut în prezența ambasadorului grec în Egipt, pe care Patriarhul l-a menționat în mod specific în scurtul său discurs de la sfarsitul Sfintei Liturghii.
  Prima reacție a Patriarhiei Moscovei, a venit cateva ore mai târziu, din partea protopopului Nikolai Balashov, președinte adjunct al departamentului sinodal al al relațiilor externe al Bisericii Ruse (OVTsS).

  „Cu mare tristețe, Biserica Ortodoxă Rusă a primit decizia Patriarhului Alexandriei, Theodoros II, de a recunoaște Biserica ortodoxă schismatică din Ucraina și de a transcrie în dipticele sale, pe conducatorul acesteia (Biserici), Mitropolitul Epifanie. Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei va lua o serie de hotarâri suplimentare ”, a spus Parintele Nikolai, citat de site-ul ria.ru .
  Reamintim că în timpul ultimei sale vizite în Ucraina și a unei slujbe comune cu Primatul și ierarhii Bisericii Canonice Ucrainiene, Patriarhul Theodore a declarat că aceasta este singura Biserică canonică din Ucraina, si a indemnatat pe ucrainieni să fie credincioși Preafericitului Mitropolit Onufrie și, de asemenea, a promis că va face tot posibilul de a informa Primatul tuturor Bisericilor Locale, despre situația reală din Ucraina.
  Este de neinteles atitudinea Patriarhului Alexandriei.
  „Adevărat, adevărat zic vouă, că voi veţi plânge şi vă veţi tângui, iar lumea se va bucura. Voi vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va preface în bucurie.”[Ioan 16,20]
  Surse:https://www.orthodoxianewsagency.gr/foreignnews
  https://spzh.news/en/news/66270-aleksandrijskij-patriarkhat-oficialyno-priznal-pcu

  Apreciază

  1. Într-adevăr, recunoașterea schismaticilor ucraineni a umbrit bucuria sărbătorii de astăzi. Asta nu ne oprește să vă dorim sănătate, pace și bucurie în Hristos Iisus, la praznicul Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Vă mulțumim pentru dragoste și osteneală, pentru comentariile frumoase pe care ni le adresați pe blogul nostru și pentru traducerea articolelor pentru site-ul Mărturisirea Ortodoxă. Să fiți binecuvântată, ocrotită și luminată de Sfinții Îngeri și, mai ales, de Sfântul Arhanghel Gavriil ocrotitor prealuminat! Sănatate, mântuire și spor în tot lucrul bun!

   Apreciază

 4. Sa fie blagoslovit cuvântul Sfinţiei Voastre in vecii nesfârşiţi, Cinstite Părinte Duhovnic, Claudiu! Amin.
  Sfinţii şi Prea Măriţii Voievozi ai Arhanghelilor, Mihail si Gavriil, împreună cu toate Puterile cereşti, să vă ocrotească şi să vă lumineze calea vieţii, întru biruinţa Sfintei Ortodoxii, iar Marele Vestitor al iubirii şi mântuirii, să vă apropie de mâna întinsă a Preadulcelui nostru Domn Iisus Hristos, în plinătatea desăvârșirii, acoperit de adierea tainică a Mângâietorului.
  Tărie in mărturisire, sănătate, pace şi multe bucurii sufleteşti, minte preamăritoare de Dumnezeu, păziţi fiind de aripile îngereşti, este tot ceea ce urez din adâncul inimii, tuturor mărturisitorilor îngradiţi de erezia mai marilor Bisericii, împreună călători pe drumul mântuirii şi al îndumnezeirii mult dorite.
  Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
  *”Mihail, Îngerul fricii lui Dumnezeu; Gavriil, Îngerul dumnezeiescului har. Mihail, dreapta mustrătoare a Dreptului; Gavriil dreapta milostivă a Iubitorului de oameni. Mihail, cel ce este peste Puteri; Gavriil, vestitorul celor negrăite. Mihail, ochiul neîndurat al Judecătorului; Gavriil, privirea blândă a Celui Care mai înainte vede. Mihail, glasurile înfricoşătoare şi tunetele şi fulgerele şi trâmbiţele pogorârii Domnului în Muntele Sinai, Gavriil, adierile uşoare, salutările blânde, luminile line şi picăturile de rouă aşezate fără zgomot pe lână, ale pogorârii lui Dumnezeu Cuvântul în pântecele Mariei. Mihail, slujitorul maret al Legii Vechi; Gavriil, slujitorul ales al noului har al Evangheliei.”

  *Sf.Nicodim Aghioritul

  Apreciază

 5. Patriarhul Alexandriei impreuna cu episcopii sai, s-au alaturat schismaticilor si ereticilor, tradand Ortodoxia, tradand increderea noasta si a milioanelor de ortodocsi si mai ales precum Iuda Iscarioteanul, l-a tradat pe Prea Fericitul Mitropolit Onufrie, fratele sau intru Hristos.
  Anaxios!Anaxios!Anaxios!
  Capetenia diavolilor le-a sarutat picioarele, iar iadul s-a cutremurat la asa veste incredibila.
  Fratele si-a ucis fratele intru Hristos in mod rusinos, dezonorant si nedemn pentru treizeci de arginti.
  Toti Arhiereii, care pana acum s-au alaturat schismaticilor nepocaiti, nu au fost vrednici de rangurile sfinte cu care au fost cinstiti in Biserica lui Hristos, Cea Una, Sfanta, Apostoleasca si Soborniceasca.
  Discursul patetic al Patriarhului Teodor , in timpul vizitei facute in Ucraina in octombrie2018 si indemnul adresat credinciosilor ucrainieni s-au dovedit a fi mincinoase, lipsite de dragoste si credinciosie.
  Caci spune Domnul:”Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.”[Matei 5;37]

  „Viața bisericii nu este întotdeauna pașnică: există tulburări, schisme … Să nu acceptăm ceea ce este dictat de diavolul care dorește să fie certuri între noi! … Să ne rugăm pentru Ucraina în rugăciunile noastre! Anii vor trece, dar va ramane prezenta amintirea in care Patriarhul Alexandriei a venit la voi din est. Atunci vă veți aminti că aparțineți Bisericii lui Hristos, care este una singură. ”Sunt cuvintele Pseudo Patriarhului Alexandriei, prin care cauta sa demonstreze, in urma cu un an, importanța păstrării loialității față de credința ortodoxă.

  Apreciază

  1. „SORȚII AU FOST ARUNCAȚI” – SUB OCHII NOȘTRI „CĂMAȘA LUI HRISTOS” ESTE DIN NOU SFÂȘIATĂ!

   Acum, când schisma ucraineană se întinde ca o plagă în țările ortodoxe, iar Patriarhia Moscovei întrerupe comuniunea cu Fanarul, cu Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia, și cu Patriarhia Alexandriei (pentru recunoașterea schismaticilor ca biserică), nu putem să nu ne întrebăm cu multă durere: cum este posibil să se tacă în Biserica lui Hristos când erezia și schisma au pătruns în Palatul Împărătesc?! Sorții au fost aruncați, cămașa este din nou ruptă, Hristos este din nou răstignit și nimeni dintre sinodalii BOR nu trage un semnal de alarmă. Nimeni nu atenționează poporul de cumplitul pericol apărut în Ortodoxie! Nimeni nu îndeamnă la post și la rugăciune! Nimeni nu-și pune sufletul pentru poporul dreptcredincios! Nimeni nu sfătuiește, nu îndeamnă, nu vorbește! Tăcere! Tăcere! Tăcere!

   A FOST SINODUL BOR și nu s-a amintit, măcar în treacăt, faptul că există o problemă, o frământare, fără precedent în Biserică, cum n-a mai fost, poate, din 1054, când a avut loc așa numita „Schisma cea Mare”, mai corect spus, când a avut loc ieșirea papistașilor din Biserica cea Una a lui Hristos. Este o situație fără precedent care a adus neliniște în Biserică, iar ierarhia tace liniștită, așteptând „avalanșa” apostaziei să se prăbușească cu totul peste staulul (ne)îngrijit de năimiți, plin de lupi răpitori.

   Cămașa lui Hristos este din nou sfâșiată, iar Unitatea cea întru Adevăr este în pericol să se piardă. Să nu ne temem însă de ce va face sau de ceea ce va hotărî omul, fiindcă Iisus Hristos a spus: „voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Matei, 16, 18).

   Apreciază

 6. Sa fie mereu blagoslovit inteleptul cuvant al Sfintiei Voastre, Cinstite Parinte Claudiu, in vecii nesfarsiti!Amin
  Intr-adevar atitudinea adoptata de sinodul BOR este tacerea de mormant, calea sigura de a -si ocroti intentiile si de a evita luarile de pozitie ale”razvratitilor”, inainte de marile Sarbatori, care se apropie.
  Lipsa totala de respect a mai marilor Bisericii fata de pleroma ortodoxa si fata de slujbasii cu simbrie ai BOR, este o atitudine adoptata in mod dictatorial cu multa vreme in urma. Dupa exemplul negativ oferit de Pseudo Patriarhul Bartolomeu, inclinatia spre papism atrage in mod nefast, multe constiinte, determinand manifestari anti- ortodoxe si o incalcare flagranta a poruncilor dumnezeesti.
  A disparut dragostea frățească și responsabilitatea pentru viitorul Ortodoxiei, sprijinul si credinciosia fata de Mitropolitul Onufrie, singurul conducator al Bisericii Canonice Ucrainiene, a ierarhilor BOR, in frunte cu Patriarhul ?
  Dorința Pseudo Patriarhului Ecumenic de a-și manifesta o autoritate absolută în spațiul ortodox, până la a-și atribui titlul de „primul fără de egal” între Întâistătătorii Bisericilor locale și de a „pedepsi” totodată Biserica Rusă pentru refuzul de a participa la ceea ce s-a dorit a fi „Sfântul și Marele Sinod din Creta”, a dus la schisma in intreaga Ortodoxie, la care ne facem partasi daca nu protestam cu toata puterea si convingerea.

  Conform sursei grecești, romfea, ierarhii Bisericii Ciprului au cerut Patriarhului Teodor al II-lea din Alexandria și toată Africa, care a ajuns în Cipru pe 9 noiembrie 2019, cu ocazia sărbătorilor desfasurate în cinstea Sfântului Ioan Milostivul, să nu-l pomenească pe „mitropoltul” Epifanie, in timpul Sfintei Liturghii Patriarhale la care urma sa participe.
  Romfea” scrie că ierarhii Bisericii Ortodoxe din Cipru au fost „surprinși” de decizia Patriarhului Teodor II, considerata a fi o slabiciune si tradare a Ortodoxiei, care a anunțat pe 8 noiembrie recunoașterea „Bisericii autoproclamate a Ucrainei” .
  Solicitarea de a se abține de la pomenirea conducatorului structurii schismatice, a fost exprimată în special de Mitropolitul Athanasie de Limassol, în Mitroplia căruia se desfășoară sărbătoarea, tinand cont ca o parte din ierarhii participanti, au refuzat deja să conslujeasca cu Patriarhul Alexandriei la Limassol.
  S-a mentionat că „Vladica Athanasie a vorbit de multe ori în sprijinul Vladicii Onufrie” și „în această privință, el este un exemplu viu al ierarhilor greci pentru care adevărurile lui Dumnezeu sunt mai presus decât banii, motivele politice sau chiar problemele etnice. ”
  Să ne rugăm Sfintilor Mari Mucenici Mina, Victor si Vichentie, sa putem deveni asemenea lor, luptători buni pentru Sfanta Credinta Ortodoxa, să ne ajute să ne ferim mintea de cumplita oboseală a infidelității, a nelegiuirii și a păcatului.
  *”Numai de aceasta am grijă, ca să petrec în mărturisirea Preasfântului Său Nume până la moarte şi să mă îndulcesc de dragostea Lui, de care cine mă va putea despărţi? Necazul sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau nevoia, sau sabia? Nimic nu mă va despărţi pe mine de dragostea lui Hristos!” Amin

  *Sf.Mare Mucenic Mina

  Apreciază

  1. O sa cada si pseudopatriarhul Daniel cum cade palaria de pe capul betivului.Nu e nicio mirare.Mirarea este ca orice cadere a lui devine imediat litera de lege,cod de conduita pentru popor.Dar,cum istoria nu-i iarta pe acesti atanasie angheli si vor ramane o amintire anemica pentru trepaducii lor,evenimentul din Creta si cele de dupa,nici macar nu vor fi pomenite in vreun manual de istorie bisericeasca( nici nume,nici locuri nici fapte si intamplari).Intr-o doara asa…vor fi pomeniti cand va fi vorba de patimirea unui marturisitor al ortodoxiei,precum Cuviosul Gavriil,ucenicul Cuviosului Paisie Aghioritul,Ierotheos de Nafpaktos care o pune si el capul sub taietorul iataganului turcesc,la fel cu Ieremia Gortineanul si staretul Efrem de la Vatoped si vreo 100 de preoti de mir 400 de monahi si monahii si 50 000 de enoriasi mai multi din insule.Nu mai zic de tavalugul de martiri din Ukraina si de cetatenii lagarelor germane din Vestul Romaniei.

   Apreciază

 7. Ierarhi și laici din „Biserica Ortodoxă din Ucraina” schismatică, au inceput ceea ce a fost anunțat drept „primul mare pelerinaj în Grecia după recunoașterea Bisericii Ortodoxe din Ucraina de către Biserica Ortodoxă Greacă”.

  Călătoria programată pentru 9-15 noiembrie, a inclus inițial vizite la Mănăstirea Sfânta Treime din Aegina, unde se află moaștele Sf. Nectarie, Mănăstirea Sf. David din Evia, cu moaștele Sf. Alexei Omul lui Dumnezeu , Sfântul Filaret cel Milostiv, icoane pictate de Evanghelistul Luca, moaștele și crucea Sfântului Apostol Andrei Cel Dinai Chemat și multe altele.

  Au existat, de asemenea, declarații conform cărora ierarhii sperau să slujească la locurile sfinte. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor mass-media, speranța lor nu a fost realizată, raportează Departamentul de Educație Informațională al Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

  În mod ironic, cei doi „ierarhi” care se află in pelerinaj in Grecia, sunt singurii doi episcopi care au părăsit Biserica ucraineană canonică pentru a se alătura structurii schismatice, Simeon Șostasky și Alexander Drabinko. Dacă ar fi rămas în Biserica canonică a lui Hristos, ar fi fost bineveniți să slujească Sfanta Liturghie.

  Deși majoritatea ierarhilor greci au vorbit în favoarea recunoașterii schismaticilor la Sinodul Episcopilor din 12 octombrie și, deși arhiepiscopul Ieronim din Atena a recunoscut oficial schismaticii, nu toți ierarhii din Biserica Greacă sunt pregătiți să-i primească , știind că acest lucru va agrava relațiile inter-ortodoxe.

  Deși reprezentanții structurii schismatice au anunțat că intenționează să conslujeasca pe insula Aegina la sărbătoarea Sf. Nectarie din Aegina, programul a fost schimbat și nici macar nu au vizitat Aegina, relatează site-ul Bisericii din Ucraina .

  Înaltpreasfințitul Mitropolit Luca din Zaporozhye menționează, de asemenea, că schismaticii nu au fost lăsați să se inchine la moaștele Sf. Nectarie.

  S-a raportat recent că Mitropolitul Efrem din Hidra, Spetses și Aegina a cerut ierarhilor structurii schismatice să nu slujească în mănăstire, întrucât mulți ierarhi din cler sunt împotrivă și a dorit ca Mănăstirea Sfânta Treime și moaștele Sfântului Nectarie să rămâne accesibile spre inchinare tuturor ortodocsilor.

  După cum raportează site-ul Bisericii din Ucraina, canalul Telegram Pravblog raportează că o situație similară s-a produs în Patras. În prealabil, credincioșii ortodocsi din Patras intenționau să împiedice intrarea schismaticilor în Biserica Sf. Apostol Andrei.

  În legătură cu protestele clerului local și schimbările de program, delegația din Ucraina a mers la Mănăstirea Bunei Vestiri din Nea Makri, dar Șostasky și Drabinko nu au fost lăsați să slujească acolo la slujba de duminică, deși li s-a permis să rămână în Biserică.

  Apreciază

 8. Decizia Patriarhului Theodor al Alxandriei, de a-l pomeni pe Epifanie Dumenko, primatul schismaticei structuri, numita „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, în Sfânta Liturghie a fost un pas făcut pe cont propriu, fără o decizie sinodală a ierarhilor. Decizia a surprins pe mulți și a fost motivul de îngrijorare în rândul ierarhilor ciprioți, care i-au cerut să nu-l pomenească pe Epifanie Dumenko în timp ce va sluji în Cipru, unde a fost invitat la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Milostiv, Sfantul Patron al Limassolului, și unde există o populație rusă semnificativă.
  Solicitarea a venit și din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Athanasie din Limassol, care l-a invitat la hram, alaturi de inalți ierarhi și peste 50 de preoți.

  Cu toate acestea, un videoclip din Sfanta Liturghie postat de jurnalistul ortodox Alexander Voznesensky, care a fost prezent la slujbă, arată ca Patriarhul Theodor a ignorat această solicitare și a pomenit pe schismaticul Epifanie.
  In acest moment trei episcopi prezenți in sfantul altar, au alergat catre Mitropolitul Athanasie și au început să-i spună ceva, vizibil emoționați.

  După ce Patriarhul a pomenit pe schismaticul Epifanie, toți episcopii și preoții au primit un plic cu un bilet pe care scria: „Onufrie- mitropolit, Epifanie-schismatic, Theodor-Iuda”.

  În timp ce peste 50 de preoți au fost prezenți la Vecernie, doar 10 au venit să slujească la Sfanta Liturghie cu Patriarhul.

  Se știe, de asemenea, că unii episcopi, inclusiv Înaltpreasfințitul Mitropolit Timotei din Bostra, Exarhul Patriarhiei Ierusalimului din Cipru, nu au participat la Sfanta Liturghie așa cum a fost planificat, după ce au aflat că Patriarhul Theodor începuse să pomenească pe schismaticul Epifanie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s