Cuvânt de învățătură rostit de teologul Mihai – Silviu Chirilă, la Duminica Sfintei Cruci, înaintea lansării, în București, a cărții „Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din Creta”.

mihai silviuÎn Duminica a treia – a Sfintei Cruci, din Sfântul și Marele Post, în Municipiul București, după săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat credincioși din toată țara, a avut loc un eveniment deosebit de important pentru cei care s-au îngrădit de panerezia ecumenismului și mărturisesc fără frică Ortodoxia prin respingerea hotărârilor pseudosinodului din Creta. A fost o atmosferă încărcată de emoție și bucurie, atât la Sfânta Liturghie la care au participat drept-slăvitori în mijlocul cărora au slujit părinții Grigorie Sanda și Claudiu Buză, cât și la fericitul eveniment ce a urmat liturghisirii. Cuvântul de învățătură, despre importanța Sfintei Cruci în viața noastră, care a precedat evenimentul lansării cărții „Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din gplus-156594124Creta” – scrisă de Mihai Silviu Chirilă și prezentarea cărții tradusă în limba română – „Îngrădirea nu este schismă” – a Părintelui Profesor Teodor Zisis, a fost rostit cu dăruire și elocință de teologul Mihai – Silviu Chirilă.

Redăm mai jos frumoasa și ziditoarea predică a teologului Mihai – Silviu Chirilă, urmând ca, în cel mai scurt timp să oferim și înregistrarea video a conferinței în cadrul căreia a avut loc lansarea cărții domniei sale.

 

Autor: Preot Claudiu

pr_claudiubuza@yahoo.com

3 gânduri despre „Cuvânt de învățătură rostit de teologul Mihai – Silviu Chirilă, la Duminica Sfintei Cruci, înaintea lansării, în București, a cărții „Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din Creta”.”

  1. Ne bucuram Sfintite Parinte Duhovnic, inca o data ,ascultand predica domnului teolog Mihai Silviu Chirila, un mesaj, impartasit noua cu binecuvantarea Sfintiei Voastre, in lumina Marii Sarbatorii inchinate slavirii Sfintei si Cinstitei Cruci,in duminica a treia a Sf.si Marelui Post.

    In fata unui larg auditoriu venit din toate colturile tarii,bine credinciosii crestini ortodocsi,in numar foarte mare, in fruntea carora s-au aflat, gazda ospitaliera si plina de dragoste covarsitoare,Cinstitul Parinte Claudiu Buza,cu invitatii Sfintiei Sale ,care ne-au onorat cu prezenta:Prea Cuviosia Sa, Ieromonahul Grigorie Sanda,Cinstitul Monah Chiriac,alt reprezentant al cinului monahal si binecunoscutul teolog ,domnul Mihai Silviu Chirila.
    Am avut astfel ocazia deosebita sa-l vedem fata la fata si sa ascultam cuvintele domniei sale despre bucuria urmarii Crucii lui Hristos, devenind astfel”* implinitori ai mantuirii noastre prin implinirea invataturilor sfinte, date noua de Insusi Dumnezeu”,nadajduind a fi si a ramane pana la sfarsitul vietii,”*stegari” al acestui scump „*stindard ceresc”.

    Este greu de redat in cuvinte, frumusetea si trairea in acelasi duh ,cuget si simtire profund ortodoxa,in care ne-am simtit inimile batand la unison,intr-un singur glas,intr-o unica respiratie,invaluiti de Harul tainic al Mangaietorului, pe tot parcursul Sfintei si dumnezeestii Liturghii arhieresti. Predica domnului teolog ne-a incalzit inimile,cu dragoste sfioasa si smerita,urmand neabatuti drumul Golgotei dupa povata data de parintele nostru Duhovnic,prin purtarea cu bucurie a Crucii Mantuitorului Hristos,darul nostru cel mai de pret,scump giuvaier al vietii noastre vremelnice pe acest ‘pamant ratacitor’,fara de care nu am putea sa vietuim nici macar o clipa.
    Cred ca sunt in asentimentul tuturor celor care au participat la acest moment unic si inaltator,a-l retine ca un important punct de reper al Marturisirii de credinta ortodoxa a pleromei si cinstitilor parinti ingraditi de erezia ecumenista,propovaduita de minciuno-sinodul din Creta,semnatari ai Proiectului de rezolutie.
    “Trebuie restaurata comunicarea dintre oameni. Acest lucru este cu putinta numai prin compasiune, suferind pentru ei, jertfindu-ne pentru ei; doar astfel poti deschide poarta celuilalt. Oamenii sunt foarte neincrezatori. Numai o dovada de iubire care merge pana la jertfa prin care omul se daruie celuilalt poate castiga inima celuilalt. Atunci insa Il imitam pe Hristos“. Dar aceasta “imitatie” a lui Hristos este o unire cu El; trebuie ca Hristos sa Se incorporeze in noi si sa ne refaca in Sine dupa El, Modelul nostru originar…Inima celuilalt poate fi miscata daca vede ca eu port o Cruce pentru el. Atunci el va intelege sensul Crucii fara ca eu sa ii spun ca tocmai Crucea este cea care ma impinge sa fac aceasta. O fac pur si simplu…..
    Sa nu le predicam doar oamenilor sa-si ia Crucea, ci sa o luam noi insine ajutandu-i pe ceilalti. Voi ajunge astfel la convingerea ca aceasta Cruce nu este o suferinta pentru mine. Sufar pentru celalalt, dar aceasta suferinta pentru el ma bucura, ma odihneste, cum spune un monah de la Athos..Dumnezeu prefera mantuirea oamenilor odihnei Fiului Sau..In taina Crucii se manifesta bunatatea lui Dumnezeu. El nu pedepseste, nu reactioneaza, accepta totul, chiar suferinta, chiar moartea Fiului Sau din iubire pentru oameni. Daca omul nu se mantuieste, e pentru ca ramane indiferent la aceasta..“( Parintele Dumitru Staniloae)
    Mentionam ca Sinodul al saptelea ecumenic, tinut la Niceea in anul 787, a stabilit ca modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane.
    Astept ca sinodalii nostri ,in frunte cu PF.Patriarh Daniel,sa dea tuturor un exemplu viu de intelegere a cuvintelor marelui teolog,si sa le puna in practica,asumandu-si purtarea Crucii neamului romanesc,aducand pacea intre romanii ortodocsi,pentru a deveni fii ai CELUI PREA INALT, cu dragoste si credinta adevarata,acceptand -si greselile si neputinta de a ne iubi asa cum porunceste Atotiubitorul Dumnezeu,declinandu-si orice legatura,orice semnatura ,orice pact cu vrajmasul omenirii prezent la „soborul dracesc”din Creta.Poate prin aceasta pocainta in fata lui Dumnezeu Cel Atotputernic,vor putea redeveni Marturisitorii Adevarati Ortodocsi,si numele lor vor fi inscrise in Cartea Vesniciei,de catre Atotmilostivul Dumnezeu.
    Si Inaltilor ierarhi,si noua tuturor, ni se adreseaza peste timp,aprigii Marturisitori ai Ortodoxiei stramosesti:
    „*De aceea cand suntem biruiti de necazuri grele, cand crucea suferintelor ne apasa mai greu, sa nu ne tulburam ca talharul cel nesocotit. Sa ne cercetam cu luare aminte faptele noastre rele, sa ne recunoastem cinstit vinovatia fata de aproapele nostru, fata de Dumnezeu, sa ne caim sincer ca in anumite imprejurari din viata noastra am putut fi rai si ticalosi, sa ne rugam lui Dumnezeu din adancul inimii sa ne ierte, sa ne usureze si sa ne izbaveasca din necazul in care se afla fiecare… si care ne apasa. Sa fagaduim in taina ca ne vom schimba viata in bine pentru restul zilelor noastre. Daca vom face asa, ne vom linisti fara intarziere, intr-un chip neobisnuit si minunat. Atunci suferinta ne va aparea cu mult mai usoara si ne vom da seama ca ea ne-a fost cu adevarat de folos, ca o doctorie din partea lui Dumnezeu. Amin”
    (Parintele Sofian Despre Sfanta Cruce)
    „*Fratilor, sa fim urmatori ai Crucii lui Hristos, sa lepadam patimile si ispitele intunericului, si va asigur ca, sub stindardul Crucii lui Hristos, omenirea in prezent si in viitor, ca si in trecut, va gasi intelepciune, viata curata, inalta cat idealurile cele mai sfinte si fericire vesnica. Amin.”(Protos. Dr. Vasile Vasilache (din volumul „DUMNEZEU ESTE LUMINA” – Predici rostite la Iasi intre anii 1935-1939)
    Slava lui Dumnezeu pentru toate!Amin

    Apreciază

Lasă un comentariu

DISCERNE

Viitorul, o paletă de opţiuni. Alege drumul!

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

ASTRADROM

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Vremuritulburi

ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile

Lumea Ortodoxă

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Blog de Dogmatică Empirică

...adică despre dogmă și experierea ei în Duhul Sfant. Doar în Ortodoxie dogmele Bisericii chiar pot fi verificate prin viața mistagogică!

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Monahul Teodot - blog oficial

Ortodoxia-singura credinta mantuitoare

SINODUL TÂLHĂRESC

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Bucovina Profundă

“ De mare jele şi de mare minune iaste, o iubite cetitoriu, cându toate faptele ceriului şi a pământului îmblă şi mărgu toate careş la sorocul şi la marginea sa... şi nici puţin nu smintescu, nici greşescu sămnul său. Numai sânguru amărătulu omu... ” Varlaam - Cazania

Cuvântul Ortodox

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Redescoperirea Sfintei Euharistii

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

SACCSIV - blog ortodox

Ortodoxie, analize, documentare, istorie, politica